Φωτεινή Μπακαδήμα: Οι Έλληνες, δεσμοφύλακες της Ευρώπης

Αναδημοσιεύσεις
20 Μαΐ, 2020

Από το 2010 κι έπειτα, σημειώθηκε έντονη έξαρση του προσφυγικού φαινομένου στην χώρα μας, με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους μήνες, πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Άνθρωποι άφησαν πίσω τους εμπόλεμες ζώνες, κατά κύριο λόγο, και, ρισκάροντας τα πάντα, ταξίδεψαν προς την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο που, ίσως, να ακολουθούσε την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πολλοί τα κατάφεραν, αλλά κι άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα κρύα νερά των ελληνικών θαλασσών. Παιδιά, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι, όλοι εξαθλιωμένοι έφτασαν, ελπίζοντας πως θα γλιτώσουν. Και πράγματι, τις περισσότερες φορές συνάντησαν την στήριξη του ελληνικού λαού που άνοιξε το σπίτι και την αγκαλιά του για να τους περιθάλψει, αλλά και του λιμενικού σώματος που κατέβαλε και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώζει καθημερινά ζωές από ναυαγισμένες βάρκες.

Εκεί, όμως, που βρήκαν την ανθρώπινη υποστήριξη, συνάντησαν τη σκληρότητα της επίσημης πολιτείας. Πολλοί οδηγήθηκαν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στοιβάχθηκαν σε ακατάλληλα κτίρια και σκηνές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μόρια όπου, σε δομή 3000 ατόμων έχουν εγκλωβιστεί σχεδόν 20000 ψυχές. Δυστυχώς, οι ροές συνέχισαν και συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει διάθεση να βοηθήσει έμπρακτα.

Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, η πολιτική στο προσφυγικό είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο πλάνο, καμία ουσιαστική πρόβλεψη για επαρκείς μηχανισμούς που να αποφαίνονται για τα αιτήματα ασύλου και, φυσικά, καμία διάθεση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών που έχουν, δυστυχώς, επιβαρυνθεί περισσότερο.

Αποκορύφωμα αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπουργείο που διαλύθηκε τον Ιούλιο, με μεταφορά του χαρτοφυλακίου στο Προστασίας του Πολίτη, ακολούθησε η σύσταση της θέσης του Εθνικού Συντονιστή που δόθηκε στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, έπειτα ανασυστάθηκε μα ταυτόχρονο περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομοθετεί τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε πέντε νησιά μας, ουσιαστικά μεταφέροντας τους πρόσφυγες από το ένα σημείο του νησιού λχ της Λέσβου σε ένα άλλο. Ο Υπουργός Μετανάστευσης νομοθετεί, κλείνοντας τα μάτια στις εύλογες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν πως εμπαίζονται για ακόμη μια φορά.

Είναι φυσιολογικό, οι τοπικοί πληθυσμοί που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κύμα ροών κι οι οποίοι, από την αρχή, υπήρξαν υποστηρικτικοί και αλληλέγγυοι, να έχουν αρχίσει να κουράζονται. Άλλωστε, τα νησιά μας, αλλά και ολόκληρη η χώρα θα χτυπηθούν ακόμη περισσότερο από την κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία, με επιπτώσεις στον τουρισμό, στο εμπόριο κι όχι μόνο, με το θέμα των κόκκινων δανείων να παραμένει ουσιαστικά άλυτο, πέρα από την τρίμηνη παράταση που, τελευταία στιγμή, δόθηκε και με ένα 5ο σκληρότερο μνημόνιο να πλησιάζει με γοργό βηματισμό.

Μοναδική βιώσιμη λύση παραμένει η άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών και ο διαμοιρασμός τους σε όλη την Ελλάδα, όπως και η προώθησή τους στην Ευρώπη. Οφείλουμε, ως συντεταγμένη πολιτεία, να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην πίεση προς τους εταίρους μας ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί τους, έως ότου αναγνωρίσουν πως η ανθρωπιστική προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς και να συμβάλουμε, στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε, στην ανακοπή του δρόμου του δουλεμπορίου που εκμεταλλεύεται πονεμένες ψυχές, ευτελίζοντας την ανθρώπινη ζωή.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να συνεχίσει την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ-ας μην ξεχνάμε πως φυλακές ψυχών, όπως η Μόρια, είναι δημιουργήματα της προηγούμενης κυβέρνησης-όπως και την πρακτική του εγκλωβισμού, διαιωνίζοντας το δράμα των προσφύγων και των κατοίκων. Έτσι, διατηρούνται οι υπερδομές-φυλακές, με πρακτικά τη μεταφορά των προσφύγων από τη μια δομή σε μια άλλη, με τη ΝΔ να αρκείται σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού των εταίρων μας που μας χτυπούν στην πλάτη αποκαλώντας μας “συνοριοφύλακες” της Ευρώπης, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε μετατραπεί σε δεσμοφύλακες αυτής.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β Πειραιά με το ΜέΡΑ25

Πηγή: stonisi.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.