Φωτεινή Μπακαδήμα: Τουρισμός – Άνοιγμα των επιχειρήσεων με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ανάκαμψης

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
10 Μάι, 2021

Σε λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, έχουμε την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, με σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο να εντείνει διαρκώς τις κινήσεις απόδειξης της ασφάλειας με την οποία θα ανοίξουν οι πύλες στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Μετά από ένα δύσκολο χρόνο με την πανδημία και τα οικονομικά απόνερα αυτής να έχουν γονατίσει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας μας, τα βλέμματα των ανθρώπων του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου είναι στραμμένα στις τουριστικές ροές που αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα ώστε να επιχειρηθεί μείωση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι τουρίστες που μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας θα πρέπει είτε να έχουν αποδεδειγμένα εμβολιαστεί ή να φέρουν μαζί τους αρνητικό PCR τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν. Ταυτόχρονα, χωρίς την υποχρέωση της 7ήμερης καραντίνας μπορούν να ταξιδέψουν πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε, της ζώνης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϋλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως οι μηχανές του τομέα που αντιπροσωπεύει το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ ζεσταίνονται σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα και η πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ από την πανδημία παραμένουν έντονα και γίνονται προσπάθειες να ενταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, τα όπλα που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διασπορά και να θωρακίσει τα νησιά μας είναι περιορισμένα. Βασικό είναι ο καθολικός και οριζόντιος εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000, κάτι που από μόνο του δεν αρκεί καθώς ακόμη κι αυτά βλέπουν τον αριθμό των κατοίκων να εκτοξεύεται τους θερινούς μήνες. Άλλο όπλο είναι τα self tests στα οποία θα υποβάλλονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, του επισιτισμού, του λιανεμπορίου και του συναφών κλάδων. Μέτρο στο οποίο η ΝΔ έχει βασίσει μεγάλο μέρος της καμπάνιας επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς παραμένουν ανοικτά θέματα. Για παράδειγμα, η πιθανότητα επιχειρήσεις να ζητήσουν από εργαζομένους τους να αποκρύψουν πιθανό θετικό self test ώστε να αποφευχθεί ένα παροδικό κλείσιμο, αλλά και τα ενδεχόμενα απόκρυψης θετικών αποτελεσμάτων εργαζομένων, οι οποίοι από φόβο απώλειας της εργασίας τους, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, θα αποφασίσουν να μην αποκαλύψουν πως έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα, το κυβερνητικό σπριντ ανάδειξης της Ελλάδας ως ασφαλή προορισμό προκειμένου να της φέρει περισσότερους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες θα έπρεπε να έχει στέρεες βάσεις κι όχι να εδράζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μήνες πριν η θωράκιση του ΕΣΥ και των δομών υγείας σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να νιώθουν πραγματικά ασφαλείς οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί κι εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των μεταφορών, ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, τραίνα, πλοία κλπ. Δυστυχώς, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει κι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα βιαστικό και χωρίς σχεδιασμό άνοιγμα. Μένει να δούμε τι θα φέρει και τι θα αφήσει πίσω του το φθινόπωρο και να ευχηθούμε πως δεν θα είναι τοπικά, οριζόντια lock-down και νέα οριζόντια μέτρα.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Πηγή: documentonews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο