Γ. Βαρουφάκης από την Άρτα: Όταν μιλάμε για Ρήξη, μιλάμε για Ρήξη η οποία είναι υπέρ των λαών της Ευρώπης και του μέλλοντος της χώρας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Μάι, 2023

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης στην Άρτα.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε «στο βασικό διακύβευμα των εκλογών, το βασικό ερώτημα που πρέπει να έχουν οι πολίτες στο μυαλό τους, η Ήπειρος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει μετανάστευση. Είχατε κύματα μεταναστεύσεων από τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά είχαμε το όνειδος του Εμφυλίου με την ερημοποίηση, έχουμε την ερημοποίηση μετά τα μνημόνια, συνεχίζεται αυτή η ερημοποίηση. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ένα,  πιστεύετε ότι αυτό το πλαίσιο το οποίο προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του 2015 και τη συνθηκολόγηση εκ μέρους τότε της Κυβέρνησης στην οποία συμμετείχα, με αποτέλεσμα να παραιτηθώ. Έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, είναι το 3ο μνημόνιο, είναι το μεταμνημόνιο του Αυγούστου του 201, το οποίο για εμάς είναι το 4ο και μακρύτερο μνημόνιο, γιατί πηγαίνει μέχρι το 2060. Αυτό το 4ο μνημόνιο έχει εγκαταστήσει, εγκαθιδρύσει μια σειρά από έθνους, για εμάς αρπακτικούς, θεσμούς λεηλασίας, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η αγορά τις Ηρακλή, τι Υπερταμείο, όλα αυτά τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει σε καμία χώρα του κόσμου και το ερώτημα που τίθεται: αυτή η χώρα έχει μέλλον μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Αυτή η χώρα μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της; Να δημιουργήσει συνθήκες να επιστρέψουν τα παιδιά που έχουν ήδη φύγει; Γιατί, ξέρετε, η μετανάστευση των παιδιών μας είναι το βασικό ζητούμενο. Εάν χάσουμε τη νεολαία και συνεχίσουμε να τη χάνουμε στο βαθμό που φεύγει η χώρα μας θα γίνει ένα Κόσοβο με ωραίες παραλίες. Γιατί αναφέρομαι στο Κόσοβο; Αν πάτε στο Κόσοβο θα δείτε ότι έχουν φύγει όλοι οι νέοι. Έχει ευρώ αλλά δεν έχει μέλλον.

Εμείς ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε, και νομίζω δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, ότι αυτό το πλαίσιο για το οποίο μιλάνε τα μνημονιακά κόμματα και θέλουν να τους δοξάσουμε ότι το έφεραν και απαιτούν το δικαίωμα να το διαχειρίζονται και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος από αυτούς θα το διαχειριστεί, οδηγεί στη μη βιωσιμότητα της χώρας.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό το πλαίσιο, γι’ αυτό μιλάμε για Ρήξη, γιατί είναι προαπαιτούμενο για να γίνει αυτή η χώρα βιώσιμη, για να μη γίνουμε Κόσοβο με παραλίες.

Βλέπετε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παραπαίει, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αποδομείται.

Αν αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, εκεί όπου σκοτώνονται συνάνθρωποί μας καθημερινά, σε αυτή  την ειρηνευτική διαδικασία ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Αμερική θα εκπροσωπηθεί από τον Μπάιντεν, η Ρωσία από τον Πούτιν, η Ουκρανία από τον Ζελένσκι, η Κίνα από τον Σι,  η Ευρώπη; Το Μακρόν δεν τον αφήνουν οι Πολωνοί, τον Σολτς δεν τον αφήνουν οι Εσθονοί. Ποιος θα μας εκπροσωπήσει; Η Φινλανδία; Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτημένη γεωστρατηγικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη. Οπότε, όταν εμείς μιλάμε για Ρήξη μιλάμε για Ρήξη η οποία δεν είναι εναντίον της Ευρώπης, είναι υπέρ των λαών της Ευρώπης, υπέρ του μέλλοντος της χώρας, μιας βιώσιμης χώρας εντός μιας βιώσιμης Ευρώπης, εντός ενός βιώσιμου κόσμου.

Για εμάς αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία, δεν είναι αυτοσκοπός. Σε όσους ανησυχούν ότι το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δεν θα μπει στη Βουλή, τους λέμε “μην ανησυχείτε”, αυτό είναι το ευχολόγιο του συστήματος, εμείς θα είμαστε πολύ ενισχυμένοι στη Βουλή. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό, το ζητούμενο είναι να γίνει βιώσιμη αυτή η χώρα. Οπότε για εμάς οι εκλογές είναι ένα έναυσμα, μια ευκαιρία, ένα μέσο για να δημιουργηθεί η νέα Αριστερά, η νέα αγωνιστική Αριστερά η οποία δεν ξεπουλιέται για ένα υπουργικό αυτοκίνητο. Η νέα μεγάλη Αριστερά που θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, όχι γιατί θέλουμε εμείς την εξουσία αλλά για να μπορεί ο ελληνικός λαός να έχει επιτέλους την εξουσία, που σήμερα σφετερίζεται μια πολύ μικρή ολιγαρχία. Και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος από το γεφύρι της Άρτας γιατί έχει και έναν συμβολισμό. Η Αριστερά σε αυτήν τη χώρα ολονυχτίς έχτιζε την ενότητα η οποία την μέρα γκρεμιζόταν».

Για το αν χωράνε σε αυτήν την Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη απάντησε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι σύντροφοί μας, και βέβαια χωράνε, η συντριπτική πλειοψηφία. Ξέρετε ποιοι δεν χωράνε; Όσοι χρησιμοποιούν τον μανδύα της Αριστεράς για να κερδίσουν καριέρες, για να γίνουν αποδεκτοί από την ολιγαρχία η οποία στερεί από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια πλατιά, ανιδιοτελή Αριστερά που στόχο έχει, όχι την εναλλαγή να φύγουν κάποιοι να έρθουν κάποιοι άλλοι, αλλά την πραγματική αλλαγή, τη ριζοσπαστική αλλαγή. Όσον αφορά στο ΚΚΕ, γιατί έχετε ακούσει τι λένε για εμάς και ιδίως για εμένα προσωπικά, είναι ότι δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε άλλον ένα αδελφοκτόνο πόλεμο. Για να υπάρξει αυτή η πλατιά Αριστερά πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσα στην ψυχή μας μία ικανότητα να παραδεχόμαστε ότι μπορεί να κάνουμε και λάθος».

Ερωτηθείς για το δημογραφικό ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Ό, τι λέμε στόχο έχει να σταματήσει η ερημοποίηση του τόπου μας, της χώρας μας συνολικά, της Άρτας πιο συγκεκριμένα, της Ηπείρου, της Θράκης, χωριά της Πελοποννήσου, ερημώνονται. Η μετανάστευση των παιδιών μας στο εξωτερικό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τόσο για εσάς στην Άρτα όσο και για όλους μας,  όλες τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες. Τα επιδόματα δεν βοηθούν, το να δώσεις αλλά 100 ευρώ για το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο τέκνο. Δεν είμαι εναντίον. Ξέρετε, ένα παιδί στη χώρα μας σήμερα, εξαρτάται από την περιοχή βεβαίως γιατί τα κόστη δεν είναι παντού τα ίδια, μέχρι να γίνει 22 ετών χρειάζεται 180.000-200.000 ευρώ. Δεν μπορεί το κράτος να τα δώσει αυτά. Εάν δεν έχεις καλά σχολειά, να μη χρειάζεται να πηγαίνει ο άλλος στο φροντιστήριο, εάν δεν σταματήσει η καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη λαίλαπα της Μητσοτάκης Α.Ε., εάν δεν έχεις βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, για να πηγαίνουν τα παιδιά για να μπορούν οι γονείς να δουλεύουν, εάν δεν έχεις άλλες θέσεις εργασίας, ένα δεν σταματήσει η ενοικιαζόμενη εργασία. Τα παιδιά που σήμερα δεν μεταναστεύουν από την Άρτα αναγκάζονται αν βρουν δουλειά να είναι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι χωρίς συμβάσεις έργου, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς καμία εξασφάλιση, πρεκαριάτο. Αυτά είναι όλα μαζί το πακέτο που πρέπει να παράσχουμε στην ελληνική οικογένεια, στην ελληνική κοινωνία για να υπάρξει αντιστροφή της ερημοποίησης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε και τους υποψήφιους στο νομό Άρτας: Ελένη Θεοδώρου, Σταύρο Πιστιόλη, Λουίζα Σκούρα και  Δημήτρη Σταμούλη αλλά και τους υποψήφιους στο νομό Λευκάδας, Νικόλαο Μοσχόπουλο, Ειρήνη Περδικάρη και Φίλιππο Περδικάρη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο