Γ. Βαρουφάκης: Δεν πέφτει κανένας λόγος στην ευρωζώνη για τη δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας

Συνεντεύξεις - videos
09 Μάι, 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη

στον Σκάι TV και στους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

***

Για τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεργασία τελείωσε πολύ πιο πριν και την τελειώσαμε εμείς, για να είμαστε ξεκάθαροι και σοβαροί. Εμείς που πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, την εκτιμούμε, θέλουμε να την σεβαστούμε και να την τιμήσουμε στην πράξη.

Εμείς, δύο χρόνια τώρα, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, να προσκαλούμε, να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όχι να συμφωνήσουμε, να διερευνήσουμε… Μας είπαν όχι. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών. Δεν μας ενδιαφέρει, δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί του κ. Τσίπρα. Θέλαμε προεκλογικό διάλογο και ανοιχτό για όλους.

Για την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει μπροστά το «εγώ» του και επιστρέφει σε όσα έλεγε το 2015 για να διασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή

Ας αποφασίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλουν συνεργασία με εμάς ή όχι. Εδώ και δύο χρόνια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας πρέπει να μας μιλήσουν.

Για το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ

Είναι ένα θέμα το οποίο με αφορά και το δουλεύω επιστημονικά πάνω από 20 χρόνια. Θα δείτε ακόμα και στους Financial Times, Ιούνιος 2015, μέσα σε εκείνη την αναμπουμπούλα, υπήρχε ένα άρθρο 3.000 λέξεις, όπου αναλύουν αυτήν την ιδέα πάνω στην οποία στηρίχτηκε το ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2019, δεν δικαιούται κανένας να μας λέει ότι το φέραμε τώρα. Είναι πάγια θέση του κόμματός μας.

Ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει τώρα η ιστορία με το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ότι η Ομάδα Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας το ανέσυρε, εμείς προσπαθούμε να το αναδείξουμε χρόνια τώρα.

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι κάτι για το οποίο είμαστε πάρα πολύ περήφανοι, είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως.

Πέρασε ως επιστροφή στην δραχμή

Αυτό είναι κομμάτι της μαύρης προπαγάνδας. Τις τράπεζες τις έκλεισε ο Μάριο Ντράγκι. Το έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Τον Απρίλιο του 2015 ο Μάριο Ντράγκι πήγε σε ιδιωτικό νομικό γραφείο στις Βρυξέλλες να πάρει γνωμοδότηση –το έχει παραδεχτεί- για να δει αν είναι νόμιμο αυτό που σχεδίαζε, να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες.

Εσείς βάλατε την υπογραφή σας

Είναι σα να λέτε σε γιατρό που υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου ότι αυτός ευθύνεται για το θάνατο.

Ήμουν η μειοψηφία του ενός που μέσα στο υπουργικό μας συμβούλιο είχα πει ότι δεν πρέπει εμείς να κλείσουμε τις τράπεζες. Είπα δεν βάζω υπογραφή σε αυτό, αλλά εκείνη τη στιγμή υπάρχει και ο σεβασμός της πλειοψηφίας.

Θα έφευγα σαν ρίψασπις, γιατί αυτό γινόταν πριν το αγώνα του δημοψηφίσματος. Είχα ένα ηθικό δίλημμα ή να κάνω αυτό που πίστευα, να μην υπογράψω το κλείσιμο των τραπεζών –το πίστευα βαθιά αυτό-, αλλά αν το έκανα αυτό στη μέση μιας μάχης για το ΟΧΙ θα με κατηγορούσαν οι σύντροφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα όσα έχει πει για την «ανατίναξη» του τραπεζικού συστήματος

Μία στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα θα σας έλεγε, το άρθρο το συγκεκριμένο όπου μιλάω, προβοκατόρικα βέβαια, για ανατίναξη, όχι των τραπεζών, του τραπεζικού συστήματος, είναι άρθρο που δημοσιεύθηκε για το παγκόσμιο και ιδίως για το αμερικανικό σύστημα. Τι έλεγα και δεν είμαι μόνο εγώ, ότι ήρθε η στιγμή, λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών και τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων κατευθείαν από τις κεντρικές τράπεζες να διαχωρίσουμε τις τραπεζικές υπηρεσίες, δηλαδή παίρνει ένας τραπεζίτης τις καταθέσεις σου και τις δανείζει σε έναν επιχειρηματία, αυτό να γίνεται, αλλά το μονοπώλιο στις πληρωμές που έχουν οι τράπεζες, δηλαδή εσείς για να πληρώσετε κάπου πρέπει να περάσετε μέσα από το τραπεζικό σύστημα, αυτό πρέπει να σπάσει.

Το ξέρετε ότι η κα Λαγκάρντ αυτή τη στιγμή σχεδιάζει ένα αντίστοιχο (σαν το ΔΗΜΗΤΡΑ) πιλοτικό πρόγραμμα;

Το ΔΗΜΗΤΡΑ είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως. Σε χώρες που έχεις κεντρική τράπεζα σαν τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Σουηδία «χτίζεις» το ΔΗΜΗΤΡΑ, δηλαδή τις δημόσιες ψηφιακές δωρεάν συναλλαγές πάνω στην κεντρική τράπεζα. Τι κάνεις αν δεν έχεις κεντρική τράπεζα; Το «χτίζεις»…

Στο κοινό έχει περάσει ότι θέλετε να βγούμε από το ευρώ. Είναι η άποψή σας αυτή;

Όχι.

Όταν δεν έχεις κεντρική τράπεζα για να αναπνεύσεις καλύτερα εντός ευρωζώνη, για να αναπτυχθείς καλύτερα, τι κάνεις; Στήνεις το σύστημα που στήνει αυτή τη στιγμή ο Andrew Bailey στη Βρετανία, πάνω στο λογισμικό της κεντρικής τους τράπεζας, πάνω στο taxisnet. Κάθε ΑΦΜ έχει έναν λογαριασμό, φανταστείτε με ένα pin να μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα από το ΑΦΜ σας σε ευρώ, μιλάμε ξεκάθαρα, σε ιδιώτη ή να πληρώνετε το κράτος. Ξαφνικά έχετε ένα σύστημα πληρωμών το οποίο είναι εκτός τραπεζών, δημιουργεί και έναν ωραίο ανταγωνισμό με τις τράπεζες. Πληρώνουμε 2 δισεκατομμύρια προμήθειες..

Το δέχεται η ευρωζώνη αυτό;

Δεν περνάει από το χέρι της. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στο ευρωπαϊκό δίκαιο η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι θέμα της ευρωζώνης; Μόνο η νομισματική.

Εάν ήταν να παρέμβουμε στο νομισματικό σύστημα δεν θα το δεχόταν η ευρωζώνη και θα είχε και δίκιο. Όταν, όμως, το «χτίζεις» πάνω στα ΑΦΜ, το «χτίζεις» πάνω στο taxisnet, στο υπουργείο Οικονομικών, δημοσιονομική πολιτική, δεν τους πέφτει λόγος.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 ό, τι πρόταση κάνουμε είναι εντός του ευρωπαϊκού δικαίου, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Για τα τοπικά νομίσματα σε σχέση και με το ΔΗΜΗΤΡΑ

Η ιδέα των τοπικών νομισμάτων είναι μια πολύ παλιά ιδέα. Λειτουργεί στην Ελβετία, σε χώρες όπως η Αυστραλία, είναι περιορισμένης σημασίας, κρατάει αξία στην περιοχή, επισπεύδοντας και βοηθώντας να γίνονται πιο πολλές συναλλαγές στον τόπο. Δεν είναι κακό, αλλά αυτό πρέπει κάπου να «χτιστεί». Ένα σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό, αλλά είναι περιορισμένης σημασίας.

Δύο δισεκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες πληρώνουν στους τραπεζίτες για πράγματα τα οποία έχουν μηδενικό κόστος για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες δεν θα αντιδράσουν;

Βέβαια θα αντιδράσουν. Και τι έγινε; Όταν το καρτέλ αντιδράει εναντίον της κοινωνίας, πρέπει να επιλέξετε: πάτε με την κοινωνία ή πάτε με το καρτέλ;

Το μόνο που κρατάει τις κεντρικές τράπεζες από το να καταρρεύσουν είναι η Κεντρική Τράπεζα.

Η Κυβέρνηση είναι ανεύθυνη όταν λέει στον κόσμο ότι οι τράπεζές μας είναι σταθερές. Έχουμε μία σιγοβράζουσα τραπεζική κρίση διεθνώς. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι.

Ποιος είναι ο στόχος σας πολιτικά;

Ο βασικός μας στόχος από την πρώτη μέρα που φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 ήταν να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση, γιατί εμείς δεν μετράμε πολιτικό κόστος, και όχι αυτές οι κοκορομαχίες, αν δείτε τις προγραμματικές διαφορές, συμφωνούν όλοι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, συμφωνούν στο Υπερταμείο. Είπε κανείς τίποτα για το 24% ΦΠΑ;

Έχετε προτίμηση για το ποιος να είναι πρώτος στις εκλογές;

Εμείς δεν έχουμε καμία προτίμηση. Εμάς μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει ένας πλούσιος διάλογος. Οι εκλογές αυτές να μην γίνουν υπό καθεστώς κακοφωνίας, άλλωστε είμαστε πιο πτωχευμένοι από ποτέ, πιο εξαρτημένοι από ποτέ, είμαστε στην κόψη του ξυραφιού.

Λέγεται ότι τα λέτε όλα αυτά επειδή έχετε τις καταθέσεις σας στο εξωτερικό. Ισχύει;

Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που κάνω εισαγωγή συναλλάγματος. Εμένα τα εισοδήματά μου, αν εξαιρέσετε τη βουλευτική μου αποζημίωση τα τελευταία χρόνια, είναι όλα από το εξωτερικό. Όλα τα χρήματα δηλώνονται στην Ελλάδα, πληρώνω φόρο και όλα τα φέρνω εδώ. Δεν έχω εξάγει ένα ευρώ από την Ελλάδα. Πληρώνομαι έξω και τα φέρνω στην Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανος που έχω πληρώσει τόσα πολλά, τόσο στον κ. Τσακαλώτο όσο και στον κ. Σταϊκούρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο