Γ. Βαρουφάκης: Αν ο ιστορικός του μέλλοντος θέλει να αποτυπώσει το «επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε.» η καταστροφή στο Αρκαλοχώρι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα

Συνεντεύξεις - videos
04 Απρ, 2023

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, με επικεφαλής τον Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα».

Η κατάσταση που μας παρουσίασαν ήταν ο ορισμός του κυνισμού και της απανθρωπιάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία υποσχέθηκε άμεση στήριξη στους σεισμόπληκτους, τους έχει αφήσει στη μοίρα τους και στο έλεος των αρπακτικών ταμείων.

Οι ζημιές, οι οποίες ανέρχονται στα 143 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και από τους 1600 φακέλους που είναι ανοιχτοί, μόνο οι 11 έχουν κλείσει, ενώ υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι που δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Πολλά σημεία έχουν ακόμα μπάζα 18 μήνες μετά τον σεισμό, και το χωριό μερα με τη μέρα ερημώνει καθώς πολλοί απογοητευμένοι και απελπισμένοι κάτοικοι το εγκαταλείπουν.

Τα αιτήματά τους, τα οποία το ΜέΡΑ25 στηρίζει απόλυτα, είναι αυτονόητα: να σταματήσουν άμεσα οι απάνθρωποι πλειστηριασμοί από το ιρλανδικό αρπακτικό ταμείο και οι δεσμεύσεις των λογαριασμών των σεισμόπληκτων από την εφορία. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μηχανικών για να αποκατασταθούν επιτέλους οι ζημιές του σεισμού και να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Είναι υποχρέωση μας να μη ξεχαστεί το Αρκαλοχώρι και να στηριχτούν ουσιαστικά οι κάτοικοι του.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ήμουν στο Αρκαλοχώρι. Δυστυχώς είναι ακριβώς το ίδιο και χειρότερο. Έχουν φύγει άνθρωποι. Με αποτροπιασμό έμαθα τα νέα για 22 κατασχέσεις, ακόμα και σπιτιών, ακινήτων σεισμόπληκτων. Αν είναι δυνατόν, αυτό είναι το άκρον άωτον της κακίας των αρπακτικών, που παίρνουν σπίτια ακόμα και σεισμόπληκτων. Αλλά δεν είναι μόνο οι ιδιώτες τραπεζίτες. Όταν η εφορία προχωράει σε κατάσχεση, υποτίθεται ακατάσχετων λογαριασμών, με την αρωγή, εκεί πραγματικά χάνουμε τα λόγια μας, δεν έχουμε κάτι να πούμε. Μαθαίνω για τις εκατοντάδες φακέλους που έχουν κατατεθεί – 11 έχουν εγκριθεί. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και εγγόνια εδώ μέσα.

Απέναντι, έχουμε αυτό το όνειδος του Καστελλίου, μια ανθρώπινη καταστροφή. Εκεί πηγαίνει ο Πρωθυπουργός. Εκεί πηγαίνουν όλοι γιατί εκεί είναι τα λεφτά, στην καταστροφή του Καστελλίου – στο απολύτως αχρείαστο αυτό αεροδρόμιο. Εδώ, στο Αρκαλοχώρι, υπάρχει ανάγκη να γίνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στον κόσμο ο Πρωθυπουργός – πού τι είναι; να τους φτιάξει τα σπίτια τους. Και μάλιστα με σύγχρονες προδιαγραφές. Ούτε σύγχρονες προδιαγραφές θα υπάρξουν, ούτε σπίτια θα υπάρξουν. Εάν το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε ήταν να αποτυπωθεί για τον ιστορικό του μέλλοντος, νομίζω η καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, όχι τόσο από τον Εγκέλαδο αλλά από το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε, είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο