Γ. Βαρουφάκης: Είστε ατζέντηδες των αρπαχτικών που θέλουν το νερό μας πριν πέσετε από την εξουσία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Μαρ, 2023

Μια φορά κι έναν καιρό, θα λένε στο μέλλον οι παλιοί για τη σημερινή μέρα, ήταν μια βασανισμένη πολιτεία, βουτηγμένη στο πένθος με πενήντα επτά νεκρούς και ένας Θεός ξέρει πόσες τραυματισμένες ψυχές, πόσα σακατεμένα κορμιά.

Πολλά τα δεινά του τόπου. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει γονατίσει τους ανθρώπους λόγω της απαξίωσης, του σπασίματος και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, τη νέα λιτότητα, την ακρίβεια για τους πολλούς με εξώσεις και πλειστηριασμούς, με υπερκέρδη για τους σουπερμαρκετάδες λόγω της νέας λιτότητας, της ακρίβειας, με υπερκέρδη για τους τραπεζίτες, που παρά τα υπερκέρδη τους απαιτούν για να μην βουλιάξουν οι τράπεζές τους συνεχές σωσίβιο από το κράτος, από ένα κράτος που την ίδια στιγμή βουλιάζει στο χρέος σφιχταγκαλιασμένο με ένα ιδιωτικό τομέα που μαζί δημόσιο και ιδιωτικό έχουμε 8,5% του ΑΕΠ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Με άλλα λόγια είμαστε μέσα κάθε χρόνο ως έθνος 8,5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά σε μια Ευρώπη που μόλις αποφάσισε στο Eurogroup να σφίξει και πάλι τα λουριά της λιτότητας, που εδώ στη χώρα μας έστειλαν μέχρι και ένα εκατομμύριο νέα παιδιά στο εξωτερικό.

Ένα πρόβλημα δεν είχε μόνο αυτή η βασανισμένη πολιτεία, το νερό. Το νερό μας δημόσιο, φτηνό, καθαρό, χωρίς ζημιές, με ένα μικρό σεμνό κέρδος για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, ώστε να μην χρειάζεται χρήματα από τα έτσι και αλλιώς άδεια κρατικά ταμεία, αλλά και να μην γδέρνει τους πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς νερού. Και τι κάνει σήμερα ο πολυχρονεμένος μας Πρωθυπουργός αυτής της βασανισμένης πολιτείας; Σας δίνει, εσάς τους Υπουργούς και εσάς τους Βουλευτές και Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας, εντολή «φτιάξτε το νερό», να λύσουμε, λέει, το μόνο πρόβλημα που δεν έχει η χώρα. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, Πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Και ο Πρωθυπουργός απαντάει: «Πώς δεν υπάρχει;».

Η μη ύπαρξη προβλήματος με το νερό είναι πρόβλημα για αυτή την Κυβέρνηση. Πώς μπορεί κοτζάμ «Μητσοτάκης ΑΕ» -Ανώνυμη Εταιρεία είναι- να ανεχθεί το νερό να παραμένει δημόσιο χωρίς να υπάρχει πρόβλημα! Ανατρέπει κάτι τέτοιο το αφήγημα ότι το ιδιωτικό είναι πάντα καλύτερο από το δημόσιο.

Οι πολίτες αναρωτιούνται: Μα, αυτό το αφήγημα δεν κατέρρευσε μόλις τώρα στα Τέμπη; Δεν κατέρρευσε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τον «ΗΡΑΚΛΗ»; Η απάντηση των κυβερνητικών: Ακόμα πιο επιτακτικός λόγος να εμπορευματοποιήσουμε το νερό.

Έτσι είναι, στη δύσκολη στιγμή φαίνονται τα παλικάρια της ολιγαρχίας. Εκεί που όλος ο κόσμος εκεί έξω, οι νέοι άνθρωποι στους δρόμους στρέφονται κατά της ιδιωτικομανίας, που αμφισβητούν τους ολιγάρχες, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μητσοτάκης ΑΕ» που διαχειρίζεται τον τόπο εκ μέρους των ιδιοκτητών αυτής της χώρας, ιδιωτικοποιεί το αγαθό που κανένας σώφρων άνθρωπος, ακόμα και νεοφιλελεύθερος να είναι, δεν βλέπει τον λόγο να ιδιωτικοποιηθεί. Έτσι είναι μια κυβέρνηση των αρίστων, έχει το θάρρος να θυσιάζει τα λίγα καλά που έμειναν όρθια σε αυτόν τον τόπο για να κρατήσει ζωντανή την ιδεοληψία που αποφέρει τα βρόμικα τα κέρδη τα μεγάλα στους μετόχους της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Κυβέρνησης, σας ζητάνε να κλείσετε τα μάτια σας, να σφραγίσετε τα αφτιά σας, να κρατήσετε τη μύτη σας, ώστε να μην οσφριστείτε τη δυσοσμία αυτού του νομοσχεδίου που ψηφίζετε. Σας λένε: «Τόση δουλειά κάναμε να εμπορευματοποιήσουμε το νερό, να το δώσουμε και αυτό -μετά το ρεύμα, την υγεία, την παιδεία- στους ημέτερους. Να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια μόνο και μόνο γιατί είχαμε πενήντα επτά νεκρούς στα Τέμπη και άλλαξε το κλίμα;».

Οι προσπάθειές σας είναι πραγματικά συγκινητικές και εντυπωσιακά διαχρονικές. Πάμε στον Φεβρουάριο του 2022. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια απόφαση-σταθμό φρενάρει, μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο από το υπερταμείο. Ελπίζω εδώ κάποια στιγμή να ζητήσετε και ένα συγνώμη εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που βάλατε τις μετοχές τους στο υπερταμείο. Και τι έκανε η Κυβέρνηση; Πώς επέδειξε τον σεβασμό της στη δικαιοσύνη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Ακυρώνοντάς το. Τον Ιούλιο του 2022 ακυρώσατε την απόφαση του ΣτΕ. Με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ παραμένει στο υπερταμείο και ούτε επιστρέφεται ούτε παραχωρείται, κόντρα στη Βουλή και στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα η «Μητσοτάκης ΑΕ» δρομολογεί την παράδοση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής, ένα έργο προϋπολογισμού 291 εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά την υδροδότηση ολόκληρης της Αθήνας. Και τι κάνει; Αποκλείει την ΕΥΔΑΠ από το να χτυπήσει αυτό το έργο.

Κάπου το έχω ξαναδεί αυτό το έργο! Για τους παλαιότερους, θυμάστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, του πατρός Μητσοτάκη, όταν απέκλεισε τον τότε κρατικό ΟΤΕ από το να χτυπήσει συμβόλαιο για την κινητή τηλεφωνία και το παρέδωσε στην «PANAFON» του κ. Κόκκαλη και στην ιταλική «TELESTET»; Το ίδιο κάνει και ο υιός Μητσοτάκης, σκανδαλωδώς εξαιρεί τη δημόσια ΕΥΔΑΠ από αυτό το μεγάλο έργο, έως ότου την ιδιωτικοποιήσετε και θα τους ξαναφήσει να μπουν πάλι μέσα, όπως κάνανε με τον ΟΤΕ μετά την ιδιωτικοποίησή του με την «COSMOTE».

Σήμερα για αυτό το έργο έχουμε στην τελική ευθεία δύο κοινοπραξίες «ΑΚΤΩΡ» και «ΗΛΕΚΤΩΡ» από τη μία μεριά, «ΤΕΡΝΑ» και «INTRAKAT» από την άλλη, στους γνωστούς νταβατζήδες, με άλλα λόγια. Και ερχόμαστε τώρα τον περασμένο Δεκέμβρη, τον Δεκέμβρη του 2022, με νέο όχι από το Συμβούλιο της Επικρατείας που μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια και για την εμπορική τιμολόγηση του νερού, με ένα Συμβούλιο της Επικρατείας που μία φορά ακόμα, ευτυχώς, έμεινε όρθιο και επέμεινε ξανά υπέρ του δημόσιου ελέγχου στο νερό. Και τώρα η «Μητσοτάκης ΑΕ» άλλη μία φορά δίνετε τα ρέστα σας, με επέκταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να γίνει και η ρυθμιστική αρχή για το νερό και την αποχέτευση. Πάντα το πρώτο βήμα πριν το σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση αυτό είναι, η ρυθμιστική αρχή.

Εσείς τι λέτε βέβαια; Σας άκουσα. Λέτε: «Μα, δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση». Όπως προχθές είχατε το θράσος να μας πείτε ότι η παραχώρηση των Νοσοκομείων Παίδων στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν ήταν ιδιωτικοποίηση, δημόσιο ήταν και αυτό. Λέτε ότι η ρυθμιστική αρχή απλά θα εποπτεύει, θα είναι ο διαιτητής των παρόχων που θα παραμείνουν δημόσια. Αυτά δεν μας λέτε; Αφήστε τα σάπια! Το να βάλεις δημόσια ρυθμιστική αρχή να ρυθμίζει το Δημόσιο, είναι το ίδιο ηλίθιο με το να έχεις διαιτητή όταν παίζεις μόνος σου πασιέντζα. Αυτό κάνετε. Αλλά ηλίθιοι δεν είστε. Τετραπέρατοι είστε, ατζέντηδες των αρπακτικών που θέλουν και το νερό μας, λίγο πριν πέσετε από την εξουσία. Αυτοί είστε.

Επειδή σας ξέρουμε, και ξέρουμε ότι δεν έχετε καν πρωτότυπες ιδέες, αυτό που κάνετε είναι να ακολουθείτε ένα μοντέλο που σας ήρθε από έξω, μέσω δικηγορικών γραφείων της «ΤΕΡΝΑ», του Περιστέρη, του ενός και του άλλου από τους γνωστούς νταβατζήδες τους οποίους εξυπηρετείτε και στους οποίους ανήκετε ψυχή τε και σώματι. Ξέρουμε τι θέλουν αυτοί. Θέλουν το σπάσιμο μιας ημιιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ σε δύο κομμάτια, στο μοντέλο του «private equity». Αυτό θα κάνουν. Θα δημιουργήσουν δύο εταιρείες. Η μία θα έχει τις υποδομές και δεν θα έχει εργαζόμενους. Η άλλη θα έχει εργαζομένους και δεν θα έχει υποδομές. Την εταιρεία με τις υποδομές θα την βάλουν να δανειστεί τεράστια χρηματικά ποσά από funds του εξωτερικού, τα οποία ποσά θα τα βάλουν στην τσέπη τους. Και μετά θα βάζουν την εταιρεία που δεν έχει υποδομές αλλά έχει εργαζόμενους να πληρώνει νοίκι στην εταιρία που έχει υποδομές και δεν έχει εργαζόμενους. Και μετά θα πάτε στους εργαζόμενους και θα πείτε: «θα πρέπει να μειώσετε τους μισθούς σας γιατί έχουμε πολλά νοίκια να πληρώνουμε στην εταιρεία που έχει υποδομές και δεν έχει εργαζόμενους». Αυτό συνέβη στη Βρετανία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ιδιωτικοποιείται το νερό. Είναι πολλά τα λεφτά που θα φάνε, φορτώνοντας δανεικά στις εταιρείες των υποδομών που ουσιαστικά θα ιδιωτικοποιήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψυχανεμίζεστε ότι εκεί έξω το κλίμα έχει αλλάξει, ότι τέλος η ηγεμονία της ιδιωτικομανίας, ότι είναι μετρημένα τα ψωμιά της και τα ψωμιά σας. Αλλά έχετε γραμμάτια, πρέπει να τα εξαργυρώσετε πριν τελειώσει αυτή η κοινοβουλευτική θητεία.

Εμείς, το ΜέΡΑ25, είμαστε ξεκάθαροι: ούτε ο υπουργός ούτε ο ολιγάρχης πρέπει να έχουν στα χέρια τους τα δημόσια αγαθά. Το δημόσιο ενιαίο δίκτυο, είτε αφορά το νερό είτε το ρεύμα είτε τα τρένα, με κοινωνική λογοδοσία, όχι μόνο σε μια διορισμένη αρχή, αλλά σε διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών.

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, το DNA σας σάς λέει ότι εμείς έχουμε δίκιο σε αυτό που λέμε. Αυτά που μόλις είπα είμαι σίγουρος ότι μιλάνε στην ψυχή σας στο DNA σας. Δυστυχώς, η ηγεσία σας όσο ήσασταν κυβέρνηση, μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015, είχε δώσει γην -το Ελληνικό, τα τρένα, τα αεροδρόμια- και ύδωρ στους ολιγάρχες.

Το κάνατε όσο ήσασταν κυβέρνηση, αλλά ακόμα και σήμερα, παρά την κατακραυγή των ολιγαρχών, από τον κόσμο εκεί έξω και ιδίως από την νεολαία, συνεχίζετε να θωπεύετε τους ολιγάρχες. Τους υπόσχεστε ότι δεν θα επανεθνικοποιήσετε τα τρένα, δεν θα καταργήσετε το Χρηματιστήριο Ενέργειας -όλα αυτά που κάνατε εσείς, δηλαδή, στην τετραετία σας- δεν θα καταργήσετε τον «ΗΡΑΚΛΗ», όλα εκείνα τα ψευτοαγοραία εκτρώματα που καθιστούν τη χώρα μας χρεοδουλοπαροικία σήμερα.

Αύριο θα καταψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο ή θα κλειστείτε πάλι, θα εγκλωβιστείτε στην ανόητη τακτική σας να μην ψηφίζετε; Καταθέτετε εδώ πρόταση αντισυνταγματικότητας και δεν ψηφίζετε; Παραδεχθείτε το, ήταν ανοησία της ηγεσίας σας και αυτό. Ψηφίστε «ΟΧΙ» σε αυτό το νομοσχέδιο. Θα σας το ζητήσουν και οι εργαζόμενοι αύριο. Δεν είναι κακό να πείτε ότι κάνατε λάθος, έστω λάθος τακτικής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, αυτή η Βουλή δεν αντανακλά πλέον την κοινή γνώμη. Ήρθε η ώρα να διαλυθεί και να γίνουν εκλογές χτες.

Εμείς το ΜέΡΑ25 θα επανέλθουμε στη Βουλή ενισχυμένοι, για να ανατρέψουμε το μετεκλογικό, μνημονιακό, ολιγαρχικό σας σόου. Σας υπόσχομαι ότι, εάν αυτήν την τετραετία ήμασταν ενοχλητικοί, την επομένη θα είμαστε περισσότεροι εδώ μέσα και, για να κοιμούνται οι πολίτες πιο ανάλαφρα τα βράδια, εμείς εδώ μέσα θα γίνουμε ένας πραγματικός εφιάλτης για εσάς και για τους ολιγάρχες, στους οποίους ανήκετε.

Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο