Φωτεινή Μπακαδήμα: «Ράφτης Υπουργών»

Αναδημοσιεύσεις
05 Σεπ, 2021

Αν οι αποφάσεις και οι επιπτώσεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιβάρυναν τους πολίτες της χώρας μας, ο πρόσφατος ανασχηματισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κωμωδία παρεξηγήσεων, μια φαρσοκωμωδία, της οποία την υπόθεση και την αλληλουχία γεγονότων θα ζήλευε κι ο Georges Feydeau.

Ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης για να έχουμε την άρνηση του ναυάρχου Αποστολάκη, λίγες ώρες αργότερα, και τη μη αποδοχή της θέσης του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, θέση που τελικά καταργήθηκε προτού καν δημιουργηθεί, μιας και η απόρριψη έγινε πριν την ορκωμοσία των νέων μελών.

Όμως δεν ήταν αυτή η μοναδική νότα που προκάλεσε έκπληξη και πικρό γέλιο στους αποσβολωμένους, πλέον, πολίτες που παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέμεινε στη θέση της, όπως και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βασίλης Κικίλιας μεταφέρθηκε από το Υγείας στο Τουρισμού, ίσως η αλλαγή αυτή να τον βοηθήσει να επισκεφθεί και να δει από κοντά τις ελλείψεις στις δομές υγείας και φροντίδας σε αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας μας κάτι που δεν έκανε όσο ήταν Υπουργός Υγείας, και τη θέση του ανέλαβε ο Αθανάσιος Πλεύρης.

Απορίες γέννησε η αλλαγή αυτή καθώς όλοι αναρωτιούνται πώς ένας βουλευτής που πρωταγωνίστησε στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis τέθηκε πολιτικός προϊστάμενος του ίδιου του Υπουργείου που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις τοποθετήσεις του νυν πλέον Υπουργού Υγείας πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία της χώρας, με στόχο αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και σε όποιον άλλον επιχειρήσει να έρθει.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να μπορέσει σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στη χώρα, ειδικά, εν μέσω πανδημίας και με υπάρχουσες και νέες προσφυγικές ροές.

Μένει το προσεχές διάστημα να διαφανούν οι λόγοι πίσω από την εν λόγω αλλαγή, αν και είναι βέβαιο πως θα δούμε τη συνέχιση διάλυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, με απώτερο στόχο τον περιορισμό των δημόσιων παροχών υγείας και τη βελτίωση των παροχών για τους λίγους και τους έχοντες.

Χαμένος του χθεσινού ανασχηματισμού ήταν ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος «πλήρωσε» τις πρόσφατες πυρκαγιές και τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Δυστυχώς, όμως, όσες αλλαγές γύρω από τις μουσικές-υπουργικές καρέκλες κι αν γίνουν, με δεδομένο πως το μίγμα πολιτικής δεν αλλάζει, πως η στοχοθεσία εξυπηρέτησης των συμφερόντων της παρασιτικής ολιγαρχίας παραμένει κεντρικός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να βλέπουν τη νομοθέτηση πρωτοβουλιών που δρουν κατά των συμφερόντων τους και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός και το «ράβε-ξήλωνε» προτού, αλλά και έπειτα από την ανακοίνωσή του, δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

Το «απόψε ανασχηματίζουμε» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η διατήρηση στη θέση τους Υπουργών που έχουν έρθει σε ευθεία ρήξη με την κοινωνία, όπως οι κυρίες Μενδώνη και Κεραμέως, αποδεικνύουν περίτρανα πως μοναδική λύση βελτίωσης της ισχύουσας κατάστασης παραμένει η παλλαϊκή συσπείρωση ενάντια στο επερχόμενο πέμπτο μνημόνιο, τα θεμέλια του οποίου έχουν ήδη τεθεί από τους Υπουργούς της Μητσοτάκης ΑΕ.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News την 05/09/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο