Γ. Βαρουφάκης από την Πάτρα: Τίποτα καλό δεν θα γίνει όσο κυβερνάει ένα σύστημα που κερδίζει από την πτώχευση των πολλών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Δεκ, 2022

Συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια και την ακρίβεια είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με πολίτες στην Πάτρα, αναφερόμενος στους τρόπους και τις διαδικασίες κερδοσκοπίας των αρπακτικών ταμείων από τα δάνεια του κόσμου με ευθύνη των μνημονιακών Κυβερνήσεων.

«Τίποτα καλό δεν θα γίνει για τον τόπο, όσο κυβερνάει ένα πολιτικό σύστημα που κερδίζει από την πτώχευση των πολλών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως η περίπτωση του κ. Πάτση δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που κάνει το ίδιο το Μαξίμου και ο κύκλος πέριξ του Πρωθυπουργού.

«Είναι σαν να είσαι στη Νάπολη και από όλο το μαφιόζικο σύστημα εσύ πιάνεις το παιδάκι που έκλεψε μία τσίχλα» υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας πως πρέπει να αντιπαλέψεις το ίδιο το σύστημα αυτό και όχι να εστιάζεις απλώς εκεί που θέλει το σύστημα να εστιάζουμε για να μην βλέπουμε επί της ουσίας το πρόβλημα, αλλά απλώς τα «συμπτώματα» του.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέπτυξε ακόμα την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο του ΜέΡΑ25 για την Πάτρα με την μετατροπή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης σε κέντρο παραγωγής σύγχρονων συσσωρευτών, τέλος σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Η Πάτρα είναι στην καρδιά μας. Ερχόμαστε πολύ συχνά. Τελευταία φορά που ήμασταν εδώ παρουσιάσαμε το αναπτυξιακό μοντέλο του ΜέΡΑ25 για την ευρύτερη περιοχή, γιατί δεν αρκεί να ερχόμαστε εμείς οι πολιτικοί, όπως ήρθε εδώ ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς του, να βλέπουμε και να φεύγουμε και να αφήνουμε πίσω αυτήν την συρρικνούμενη μεγαλούπολη χωρίς βοήθεια, χωρίς πλάνο, χωρίς προοπτική.

Τελευταία φορά που ήμουν εδώ είχαμε μιλήσει για το πόσο σημαντικό θα ήταν η πάλαι ποτέ βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, που σήμερα είναι εγκαταλλελημένη, να αποτελέσει το επίκεντρο μιας Νέας Πράσινης Βιομηχανικής Επανάστασης και πολύ συγκεκριμένα να γίνει το κέντρο παραγωγής συσσωρευτών, μπαταριών υψηλής τεχνολογίας τύπου Tesla, για να είμαι και συγκεκριμένος, από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στα καλής ποιότητας ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι το diesel του μέλλοντος, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης του μέλλοντος.

Ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα πάει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, στους “ημέτερους” θα πάνε. Από τότε μέχρι σήμερα ανακοινώθηκε ένα πλάνο, σαν αυτό που το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ως αναπτυξιακό σχέδιο για την Πάτρα, για ένα μέρος στη βορειοανατολική Ουγγαρία, από μια αυταρχική, τραγική κυβέρνηση του Ουρμπάν η οποία, όμως, παρά το γεγονός ότι έχουμε τεράστιες ιδεολογικές διαφωνίες με τον κ. Ορμπάν, έκανε αυτό που είχαμε πει εμείς για την Πάτρα και θα έχουν αυτή τη στιγμή 15 δις ευρώ -από κινεζικές και γερμανικές επιχειρήσεις- επενδύσεις στην παραγωγή συσσωρευτών. Χάνουμε και αυτήν την Βιομηχανική Επανάσταση, την 4η, γιατί έχουμε κυβερνήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο να λένε ναι σε όλα, ό,τι έρχεται, οποία ανοησία σκέφτονται στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, ναι λέμε εμείς και καμιά ιδέα για πραγματική ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη δεν είναι να έρχεται ο άλλος, μιλάμε για επενδύσεις της Κυβέρνησης, δεν είναι ανάπτυξη να έρθει κάποιος να αγοράσει μια πολυκατοικία στην Αθήνα να την κάνει airbnb. Μηδέν βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της Ελλάδας από αυτό.

Ανάπτυξη θα ήταν η πάλαι ποτέ βιομηχανική ζώνη της Πάτρας να γίνει μια νέα βιομηχανική ζώνη για τις τεχνολογίες του 21ου αιώνα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πότε θα πάμε για εκλογές, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Δεν έχω ιδέα, σας μιλάω ειλικρινά. Δεν ξέρω, δεν ξέρω καν αν ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί και να ξέρει αλλά μιλάμε τώρα δύο χρόνια για εκλογές, κάθε μήνα έχουμε εκλογές και τελικά εκλογές δεν είχαμε μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι τα deals είναι πολύ σημαντικά που πρέπει να κλείσει η Μητσοτάκης Α.Ε. και αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να τραβήξει, μπορεί και όχι, θα δούμε. Το θέμα ποιο είναι; Το θέμα είναι να φύγει ο κ. Μητσοτάκης. Σήμερα 1η Δεκεμβρίου του 2022 είναι μια αποφραδα ημέρα. Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και επέλεξα να μην είμαι εκεί γιατί δεν ήθελα να το δω αυτό με τα μάτια μου που έγινε, κατάργησαν το ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάθε μέρα που μένει αυτή η Κυβέρνηση στα πράγματα καταστρέφει και κάτι, και δημιουργεί νέες δυνατότητες προσοδοφορίας, λεηλασίας με άλλα λόγια, για τους “ημέτερους”.»

Για την δυνατότητα συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Και με τον διάβολο είμαστε έτοιμοι για συνεργασία αλλά υπό έναν όρο, προεκλογική σύγκλιση. Και να σας πω γιατί, γιατί είμαστε εδώ για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα. Στην Ελλάδα έχουμε να Σύνταγμα, το σεβόμαστε, το αγαπάμε, δεν είναι γερμανικό, δεν είναι ιταλικό. Στην Γερμανία και στην Ιταλία γίνονται εκλογές και μετά περνάνε εβδομάδες, μήνες μέχρι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση, μπορούν να συμφωνήσουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα, εδώ γίνονται εκλογές Κυριακή, καλή ώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα τα τελικά 6 το πρωί της Δευτέρας και μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα πρέπει να έχεις κλείσει την κυβέρνηση, αλλιώς τελειώνει το τριήμερο. Είναι δυνατόν να προκύψει, να εκπονηθεί ένα συγκροτημένο, περιεκτικό, λογικό, κυβερνητικό πρόγραμμα συνεργασίας σε 2,5 μέρες; Όχι. Άρα όποιος μας λέει, ελάτε μετεκλογικά να τα βρούμε θέλει να μοιράσουμε υπουργεία. Εμείς δεν φτιαχτήκαμε για να μοιράσουμε υπουργεία και γι’ αυτό δνε πρόκειται να πάρουν από εμάς ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης παρά μόνο αν έρθουν να μιλήσουμε προεκλογικά».

Η περιοδεία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα συνεχίζεται αύριο με συναντήσεις με τον δήμαρχο και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο