Φωτεινή Μπακαδήμα στην Kontra News: Το στοίχημα του τουρισμού θα κερδηθεί συλλογικά

Αναδημοσιεύσεις
26 Απρ, 2021

Η κυβέρνηση, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας, γεγονός που οδήγησε σε πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Λίγες μέρες νωρίτερα, θα αρχίσει να λειτουργεί πάλι η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Παρόλα αυτά, τόσο ο τουρισμός όσο και πολλοί άλλοι κλάδοι έχουν χτυπηθεί τόσο βάναυσα από την επέλαση του κορονοϊού και την αποδεδειγμένη ανικανότητα της ΝΔ να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί την επικρατούσα κατάσταση που το μέλλον μοιάζει εξόχως ζοφερό. Εστίαση, λιανεμπόριο, πρωτογενής τομέας, αθλητικές εγκαταστάσεις-γυμναστήρια έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από το βάρος του κλεισίματος και της περιορισμένης λειτουργίας.

Φυσικά, με στόχο να καλυφθεί η κυβερνητική ανικανότητα άρχισε να προβάλλεται και να υπογραμμίζεται η σημασία της «ατομικής ευθύνης», τη στιγμή που δεν βλέπουμε να γίνονται βήματα ώστε να τηρεί η κυβερνώσα παράταξη τις δικές της πολιτικές και συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις.

Πλέον τα self tests έχουν μπει στη ζωή μας, με όλα τα σκάνδαλα που φαίνεται να συντροφεύουν τις αναθέσεις τους, με εργαζόμενους, γονείς και μαθητές να καλούνται να αυτο-υποβληθούν σε τεστ, να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και να τυπώσουν το έγγραφο που θα βεβαιώνει ότι είναι αρνητικοί.

Με αυτό το μοτίβο λειτουργίας αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός με τους επαγγελματίες του χώρου να ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου, τη στιγμή που αναμένουν κι ελπίζουν φέτος να μπορέσουν να δουλέψουν ώστε να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, πάρα τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα είναι πολλά.

Πρώτα από όλα, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στο σύνολο της χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Πώς αναμένουμε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μοιραία αυξημένες απαιτήσεις;

Οι ρυθμοί εμβολιασμού στη χώρα μας συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά χαμηλοί, παρά τις εξαγγελίες ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 30-39.

Πώς θα διασφαλιστεί ότι θα έχουν εγκαίρως εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, του επισιτισμού, του λιανεμπορίου και όλων των κλάδων που θα έρθουν σε επαφή με το τουριστικό κύμα;

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, όπως αυτά κυκλοφορούν από το χώρο των ξενοδόχων, οι κρατήσεις πηγαίνουν καλύτερα στους δημοφιλείς προορισμούς και κυρίως στα all inclusive συγκροτήματα, με πακέτα τα οποία κλείνονται μέσω tour operators, την ίδια στιγμή που οι πληρότητες σε μικρά καταλύματα κινούνται σε μονοψήφια νούμερα.

Παρά τις αισιόδοξες προσεγγίσεις που κάνουν λόγο για βελτίωση της κατάστασης από τον Ιούνιο και μετά όταν και αναμένεται να λειτουργήσει ο κύριος όγκος των καταλυμάτων, ο όγκος της τουριστικής ροής θα είναι ευθεία συνάρτηση της πορείας της χώρας μας προς το δρόμο της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότατα.

Δυστυχώς, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να μην ενισχύει το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, να μην προχωρά σε μαζικά τεστ στους πολίτες κι όχι σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, αν δεν πάψει να θεωρεί τα self tests πανάκεια, αν δεν στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν κι αν δεν κλείσει τα μάτια στους ολιγάρχες που θα αρχίσουν να πιέζουν ακόμη και για παραβίαση των μέτρων όταν αυτό θα λειτουργήσει προς όφελός τους, όπως το περσινό καλοκαίρι με τα υπεράριθμα πλοία, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως η επαναλειτουργία του τουρισμού θα εξυπηρετήσει λίγους κι εκλεκτούς.

Γι’ αυτό θα πρέπει η ΝΔ να πάψει να κουνά το δάκτυλο στους πολίτες, κραδαίνοντας τη Δαμόκλειο σπάθη της ατομικής ευθύνης πάνω από τα κεφάλια τους και να συνειδητοποιήσει επιτέλους πως θα πρέπει να είναι κυβέρνηση των πολλών κι όχι των λίγων, των πολιτών κι όχι των συμφερόντων.

Ο τουρισμός είναι ένα στοίχημα που θα μπορέσει να κερδηθεί μόνο συλλογικά, με στρατηγικό σχεδιασμό και προετοιμασία που η ΝΔ έχει αποδειχθεί ανίκανη να υλοποιήσει.

Μακάρι να φανεί ανώτερη των πρότερων καταστροφικών για τη χώρα χειρισμών της.

Φωτεινή Μπακαδήμα, Βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέα ΚΟ ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News 25/4/2020

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο