Φορολογικό Νομοσχέδιο με φοροελαφρύνσεις στην ελληνική ολιγαρχία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Νοέ, 2019

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απλώς παίζει με το υπερπλεόνασμα που θα απέδιδε και φέτος η υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το φορολογικό ν/σ δεν αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν επιβάλλει οι δανειστές στη χώρα και αποτελούν τον πυρήνα της έλλειψης ρευστότητας από την οικονομία μας και της στασιμότητας στα νούμερα/διαρκούς κρίσης για τους εργαζόμενους, συνιστώντας μονιμοποιημένη λιτότητα. Το φορολογικό ν/σ είναι απλώς μια εφαρμοστική αποτύπωση του Κρατικούς Προϋπολογισμού για το 2020, στον οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει στους δανειστές διαπιστευτήρια υπακοής, διατηρώντας στο ακέραιο τους εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιβάλλει. Ακόμα κι έτσι όμως, η ΝΔ βάζει το ιδεολογικό της αποτύπωμα, το ταξικό της αποτύπωμα.

“Φοροελαφρύνσεις”: Ποιους αφορούν και ποια τα ποσά

Η απάντηση δίνεται εκ των προτέρων, αφού δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο έκπληξης: οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών θα περιοριστεί στα ψίχουλα, τα οποία θα κληθεί να επιστρέψει μέσω του ΦΠΑ… Συγκεκριμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μέτοχοί τους θα πληρώσουν λιγότερο, χάρη στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι επιχειρήσεων. Από την άλλη, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία αναμένεται να προκύψει κυρίως από τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας χάρη στην… “ανάπτυξη της οικονομίας” (sic).

Αναλυτικά, οι κυριότερες «φοροελαφρύνσεις» (και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος):

  •  Άρθρα 6 και 9 – Επανακαθορισμός κλιμάκων και συντελεστών φορολόγησης του φορολογητέου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις (281 εκατ.€). Ωστόσο, όπως είναι προφανές, βάσει του Πίνακα που παρατίθεται, η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει όφελος από 0 ως 15 € το μήνα! Σε ελάχιστες περιπτώσεις το μηνιαίο όφελος θα είναι λίγο μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 37,50 € το πολύ…
  • Άρθρο 22 – Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% σε 24% (541 εκατ.€) – Η μείωση αφορά και τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πχ αλυσίδες σουπερ μάρκετ, τράπεζες, διυλιστήρια, βιομηχανίες κλπ, δώρο στους ολιγάρχες. Η δική μας πάγια, προγραμματική θέση αφορά αναλογική του μεγέθους μείωση, με το όφελος να το καρπώνονται κυριως οι μεσαίες (στο 20%) και οι μικρές επιχειρήσεις (26%), όχι οριζόντια όπως κάνει τώρα η βαθιά ταξική ΝΔ.
  • Άρθρο 24 – Μείωση της φορολογίας των κερδών (μερισμάτων) από 10% σε 5% (75 εκατ.€)
  • Άρθρο 26 – Μείωση στο 95% της προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (138 εκατ.€) – Πρόκειται για κοροϊδία. Μειώνουν κατά 5% την προκαταβολή φόρου, δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων θα μοιραστούν αναλογικά 138 εκ ευρώ, ενώ με την τροπολογία μας για κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρου που απέρριψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, το όφελος ρευστότητας για τις επιχειρήσεις θα ανερχόταν σε 2,76 δισ ευρώ!
  • Άρθρο 40 – Μετάπτωση από το 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας (12 εκατ.€)

Καθίσταται πλέον σαφές ότι η μερίδα του λέοντος των «ελαφρύνσεων» (περί το 70% της συνολικής πίτας) σερβίρεται στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μετόχους τους. Φαίνεται η ιδεολογική ουσία της ΝΔ, τα trickle down economics, ο Ρηγκανισμός, που θέλει τις φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους να προκαλούν ανάπτυξη μέσω της διάχυσης αυτού του έξτρα πλούτου, από τη μείωση της φορολογίας, μέσα στη κοινωνία με τρόπο πολλαπλασιαστικό, ως επένδυση, αντί να τα διαχειριστεί το κράτος. Πρόκειται για μια απολογητική ρητορική πλάνη, μιας και κανείς δεν διασφαλίζει ούτε καν ότι θα επενδυθούν και δη σε οτιδήποτε βιώσιμο ή/και εντός της χώρας αυτά τα κεφάλαια, συν της πραγματικότητας, ότι μιλάμε για την, ας επιτραπεί ο όρος, «ελβετόψυχη» ελληνική ολιγαρχία, που μετέτρεψε τις επιδοτήσεις Καραμανλή την περίοδο 77-81 για αναβάθμιση του κεφαλαιακού εξοπλισμού των εργοστασίων της ενόψει ΕΟΚ και κοινής αγοράς (αδασμολόγητης) καταθέσεις στην Ελβετία δημιουργώντας τις λεγόμενες προβληματικές, μια ολιγαρχία που αρέσκεται να είναι κρατικοδίαιτη, εργολάβοι, και να “επενδύει” με δανεικά που καλούνται εν τελει να επωμιστούν οι εργαζόμενοι, οι έλληνες πολίτες, μέσω των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι φοροελαφρύνσεις στην ελληνική ολιγαρχία, εντολείς του μνημονιακού πολιτικού προσωπικού, μόνο σε επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δεν θα καταλήξουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο