Γ. Βαρουφάκης: H κυβέρνηση βανδαλίζει τα Πανεπιστήμια – Οι φοιτητές προασπίζουν το Σύνταγμα

Συνεντεύξεις - videos
06 Φεβ, 2024

Συνέντευξη τον τηλεοπτικό σταθμό open παραχώρησε την Τρίτη 6/2 ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις: 

Αν οι Γερμανοί αγρότες αντιμετώπιζαν αυτά που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αγρότες θα είχε κλείσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κοροϊδία. Από τη μία οι ολιγάρχες νέμονται την αγροτική γη για την εγκατάσταση ΑΠΕ που παράγουν ενέργεια την οποία μετά πουλάνε στο κοινό με μυθικά ποσοστά κέρδους και από την άλλη η κυβέρνηση το παρουσιάζει αυτό ως πράσινη μετάβαση.
Ενώ είμαστε 100% υπέρ της πράσινης ενέργειας, καταγγέλλουμε τον παροπλισμό εύφορης αγροτικής για να βάζουν φωτοβολταϊκά οι ολιγάρχες. Τα φωτοβολταϊκά έπρεπε να μπαίνουν στις ταράτσες των πολυκατοικιών και να ανήκουν στους κατοίκους, δίνοντάς τους φθηνό ρεύμα. Αυτό όμως δεν θα ευνοούσε το καρτέλ. Η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των καρτέλ αφήνοντας απροστάτευτο το κοινό και τους τους αγρότες. Μιλάμε για το καρτέλ της ενέργειας, των λιπασμάτων, των σουπερμάρκετ. Αν δει κανείς το ρυθμό αύξησης των τιμών στο ράφι σε σχέση με τις τιμές που παίρνουν στο χέρι οι αγρότες θα καταλάβει για τι εκμετάλλευση μιλάμε. Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών, σεβόμαστε την ανεξαρτησία τους και αποφεύγουμε τα επικοινωνιακά σόου που μόνο κακό κάνουν σε αυτόν.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μια ιστορία που ξεκινά από το 1830 , φτιάχτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, δεν ανήκει σε κανέναν Μητσοτάκη.
Είμαι εναντίον των διαδικτυακών εξετάσεων. Πρώτον γιατί εξευτελίζουν τη διαδικασία πιστοποίησης της γνώσης, είναι διαβλητές, ευνοούν τα συστήματα αντιγραφής από τα φροντιστήρια και τις παρατάξεις και δεν εξασφαλίζουν την ισότητα της εξέτασης, δεν έχουν όλα τα παιδιά ίδιες συνθήκες και μέσα σοτ πσίτι. Δεύτερον γιατί γίονονται με στόχο να σπάσουν οι καταλήψεις. Αν κάποιοι νοιάζονται να σταματήσουν οι καταλήψεις και να μη χαθεί το εξάμηνο, η λύση είναι απλή. Να πάρουν πίσω αυτό το άθλιο νομοθέτημα για τα ιδιωτικά δήθεν πανεπιστήμια.
Καταρχάς παραβιάζουν το σύνταγμα. Πρέπει να σταματήσουν να παρανομούν και να το πάρουν πίσω. Εμείς θα είμαστε ανυποχώρητοι γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι μια ιστορία χτεσινή. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μια ιστορία που ξεκινά από το 1830 , φτιάχτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού, δεν ανήκει σε κανέναν Μητσοτάκη. Με τα καλά και τα στραβά του βγάζει επιστήμονες που πάνε σε όλη την Ευρώπη και αναγνωρίζονται. Ο αληθινός στόχος δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά η εκ των έσω ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Άλλωστε ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. Τα περιβόητα παραρτήματα που ανοίγουν εδώ δεν είναι πανεπιστήμια αλλά κολλέγια της συμφοράς. Η κυβέρνηση υπέρ αυτών θέλει να νομοθετήσει. Το πρώτο βήμα το έκανε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που έστειλε δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα πανεπιστήμια σε αυτά τα κολλέγια. Το δεύτερο βήμα ήταν η υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου και το τρίτο είναι αυτή η νομοθέτηση που φέρνει τώρα. Η κυβέρνηση είναι ένας βάνδαλος που βανδαλίζει το ελλληνικό πανεπιστήμιο. Και σε όσους διατείνονται ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες απαντούμε. Η παρανομία είναι μία και προέρχεται από την κυβέρνηση που νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μία χώρα που το σύνταγμά της ξεκάθαρα τα απαγορεύει. Ο κύριος Μητσοτάκης παρανομεί και οι φοιτητές καταλαμβάνουν για να προασπίσουν το Σύνταγμα. Ακριβώς στο πνεύμα του 114.

Για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών:

Έπρεπε να έχει γίνει πριν 50 χρόνια και να μην υπάρχει τέτοια συζήτηση σήμερα. Αποδέχομαι πλήρως το δικαίωμα της εκκλησίας να ρυθμίζει τα του οίκου της, ποιους θα παντρεύει και ποιους όχι. Δεν αποδέχομαι το δικαίωμά της να υπαγορεύει στην πολιτεία ποιος μπορεί να κάνει πολιτικό γάμο και ποιος όχι.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο