Γ. Βαρουφάκης: Η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν όταν επιβληθεί η μείωση του ελλείμματος θα πει πάλι “ναι σε όλα”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Μάι, 2020

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να φαίνεται τουλάχιστον αισιόδοξη με την ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν και την στήριξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πρόταση της Κομισιόν. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα συνέδεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την κίνηση της ΕΕ με την είσοδο της χώρας μας σε αυτή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έπραξε όμως άρα η ΕΕ το καθήκον της; Αν το πιστεύει αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ποια θα είναι η ύφεση και τι έλλειμμα θα έχει ο κρατικός μηχανισμός; Ποια η αντιστοιχία της λιτότητας που φέρει η Κυβέρνηση για αυτά; Ο Πρωθυπουργός στην προηγούμενη ολομέλεια της Βουλής δεν απάντησε και το μόνο που είπε ήταν πως δεν ξέρει. Τώρα όμως που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει πως έχει καλά μαντάτα και συμφωνεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών; Ποιον στόχο θα επιβάλλει στη χώρα μας του χρόνου η ενισχυμένη επιτήρηση; Αυτό το νούμερο θα προδιαγράψει την ιστορία του ελληνικού λαού για τα επόμενα 5 χρόνια λόγω της λιτότητας που έρθει.

Αφού η Γερμανία θα πλησιάσει το “μαύρο μηδέν” εμείς υπολογίζουμε ότι θα απαιτηθεί το έλλειμμα στους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών του Νότου να είναι 3%. Ποιο πρέπει να είναι το έλλειμμα που θα ενεργοποιήσει μειώσεις μισθών και συντάξεων για την Κυβέρνηση; Ποιο πρέπει να είναι το επίπεδο μείωσης των επενδύσεων και την ιδιωτικής κατανάλωσης για να μειώσει η Κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό; Αν δεν σκοπεύει να τα κάνει -πράγμα που ευχόμαστε- ας δηλώσει ο Υπουργός ότι δεσμεύεται να γίνουν αυτά μόνο πάνω από το πτώμα του. Μπορεί ακόμα να εγγυηθεί ότι τα 12 δις ή το 7,5% του ΑΕΠ του χρόνου δεν θα ενεργοποιηθούν υπέρ των αρπακτικών ταμείων μέσω του Ηρακλή; Ας δεσμευτεί ο κ. Υπουργός.

Ακόμα η Κυβέρνηση πρέπει να μας πει τι θα πράξει με τις τράπεζες, εμείς θεωρούμε ότι αυτές θα χρειαστούν ξανά ανακεφαλαιοποίηση όμως αυτή δεν πρέπει να γίνει με τον εγκληματικό τρόπο του 2012-13, με μετοχές δηλαδή χωρίς ψήφο για το δημόσιο. Ενώ τέλος να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση γιατί απαξιώνει ηθελημένα την ΛΑΡΚΟ μόνο και μόνο για να την παραδώσει σε ημέτερους τη στιγμή που η ΕΕ έχει αναστείλει την απαγόρευση της κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Βέβαια μιλάμε για την Κυβέρνηση που “ενισχύει” το εθνικό σύστημα υγείας με ΣΔΙΤ όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και με εργολαβικούς εργαζόμενους που αφού τους χειροκρότησε πρώτα η Κυβέρνηση τώρα τους αποχαιρέτα.

Η ΝΔ όμως δεν θα απαντήσει σε τίποτα από όλα αυτά καθώς όσο σωτήριο ήταν το “μαξιλαράκι” του ΣΥΡΙΖΑ άλλο τόσο είναι το πακέτο της Κομισιόν. Αφού ακόμα κι αν περάσει η πρόταση της Κομισιόν ως έχει από τα 32 δις τα 22,6 είναι επιχορηγήσεις -τα δάνεια είναι εκτός θέματος μιας και ο πτωχευμένος δεν βοηθιέται με δάνεια- και από αυτά θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιστρέψει περίπου τα 10 στην Κομισιόν με τις εγγυήσεις για αυτό το πακέτο και τις επιστροφές. Συνολικά δηλαδή θα μείνουν περίπου 3 δις το χρόνο για 4 χρόνια!

Μάλιστα στο κείμενο της πρότασης της Κομισιόν υπάρχουν και ενδιαφέρουσες προβλέψεις, ότι οι κεφαλαιουχικές ζημιές στις επιχειρήσεις θα είναι περίπου 720-1220 δις στην ΕΕ και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα στον κατασκευαστικό κλάδο θα πέσουν κατά -3,5% και στον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό στο -5%, αυτά όμως δεν τα επικαλείται η Κυβέρνηση από τις προβλέψεις της Κομισιόν, μιας Κομισιόν που έχει περισσότερες αστοχίες και από το ΔΝΤ την περίοδο 2010-15!

Θα χάσουμε δηλαδή κεφάλαια 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και οι ενισχύσεις θα είναι 0,6% του ΑΕΠ για αυτά! Για αυτούς τους λόγους Κυβέρνηση και ευρύτερα όλο το μνημονιακό τόξο πανηγυρίζει. Για τους επόμενους 18 μήνες εμείς προβλέπουμε έλλειμμα 24 δις οπότε ακόμα και με την αγαπημένη της τρόικας “μέγιστη ευλυγισία” θα εφαρμόζει η Κυβέρνηση λιτότητα 5 δις για τα επόμενα 3 χρόνια, τη στιγμή που από το πακέτο της Κομισιόν απλώς θα επωφελούνται επιχειρήσεις σαν την Fraport.

Μιλάμε δηλαδή για ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ ουσιαστικά το οποίο δεν θα κάνει καμία διαφορά όπως δεν έκανε και το απλό την περίοδο 2010-20, αφού δεν υπήρξε καμία αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα υπάρξει επιβολή λιτότητας. Κάθε παράγραφος της πρότασης θα εμπεριέχει όρους για να είναι το πρόγραμμα αυτό μια και έξω και για να υπάρξει επακριβής αποπληρωμή, αυτό δεν συνιστά αμοιβαιοποίηση αλλά το αντίθετο της. Ενώ ακόμα και που θυμήθηκε επιτέλους τον πολλαπλασιαστή του 1% για πρώτη φορά μετά το 2008, αυτός δυστυχώς θα επιδράσει και στην λιτότητα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν όταν επιβληθεί η μείωση του ελλείμματος θα πει πάλι “ναι σε όλα” κάτι που θεωρεί τρομερό ευρωπαϊσμό ή αν επιτέλους θα αντισταθεί; Οι πολίτες έχουν κουραστεί και από τα ψέματα της Κυβέρνησης και από τις ζοφερές προβλέψεις και δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα τους προστατέψει. Πώς μπορούν άλλωστε να εμπιστευτούν μια Κυβέρνηση που αποτυγχάνει ακόμα και στην πρόβλεψη του παρελθόντος αναμασώντας ψέματα περί δήθεν ανοδικής πορείας πριν τον κορωνοϊό -όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν και τότε υστέρηση και συρρίκνωση. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να βγαίνει και να χαιρετίζει αυτά τα εκτρώματα της ΕΕ.

Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι ζητούν προστασία, όμως η Κυβέρνηση προτίθεται να προστατέψει μόνο τους εργολάβους που τους υπενοικιάζουν ευτελιστικά, μόνο τα αρπακτικά ταμεία και τους παρατρεχάμενους της παρασιτικής ολιγαρχίας. Εμείς θα προσφέρουμε τις ελπιδοφόρες εκείνες λύσεις για να προστατέψουμε όλον αυτόν τον κόσμο φέρνοντας την άλλη εβδομάδα ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προστασίας. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να ξεχνάει όσο κι αν το ξορκίζει μαζί με το υπόλοιπο μνημονιακό τόξο, ότι μόνο το βέτο στα όργανα αυτής της ευρωπαϊκής ένωσης συνιστούν μια πράξη επιβίωσης για τον λαό μας αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή αυτή ένωση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο