Γ. Βαρουφάκης: Η νεολαία θα μαυρίσει την Νέα Δημοκρατία, γι’αυτό προσπαθούν να της στερήσουν την ψήφο

Συνεντεύξεις - videos
22 Μαρ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη

στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα

Είναι έτοιμο το ΜέΡΑ25 για τις εκλογές

Είμαστε έτοιμοι. Εμείς θα θέλαμε να γίνουν αύριο, να μη σας πω χτες για πολλούς και διάφορους λόγους, ο κύριος είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοίχηση μεταξύ της λαϊκής εντολής του Ιουλίου του 2019 και της κοινής γνώμης σήμερα, ιδίως μετά τα Τέμπη.

Ο δεύτερος είναι ότι ο κ. Πρωθυπουργός χωρίς να ερυθριάζει ανακοινώνει τη 2η κάλπη τον Ιούλιο όταν η νεολαία, που βρίσκεται στους δρόμους αυτή τη στιγμή η οποία είναι αποφασισμένη να τον καταψηφίσει, δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Ουσιαστικά στερεί σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα ψήφου σε, τουλάχιστον, 500.000 χιλιάδες νέους που θα δουλεύουν..

(σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκοπιμότητα για τις δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο)

Είμαι σίγουρος. Το καταγγέλλω εδώ και καιρό και ξέρετε κάτι; Να σας πω πώς ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να με διαψεύσει τώρα αυτή τη στιγμή αν θέλει. Το ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει μία τροπολογία, την οποία την έχει απορρίψει η Κυβέρνηση, να ψηφίζουν οι νέοι στον τόπο εργασίας τους. Γιατί δεν το κάνει αυτό; Θέλει να στερήσει την ψήφο στη νεολαία.

Για συνάντηση των κομμάτων πριν τις εκλογές

Είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 εδώ και 1,5 χρόνο. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε. Όσοι από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε προοδευτικοί και όσοι από εμάς σεβόμαστε, αγαπάμε και πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε ιερή υποχρέωση να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, αρχικά να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας, να βρούμε ποια είναι τα 5-10 νομοσχέδια που θα νομοθετούσαμε, δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, να συμφωνήσουμε σε 5 πράγματα και μετά να πορευθούμε στις εκλογές ο καθένας με όλα τα άλλα κομμάτια της ατζέντας του, στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει, να καταγραφεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων και μετά αν είναι να σχηματιστεί μία προοδευτική διακυβέρνηση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι σε αυτό, ελάτε μετά τις εκλογές. Ουσιαστικά είπε ελάτε να μας δώσετε τα ψηφαλάκια σας και εμείς θα σας δώσουμε μερικά υπουργικά αυτοκίνητα. Είναι ένα βρώμικο αλισβερίσι αυτό που πρότεινε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εμείς λέμε ένα τεράστιο ΟΧΙ.

Για σχόλιο Βερναρδάκη υπέρ της εισόδου του ΜέΡΑ25 στη Βουλή

Προοδευτική Κυβέρνηση κ. Βερναρδάκη σημαίνει μία Κυβέρνηση η οποία θα τα βάλει με τα θεριά της ολιγαρχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται και κανένα φοβερό κυβερνητικό πρόγραμμα, τα νομοσχέδια του τα γράφουν τα δικηγορικά γραφεία του κ. Μυτιληναίου, του κ. Περιστέρη, της CVC. Δεν χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία να έχει σφυρηλατήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, τους το γράφουν άλλοι.

Εμείς αν είναι να δημιουργήσουμε μία πραγματική προοδευτική Κυβέρνηση πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, θέσεις για το τι θα κάνουμε με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα κόκκινα δάνεια…

Να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι κ. Βερναρδάκη να τα συζητήσουμε, αλλά πριν τις εκλογές.

Μία τέτοια Κυβέρνηση επειδή θα δώσει γροθιά στο μαχαίρι της ολιγαρχίας πρέπει να έχει τον κόσμο εκεί έξω, τους δικούς της ανθρώπους, τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξουν, δηλαδή χρειάζεται και ένα προοδευτικό μέτωπο το οποίο δεν δημιουργείται μεταξύ Δευτέρας πρωί και Τετάρτης απόγευμα.

Για την προοπτική το 2ο κόμμα να κάνει κυβέρνηση και αν τον ενδιαφέρει

Καθόλου, γιατί για εμάς δεν έχει σημασία ποιος θα κάνει Κυβέρνηση, αλλά τι θα κάνει αυτή η Κυβέρνηση.

Για την ευθύνη της Τρόικας στα τρένα και πώς αποφασίστηκε η πώλησή τους στους Ιταλούς

Αποφασίστηκε από την Τρόικα. Το γνωστό 5μηνο του 2015, δικός μου στόχος ήταν η ριζική αναδιάρθρωση του χρέους για να πάψει η Ελλάδα να είναι μία φυλακή χρέους για τους πολίτες της, κάθε φορά που μιλούσαμε με την Τρόικα (Ντράγκι, Λαγκάρντ, Βίζερ, Κόστελο) το πρώτο πράγμα που έθετα ήταν το χρέος. Εκείνοι μου έλεγαν αν θέλεις να μιλήσουμε για το χρέος πρέπει να μας δώσεις και κάποια πράγματα. Ένα από αυτά που έθεταν στο τραπέζι ήταν τα τρένα, ότι πρέπει να πάνε στους Ιταλούς. Βαριόντουσαν όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι εδώ χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας, να «χτίζονται» σοβαρά τρένα στην Ελλάδα, να υπάρχει μία δημιουργία θέσεων εργασίας στην υψηλή τεχνολογία…

(σε ερώτηση για το ποιος πίεζε περισσότερο από την Τρόικα)

Ο Τόμας Βίζερ και ο Ντέκλαν Κόστελο μου είχαν πει ότι, εμείς έχουμε αποφασίσει ήδη τα αεροδρόμιά σας θα τα πάρουν οι Γερμανοί, το λιμάνι σας θα το πάρουν οι Κινέζοι και το τρένο σας θα το δώσουμε στην FS. Αυτό συνέβαινε από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2015 σε διάφορες συζητήσεις. Χώρας πεσούσης πας ανήρ ξυλεύετο. Γι’ αυτό δεν υπήρχε πιθανότητα να υπογράψω εκείνο το μνημόνιο και γι’ αυτό παραιτήθηκα το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε με αυτούς τους κυρίους.

Πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα απέναντι σε παγκόσμιες αναταράξεις. Είμαστε κοντά σε ένα 2008;

Όχι, γιατί το 2007-2008 δεν έφυγε ποτέ. Όποιοι θεωρούν ότι η κρίση του 2008 τελείωσε και τώρα φοβούνται μια νέα κρίση του 2008 είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η κρίση του 2008 δεν έφυγε απλά μετασχηματίζεται, παίρνει διαφορετικές μορφές.

Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και δεν λέω μόνο για την Ελλάδα, είναι φτερά στον άνεμο. Αυτά που λέει η κα Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, ο κ. Στουρνάρας εδώ για θωρακισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο στέκονται όρθιες οι τράπεζες είναι γιατί έχουν από πίσω κεντρικές τράπεζες ή κράτη να τις στηρίζουν.

Η τραπεζική κρίση είναι απλά μία έκφανση του προβλήματος που έχει ο καπιταλισμός από το 2008 και μετά.

Το μόνο πράγμα που σταματά αυτή τη στιγμή τον πανικό για τις τράπεζες είναι ότι υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από πίσω έτοιμη να στείλει ρευστό χρήμα και να μην καταρρεύσουν, αλλά ως επιχειρήσεις είναι πτωχευμένες, δεν έχουν κανένα υπόβαθρο.

Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες;

Νομικά οι καταθέσεις σας μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούν να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο γιατί, αν -ω μη γένοιτο- καταρρεύσουν οι 4 τράπεζες δεν έχει τα χρήματα να σας δώσει τις καταθέσεις σας πίσω. Θα σας τα δώσει η Φρανκφούρτη, η οποία αν δεν το κάνει, ουσιαστικά θα προεδρεύει, θα εποπτεύει την κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η κα Λαγκάρντ δεν κοιμάται τα βράδια, έχουν τα εργαλεία να κρατήσουν τις τράπεζες ανοικτές και να μην χάσετε, εσείς που μας ακούτε, τις καταθέσεις σας αλλά δεν έχουν τα εργαλεία ταυτόχρονα να δαμάσουν τον πληθωρισμό, που υποτίθεται είναι ο νούμερο ένας στόχος τους, και να διασώζουν τις τράπεζες με τρόπο που να είναι σύννομος, σύννομος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Γιατί η ΕΚΤ επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων που αποδεικνύεται καταστροφική

Βεβαίως είναι καταστροφική. Αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να δαμαστεί ο πληθωρισμός. Βλέπουμε ότι ανεβαίνουν τα κόστη 3% για την παραγωγή ψωμιού και ανεβαίνει η τιμή 22%, έχουμε αισχροκέρδεια από τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικότερα. Ο τρόπος για να δαμαστεί ο πληθωρισμός είναι να μπει χέρι στην ολιγοπωλιακή δύναμη των ολιγαρχών, των μεγάλων εταιρειών. Αυτό δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις, δεν έχουν ούτε τη βούληση ούτε τα εργαλεία.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων μνημονίων για την Ελλάδα;

Το ΜέΡΑ25 το φτιάξαμε επειδή δεν βγήκαμε ποτέ από τα μνημόνια. Η έξοδος δήθεν το 2018 από τα μνημόνια, για εμάς ήταν το 4ο μνημόνιο, γιατί όταν έχεις ένα χρέος το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί –τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό-, έχουμε ξεπεράσει τα 400 δις δημόσιο και έχουμε γύρω στα 370 δις ιδιωτικό χρέος σε μια χώρα η οποία μπαίνει μέσα 8,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, αυτό είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, είμαστε μία χρεοδουλοπαροικία. Δεν έχουμε φύγει ποτέ από τα μνημόνια, οπότε δεν μπαίνει θέμα για νέα μνημόνια. Η επόμενη Κυβέρνηση, η συγκυβέρνηση που θα προκύψει θα δείτε τι θα κάνει. Αυτή θα είναι η δουλειά της, νέα μέτρα, δεν θα τα πούνε μνημόνιο, θα τα πούνε κάτι άλλο…

Έχουν «ταυτότητα» αυτοί που σας χτύπησαν;

Ελπίζω η Δικαιοσύνη να βρει τους δράστες. Οι φωτογραφίες που μου έδειξαν δεν είναι του δράστη, εγώ ξέρω ποιος είναι ο δράστης –δεν ξέρω ονοματεπώνυμο και διεύθυνση-, αλλά το πρόσωπό του το έχω αποτυπώσει στο μυαλό μου. Αυτούς που μου έδειξαν δεν είναι

Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο