Γ. Βαρουφάκης: “Δεν θα υπάρξει καμία προστασία εργασίας αν δεν καταργηθεί η ενοικίαση των εργαζομένων”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Φεβ, 2020
Παρατηρούμε μια εντυπωσιακή συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία για την “επιστροφή της κανονικότητας”  μετά την δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Οι εργαζόμενοι όμως κάθε μέρα βιώνουν αυτή την δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα ως απλά το τέλος της μέσω της μονιμοποιημένης λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας “κανονικότητας” είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε προ 18μήνου δεν οδήγησε στην αύξηση του μέσου μισθού! Κάτι εξαιρετικά πρωτοφανές στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με το σύστημα “Εργάνη” ο μέσος μισθός μειώθηκε από 1072 σε 1046 ευρώ αυτό το 18μήνο. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία κανονικότητα αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Πως εξηγείται όμως κάτι τέτοιο; Πρώτον, επειδή η αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους και όχι σε κέρδη. Η προσοδοφορία όμως είναι γνωστό ότι δεν έχει πολλαπλασιαστές στην οικονομία και την κοινωνία μιας και δεν υπάρχει διάχυση ούτε επένδυση της παραγόμενης υπεραξίας. Δεύτερον, επειδή υπάρχει ρευστοποίηση της εργασίας και μια τέτοια εργασία δεν μπορεί να προστατευτεί.
Η ρευστοποίηση της εργασίας -πάγια μνημονιακή πολιτική- είναι αυτή που μέσω της ενοικίασης των εργαζομένων οδηγεί σε συνθήκες εργασίας που ούτε καν τριτοκοσμικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μιας και εκεί υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας. Όμως όταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζει τις πρακτικές αυτές, αυτό είναι που δίνει κιόλας το έναυσμα στους ιδιώτες να το κάνουν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο.
Αλήθεια τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με τις καθαρίστριες; θα δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την επισφάλεια; Γιατί εμείς δεν βλέπουμε καμία ευαισθησία ούτε σε αυτό το θέμα, ούτε σε άλλα αντίστοιχα, παρά μονάχα ευαισθησία στους προσοδοφορείς.
Πρόκειται για έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον της εργασίας και των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Ο κατώτατος μισθός είναι πράγματι ένα εργαλείο όμως δεν είναι από μόνος του ικανός να προστατέψει τον κόσμο της εργασίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσοδοφορούν ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνει τίποτα για αυτό.
Εμείς λοιπόν συμφωνούμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια θα κρυφτεί πάλι η Κυβέρνηση, όπως κρυβόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την τρόικα, λέγοντας μας ότι δεν θα το επιτρέψουν οι δανειστές της χώρας. Αν δεν γίνει όμως η κατάργηση της ρευστοποίησης της εργασίας μέσω της ενοικίασης των εργαζομένων δεν θα μπορέσει να υπάρξει καμία απολύτως βελτίωση για τους εργαζόμενους.
Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υιοθετεί το μοντέλο Μακίνζι με την επιστημονική δηλαδή εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας. Όμως και η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε το λάθος το 2015 (ή ίσως τελικά την επιλογή) να παραβλέψει την άρρηκτη σχέση χρέους και εργασιακών, ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι δίνοντας τα πλεονάσματα στην τρόικα θα του έδιναν τα εργασιακά οδηγώντας σήμερα στην σημερινή παλινόρθωση της παρασιτικής ολιγαρχίας υπό την ΝΔ.
Δεν θα υπάρξει καμία προστασία εργασίας αν δεν καταργηθεί η ενοικίαση των εργαζομένων και δεν υπάρξουν πραγματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όπως δεν θα υπάρξει και καμία προστασία της πρώτης κατοικίας αν δεν σταματήσουν οι πωλήσεις τους στα αρπαχτικά ταμεία. Πώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει σήμερα προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ο ίδιος είχε δώσει την δυνατότητα για αυτές τις πωλήσεις στρώνοντας τον δρόμο στον “Ηρακλή” της ΝΔ; Ο μόνος τρόπος να προστατευτούν οι κατοικίες και τα μαγαζιά των πολιτών που χειμάζονται είναι να σταματήσουν άμεσα οι πωλήσεις.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, πράγματι οι τραπεζίτες κέρδισαν από την κρίση όμως το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα καρπωθεί την αύξηση των υπεραξιών που τώρα γίνεται. Ο ελληνικός λαός ή τα αρπαχτικά ταμεία; Το σύστημα έχει εργαλεία για να αλλάξει η διανομή, αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υπέρ των πολλών. Είναι σίγουρο βέβαια ότι το σύστημα θα κάνει τα πάντα για να μην τα χρησιμοποιήσουμε, όμως και μόνο η ανάδειξη τους είναι πράξη βαθιά προοδευτική και επαναστατική.
Τέλος για τα 40 δις των τραπεζών που ο κ. Σταϊκούρας πρόσφατα ανακίνησε, η ΝΔ είναι αυτή που φόρτωσε στις πλάτες των πολιτών τις ζημιές των τραπεζών για να σώσει τους τραπεζίτες στους οποίες χάριζε θησαυρούς και λοιδορούσε όσους αντιδρούσαν σε αυτό το έγκλημα. Κατανοούμε ότι η ΝΔ δεν ανέχεται ούτε τη θύμηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 που ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στη λαίλαπα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον την ανέχεται, καθώς ένας καλόπιστος αναγνώστης διαβάζοντας τον “απολογισμό” τους καταλαβαίνει ότι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά για αυτά που έλεγαν.
Εμείς δεν θα το κάνουμε γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που λέγαμε και τότε μαζί για την ρήξη με όλη αυτή τη ζοφερότητα.
Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει συγνώμη στον κ. Τσίπρα γιατί την “επιτυχία” του με όρους κριτηρίων τρόικας πάντα -που είναι αντίθετα φυσικά με τα λαϊκά κριτήρια επιτυχίας- την οφείλει σε αυτόν. Εμείς δεν ισοπεδώνουμε όμως το μεγαλύτερο ζήτημα που χρεώνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νομιμοποίηση του αφηγήματος της καταστροφικής πολιτικής της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αυτό κυρίως τους καταλογίζουμε.
Με την χρησιμοποίηση όλων των ψεμάτων για το 2015 ως όπλα εναντίον του κόσμου της εργασίας και των αδυνάμων εν γένει.
Καλούμε λοιπόν για την πραγματική προοπτική προστασίας των εργαζομένων, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάργηση της δυνατότητας ενοικίασης των εργαζομένων -όπου ο κατώτατος μισθός είναι εικονικός-. Ούτε χωρίς την κατάργηση των πωλήσεων των κόκκινων δανείων για τα σπίτια και τα μαγαζιά τους ώστε να μείνουν οι υπεραξίες στην χώρα μας.
Να αντισταθούμε και να σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων που χειμάζονται. Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν δουλεύουν αλλά καταρρακώνονται. Ενώ ρευστοποιούνται παράλληλα μαζί με την περιουσία τους και στη Βουλή συνεχίζονται οι μνημονιακές κοκορομαχίες. Εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι των θυμάτων αυτής της “κανονικότητας” και να παλεύουμε μαζί τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο