Γ. Βαρουφάκης: Εμποδίζετε τους νέους να φτάσουν στην κάλπη γιατί φοβάστε ότι η γενιά των Τεμπών θα σας μαυρίσει

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μαρ, 2023

«Μέτρα στήριξης θυμάτων και πληγέντων Τεμπών», αυτό φέρνετε ως νομοσχέδιο. Έπρεπε σεμνά, ταπεινά με σεβασμό στο λαϊκό συναίσθημα για αυτό το μεγάλο εθνικό πένθος να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο να είναι αποκλειστικά στοχευμένο σε μέτρα στήριξης θυμάτων και πληγέντων. Όχι να τα μαγαρίσετε, εντάσσοντας σε αυτά τα δώδεκα άρθρα, μέσα σε ένα κυκεώνα εκατόν τριάντα δύο άρθρων και διατάξεων, δωράκια και ρουσφέτια για τους ημετέρους.

Δεν μπορείτε όμως να κρατηθείτε ακόμα και τη στιγμή του πένθους και της κατάνυξης. Πρέπει όλα να τα βρωμίσετε, κάθε τι καλό και πρέπον να το χρησιμοποιήσετε για να κρύψετε από πίσω κάποιο γραμμάτιο που πρέπει να εξοφλήσετε, που πρέπει να πληρώσετε πριν κλείσει η Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή αυτή δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να νομοθετεί. Μόνο ένα νομοθέτημα έχει υποχρέωση και νομιμοποίηση να περάσει, την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για να δοθεί σε εξακόσιες χιλιάδες νέους και νέες το δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές στον τόπο εργασίας τους, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι μας.

Το γεγονός ότι δεν το κάνετε, αποδεικνύει ότι δεν προέκυψε απλά μια δεύτερη κάλπη τον Ιούλιο. Αλλά είναι το σχέδιό σας, γιατί γνωρίζετε ότι η γενιά των Τεμπών, οι νέες και οι νέοι εκεί έξω θα σας «μαυρίσουν» και θέλετε να τους στερήσετε την ψήφο. Διαψεύστε με. Είναι πολύ εύκολο. Περάστε την τροπολογία μας. Δώστε στους νέους και τις νέες το δικαίωμα να ψηφίσουν στους τόπους εργασίας. Δεν το κάνετε, γιατί φοβάστε τη νεολαία. Φοβάστε τη γενιά των Τεμπών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάμε μια προεκλογική περίοδο. Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να δώσουμε τον προεκλογικό αγώνα με ήθος και με προσήλωση στο να αναδείξουμε υπέρ του δημόσιου συμφέροντος χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς κορώνες, τις αληθινές μεγάλες διαφορές μας με καθεμία από τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται εδώ στη Βουλή αλλά και δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, εκεί έξω.

Η πρώτη μεγάλη μας διαφορά με εσάς της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εκτίμησή μας για την πορεία αυτού του τόπου. Εσείς θεωρείτε ότι το 2018 βγήκαμε από τα μνημόνια, ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, ότι απλά οι διαφορές σας αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστείτε τη μεταμνημονιακή φάση αυτής της χώρας.

Εμείς ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 επειδή δεν πιστεύουμε αυτό το παραμύθι. Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη. Ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το ιδιωτικό χρέος, ούτε το κράτος, ούτε ο ιδιωτικός τομέας είναι βιώσιμοι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της φυλακής χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού.

Μιλάτε για επενδυτική βαθμίδα εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το άγιο δισκοπότηρο της Κυβέρνησής σας. Ξέρετε τι είναι η επενδυτική βαθμίδα; Είναι άλλη μία ευκαιρία συγκάλυψης της χρεοκοπίας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ο πτωχευμένος είτε είναι το δημόσιο είτε είναι το ιδιωτικό όταν δανείζεται με επενδυτική βαθμίδα ή χωρίς επενδυτική βαθμίδα ουσιαστικά δανείζεται με τις πλάτες της Φρανκφούρτης. Το μόνο πράγμα που κάνει είναι να σκάβει ακόμα πιο βαθιά την τρύπα στην οποία είναι χωμένη αυτή η οικονομία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η δεύτερη μεγάλη μας διαφορά που θα αναδείξουμε από σήμερα μέχρι και τις εκλογές αφορά την απλή αναλογική.

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί να ψηφίζεις την απλή αναλογική, πρέπει και να την τιμάς. Να μπορείς να διαχωρίσεις το αντιδραστικό αφήγημα της κυβερνησιμότητας από την ιερή υποχρέωση για έναν ουσιαστικό διάλογο, προεκλογικό διάλογο δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν μας επιτρέπει τα χρονικά περιθώρια για έναν μετεκλογικό διάλογο. Έναν διάλογο που θα φέρει αν όχι τη σύγκληση, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε, τουλάχιστον να καταγραφεί ειλικρινά ποιες είναι οι πραγματικές μας διαφωνίες ενώπιον του λαού προεκλογικά.

Παρακολουθούμε ως ΜέΡΑ25, και νομίζω ότι ολόκληρος ο λαός εκεί έξω παρακολουθεί, τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, να απαξιώνετε στην πράξη την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία άμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα. Κινδυνολογεί για τερατογένεση ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τι θέλει; Απαιτεί το δικαίωμά του να δημιουργήσει μια κυβέρνηση τέρας. Γιατί ναι, κύριε Μητσοτάκη, τερατογένεση είναι να απαιτείτε αυτοδυναμία κόντρα στο 65% των εκλογέων, αν βάλουμε και αυτούς που απείχαν είναι 75%, κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό είναι τέρας, αυτό είναι τερατογένεση.

Και, ναι, κύριε Αλέξη Τσίπρα, τερατογένεση είναι να απαιτείτε να κάνετε προοδευτική κυβέρνηση έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Θυμάστε την εκπομπή;

Κύριε Μητσοτάκη, η έλλειψη αυτοδυναμίας δεν είναι πρόβλημα της δημοκρατίας. Μπορεί να είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η έλλειψη αυτοδυναμίας, όταν έχετε 30%, 32%, 35% είναι η δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι πραγματικά αυτοδύναμη, ισχυρή ακόμη και αν έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή όταν η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον σας, όταν την πλειοψηφία στη Βουλή την έχετε αποσπάσει μέσα από καλπονοθευτικές διαδικασίες ενός εκλογικού νόμου, της ενισχυμένης αναλογικής. «Ενισχυμένη αναλογική», η CIA μιλάει για ενισχυμένη ανάκριση, έτσι ονομάζουν τα βασανιστήρια στη CIA, η τρόικα την τροϊκανική διαδικασία την ονόμαζε ενισχυμένη εποπτεία, έτσι και η ενισχυμένη αναλογική είναι ο βιασμός της δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Τσίπρα, αν μας ακούτε, καμία, μα καμία κυβέρνηση που προκύπτει έτσι, χωρίς πρόγραμμα, ακόμα και με απλή αναλογική, χωρίς ένα προοδευτικό μέτωπο των ανθρώπων μας εκεί έξω που θα στηρίξουνε ένα προοδευτικό, συνεπές, συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, κόντρα στην ολιγαρχία, διότι μόνο κόντρα στην ολιγαρχία μπορεί να είναι ένα πραγματικά προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, μόνο με ένα τέτοιο προοδευτικό μέτωπο το οποίο δεν φτιάχνεται από τη Δευτέρα το πρωί μετά την Κυριακή των εκλογών μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, μόνο ένα τέτοιο προοδευτικό μέτωπο και ένα προοδευτικό συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση προοδευτικής κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο, αυτά που λέτε ελάτε να τα βρούμε μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης θα είναι το ίδιο προοδευτικό όσο σοσιαλιστικό είναι το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή καθόλου.

Μίλησα για αντιπαράθεση στη βάση της ειλικρίνειας και του πολιτικού πολιτισμού με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θέλω να απευθυνθώ αυτή τη στιγμή για λίγο στους φίλους του KKE. Φίλοι του KKE πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 κάνατε ένα λάθος. Φαίνεται ότι είδατε το ΜέΡΑ25 δυο-τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2019 ότι μπαίναμε δυναμικά στη Βουλή, φέρνοντας ξανά μετά το 2015 για πρώτη φορά το «όχι», το οποίο εσείς ποτέ δεν στηρίξατε ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά το δημοψήφισμα, στη Βουλή. Ένα «όχι» το οποίο δεν το πιστέψατε, φίλες και φίλοι του ΚΚΕ. Και έτσι ενώπιον της κάλπης που θα έφερνε το ΜέΡΑ25 μαζί με το «όχι» ξανά στη Βουλή επιλέξατε να αποκαλέσετε προσωπικά εμένα golden boy, άνθρωπο των Αμερικάνων, άνθρωπο του Σόρρος, πέφτοντας στην παγίδα της αντισημιτικής προπαγάνδας της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Κάποια στιγμή, φίλες και φίλοι του ΚΚΕ, πέσατε και θύματα μιας πλαστογραφίας όχι δικής σας, μιας πλαστογραφίας που με εμφάνιζε ως έτοιμο να ψηφίσω το τρίτο μνημόνιο, για το οποίο, σας θυμίζω, παραιτήθηκα για να μην το ψηφίσω, όπως και δεν το ψήφισα με χέρια, με πόδια, ψυχή τε και σώματι.

Τότε, λίγο μετά τις εκλογές του 2019, προσωπικά χωρίς κορώνες, με αγάπη, με συντροφικότητα εξήγησα σε στέλεχος εδώ, μέσα στη Βουλή, του KKE ότι επρόκειτο για πλαστογραφία. Σας είπα ότι δεν πιστεύω ότι το ΚΚΕ με την βαριά ιστορία που έχετε υποχρέωση να τιμάτε, μπορεί ποτέ να κάνατε κάτι τέτοιο εσκεμμένα. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, φέτος, ξαναφέρατε την ίδια πλαστογραφία, αν και ξέρατε ότι είναι πλαστογραφία.

Σας μιλώ φιλικά. Το χυδαίο ψεύδος του μνημονιακού Βαρουφάκη, το οποίο το ακούνε οι τροϊκανοί και γελάνε, έχει ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα βίας απέναντι σε εμάς, που είπαμε «όχι» στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Βάλτε μια τελεία σε αυτό το λάθος που ξεκινήσατε πριν τέσσερα χρόνια.

Θέλετε να μας ασκήσετε κριτική, φίλες και φίλοι του ΚΚΕ; Έχετε πεδίον δόξης λαμπρό, στρέψτε τα βέλη σας στις προγραμματικές μας θέσεις, όπως κάνουμε και εμείς με εσάς. Εστιάστε, για παράδειγμα, ότι εμείς στο ΜέΡΑ25 επιμένουμε να καταθέτουμε άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις όπως ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ αντί για τον ΗΡΑΚΛΗ, Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών, όπως το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ, προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί, πριν έρθει ο σοσιαλισμός, πριν έρθει η Δευτέρα παρουσία. Πείτε γιατί αυτό είναι λάθος, γιατί εσείς το θεωρείτε αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Κάντε μία σοβαρή κριτική σε αυτά που λέμε όχι σε αυτά που δεν λέμε. Εστιάστε στο ότι απορρίπτουμε, εμείς του ΜέΡΑ25, τόσο το αδηφάγο κράτος όσο και τους ιδιώτες αρπακτικά. Πείτε γιατί κάνουμε λάθος, γιατί είναι λάθος να απεχθανόμαστε ίδιο τόσο το κράτος όσο και το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Κάντε κριτική -και αυτό δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, αφορά όλες τις δυνάμεις στη Βουλή- στο ΜέΡΑ25, στο όραμά μας για διοικήσεις δημόσιων φορέων που διορίζονται από και λογοδοτούν σε διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών αποτελούμενα κατά δύο τρίτα από κληρωτούς και κατά ένα τρίτο από εκλεγμένους. Ούτε από τον Υπουργό να διορίζονται οι διοικήσεις, ούτε στον Υπουργό να λογοδοτούν οι διοικήσεις, ούτε στον ιδιώτη. Εκεί εμείς εστιάζουμε, στο πώς θα σπάσουμε το ψευτοδίλημμα κράτος ή κεφαλαιοκράτης, ιδιωτικομανία ή κρατισμός. Ο κόσμος εκεί έξω δεν θέλει ούτε τον Υπουργό, αλλά ούτε και τον επενδυτή να ελέγχουν το νερό, το ρεύμα, τα τρένα, τα δημόσια αγαθά.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 προτείνουμε διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών. Τα λέμε ΔΙΑΣΚΕΠ. Με ΔΙΑΣΚΕΠ παντού ως μοχλό εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης και πολιτισμού δίνουμε με αυτόν τον τρόπο, με τα ΔΙΑΣΚΕΠ παντού, νέο περιεχόμενο στη δημοκρατία.
Σε αυτές τις εκλογές, στις επόμενες εκλογές, στις μεθεπόμενες εκλογές, σε όλες τις εκλογές που θα ακολουθήσουν το ΜέΡΑ25 θα προτάσσουμε το πρόγραμμα ανάκτησης κοινωνικού και δημοκρατικού ελέγχου στα μεγάλα δημόσια αγαθά
. Εθνικοποιούμε τα δίκτυα των δημόσιων αγαθών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ και αμέσως αφού τα εθνικοποιήσουμε δημιουργούμε ενιαίους δημόσιους φορείς που τους παραδίδουμε στην κοινωνία να τους διοικεί και να τους εποπτεύει.

Το ίδιο θα κάνουμε με τους θεσμούς του κράτους, που θα ανακτήσουμε από την τρόικα είτε αυτή είναι η ΑΔΑΕ, οι εφορίες, είτε είναι το Υπερταμείο, είτε είναι Αναπτυξιακή Τράπεζα, είτε είναι η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Με τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία, την ενημέρωση να περνάνε στον κοινωνικό έλεγχο των ΔΙΑΣΚΕΠ.

Σας καλούμε όλες και όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους να κάνετε σκληρή κριτική σε αυτές τις προτάσεις μας, να εστιάσετε σε αυτό το όραμά μας και στο σχέδιό μας για μια δημοκρατία που διεισδύει για πρώτη φορά τόσο στο κράτος όσο και στην οικονομία.

Απώτερος στόχος θα είναι κάθε επιχείρηση να διοικείται σε βάθος χρόνου –δεν λέω ότι είναι κάτι εύκολο για σήμερα, αλλά αυτό είναι το όραμά μας- στη βάση «ένας εργαζόμενος-μία μετοχή-μία ψήφος», με το δικαίωμα κάθε πολίτη σε βασικό εισόδημα.

Σας προκαλούμε και σας προσκαλούμε να αντιπαραθέσετε το δικό σας όραμα σε εκείνο που καθιστά το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, τη μόνη παράταξη με κυβερνητικό πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό, «πράσινο», αυτοδιαχειριστικό και βαθιά δημοκρατικό.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της Βουλής, επιτρέψτε μου εκ μέρους του ΜέΡΑ25 να ευχηθώ σε όλες και όλους να έχουμε έναν σκληρό, αλλά καθαρό προεκλογικό αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα πείσουμε τους πολίτες τους απογοητευμένους με τον κοινοβουλευτισμό μας εκεί έξω ότι η δημοκρατία έχει ελπίδες να επανακάμψει σε τούτα εδώ τα χώματα.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο