Φ. Μπακαδήμα στο The Socialist: «Κυβέρνηση “Δύο Μέτρων Και Δύο Σταθμών” Όταν Πρόκειται Για Τον Πρωθυπουργό»

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
08 Φεβ, 2021

Η Γραμματέας της Κ.Ο του ΜέΡΑ25 και βουλευτής Β΄Πειραιά, Φωτεινή Μπακαδήμα, παραχώρησε συνέντευξη στο “The Socialist” και τον Άγγελο Γαβρή.

Η κυρία Μπακαδήμα άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – εγκαλώντας την ηγεσία του για τις επιλογές του υπενθυμίζοντας την στάση που κράτησε τόσο στο Δημοψήφισμα όσο και στην εφαρμογή των Μνημονίων ως κυβέρνηση πια- ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις του ΜέΡΑ25 σχετικά με την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας μα αναδεικνύοντας και τους λόγους δημιουργίας του κόμματος της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Η Βουλευτής Β΄Πειραιώς του ΜέΡΑ25, τόνισε πως η ΝΔ προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να ποινικοποιήσει την διαμαρτυρία μα υπενθύμισε πως “αρωγός” στις αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ, είναι τα ΜΜΕ και αυτό οδήγησε στην δημιουργία του Ράδιο ΜέΡΑ, ως αντίδραση για την απόπειρα “φίμωσης” της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Σχετικά με το πολύκροτο Νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη , η κυρία Μπακαδήμα, υπογράμμισε πως η ΝΔ, προτιμά να επενδύει στην καταστολή παρά στην εκπαίδευση.

Αναφορικά με το κίνημα “Μe Too” εν τη γεννέσει του στην Ελλάδα, η Φωτεινή Μπακαδήμα χαρακτήρισε γενναίες όλες τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπερτονίζοντας την ανάγκη να συμμετέχει ενεργά η Πολιτεία στην υποστήριξη των καταγγελλόντων: “Οφείλουμε να στηρίξουμε τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών ώστε να μην νιώσει κανένας μόνος ή μόνη καθώς, μιλώντας, φέρνουν στο φως βιώματα που είχαν επιχειρήσει να θάψουν στη λήθη του υποσυνείδητου τους.”

Αναλυτικά η συνέντευξη της Φωτεινής Μπακαδήμα στον Άγγελο Γαβρή:

Το ΜέΡΑ25 πρόσφατα δημιούργησε το δικό του Ραδιόφωνο ως μια έμπρακτη αντίδραση σχετικά με την κατάσταση στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή Μέσα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να “επηρεάζει” το 80% της Ενημέρωσης στην Ελλαδα. Πώς σχολιάζετε την στάση του ΕΣΡ;

Πράγματι, πριν λίγες μέρες, βγήκε στο αέρα το ραδιόφωνο του ΜέΡΑ25 που αποτελεί όχι μόνο αντίδραση στον αποκλεισμό κάθε διαφορετικής φωνής από εκείνης της ΝΔ από τα ΜΜΕ, αλλά και μια προσπάθεια ορθής, αντικειμενικής και πραγματικής ενημέρωσης. Οφείλω να σημειώσω δε πως τα έως τώρα δείγματα και η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα θετική.

Μάλιστα, το έκανε χωρίς καν να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον στραγγαλισμό της πολυφωνίας. Το ΕΣΡ έχει πάψει να επιτελεί τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του και λειτουργεί ως υποχείριο της ΝΔ. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν είναι η πρόβλεψη, στο προαναφερθέν νομοσχέδιο, για επιπλέον αμοιβές σε μέλη του ΕΣΡ, ΕΡΤ και ΑΠΕ που θα ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η Αττική στα “κόκκινα” ενώ σε κατάσταση συναγερμού είναι ξανά η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα λόγω της ανίχνευσης του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού σε πολίτες. Η κυβέρνηση επιμένει πως τα μέτρα που έλαβε ήταν αρκετά και η ευθύνη ειναι… στους πολίτες, ξανά. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Οι πολίτες, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησαν τις κατευθύνσεις και τα μέτρα των ειδικών. Οι πολίτες είδαν την Κυβέρνηση να τους κουνά το δάχτυλο, να επιρρίπτει ευθύνες σε κατηγορίες και ομάδες συμπολιτών τους. Παρόλα αυτά συμμορφώθηκαν και ακολούθησαν τα μέτρα. Δυστυχώς δεν βλέπουμε, όμως, να έχουν επιδείξει την ίδια ατομική ευθύνη πολιτικοί της ΝΔ με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την “ανθρώπινη” εξόρμηση του κ Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, ούτε το πρόσφατο ταξίδι στην Ικαρία και το γεύμα με αρκετούς καλεσμένους. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση που δεν δημιούργησε ούτε καν ένα δίκτυο μαζικών τεστ και που προχωρά στους εμβολιασμούς με ρυθμό χελώνας, να στοχοποιεί τους πολίτες και να υιοθετεί δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν πρόκειται για τον Πρωθυπουργό.

Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε την απόπειρα “ποινικοποίησης” της διαμαρτυρίας, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για “κορονοσυλλαλητήριο” και την πολιτεία να επεμβαινει με δημιουργία δικογραφίας εις βάρος των διοργανωτών. Είναι επικίνδυνες μέρες για την δημοκρατία μας; Είναι η έλευση της πανδημίας το σημείο “μηδέν” για το αύριο;

Η ΝΔ προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να ποινικοποιήσει κάθε είδους διαμαρτυρία. Η πανδημία της έδωσε τον κατάλληλο μανδύα για να το κάνει, καθώς κάθε προσπάθεια αντίδρασης βαφτίζεται ως πηγή διασποράς, ακόμη κι αν οι αντιδρώντες τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Πράγματι οι μέρες είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία μας, εξάλλου έχουμε φτάσει να δούμε έως και προσπάθειες ποινικοποίησης και φίμωσης του πολιτικού λόγου. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε πως σιγά σιγά ο κόσμος αρχίζει να ξεμουδιάζει και να αντιδρά. Τελευταίο παράδειγμα το πρόσφατο φοιτητικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Φυσικά, η Κυβέρνηση, θέλοντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση, όπως έκανε και την ημέρα έκδοσης της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, έδωσε την εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν στους φοιτητές με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Θεωρώ, όμως, πως θα δούμε το επόμενο διάστημα ένα δυναμικό κίνημα πολιτών που θα αντιδράσει σε όλα αυτά που νομοθετούνται ερήμην του και σε βάρος του.

Κατατέθηκε βράδυ το Νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την φύλαξη των Πανεπιστημίων. Περί τα 20 εκατ.ευρω θα κοστίσει η “επένδυση” αυτή στην Γ βάθμια εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που το συνολικό badget της κυβέρνησης για την υποστήριξη των ΑΕΙ ήταν 91 εκατ.ευρω. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις;

Βλέπουμε πως η ΝΔ προτιμά να επενδύσει στην καταστολή παρά στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό και επιλέγει να δώσει 20 εκατ. € στην πρόσληψη και εκπαίδευση ειδικών φρουρών που θα αναλάβουν τη φύλαξη των πανεπιστημίων παρά να στηρίξει τα ΑΕΙ της χώρας. Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της Ελλάδας είναι τέτοια που έχει αποστραγγίσει από αναγκαίους πόρους τα ιδρύματα. Ιδρύματα που, παρά τις αντιξοότητες, καταφέρνουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ιδρύματα που χρειάζονται τη στήριξή μας και την προστασία από το νομοθετικό ανοσιούργημα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Η Οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο με τους μαγαζάτορες της εστίασης να “πετούν” τα κλειδιά τους και να εισπράττουν την ειρωνική απάντηση του Υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Τι έχετε να πείτε για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας; Τι προτείνει το ΜεΡΑ25 για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Είναι πραγματικά εξοργιστικό να ακούμε τέτοιες δηλώσεις, αν και οφείλω να πω πως δεν μου προκαλεί εντύπωση το ότι εκστομίζονται από τον κ Γεωργιάδη. Η εστίαση είναι μεταξύ των κλάδων στη χώρα μας που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την πανδημία και τόσο οι μαγαζάτορες όσο και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό το τελευταίο που χρειάζονται είναι ειρωνεία. Το ΜέΡΑ25, από την αρχή της πανδημικής κρίσης, μιλούσε για κούρεμα οφειλών, δανείων και ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους στους πληγέντες κλάδους. Παράλληλα, κάναμε λόγο, όχι μόνο με αφορμή την πανδημία αλλά γενικότερα, για την ανάγκη κατάργησης της προπληρωμής φόρου. Η κυβέρνηση αντί να επιλέξει το δρόμο της αντιμετώπισης των προβλημάτων προτίμησε να προχωρήσει σε μετακυλήσεις υποχρεώσεων και πρόσκαιρο πάγωμα οφειλών.

Πρόσφατα, ο Κος Βαρουφάκης, δήλωσε πως “δεν είναι προοδευτική συνεργασία” μία ενδεχόμενη συνενόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, αυτό σημαίνει πως το ΜεΡΑ25 λέει όχι στις συνεργασίες; Με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για “δυσκολία” του κόμματος να εισέλθει στη Βουλή, πως μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πετάξει την εμπιστοσύνη του λαού στον κάλαθο της Ιστορίας, κάνοντας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ, και να ακολουθήσει την πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με την πιστή εφαρμογή των μνημονίων. Απλώς θέλοντας να καταλαγιάσει την εναπομείνασα αριστερή του συνείδηση βάφτισε το 4ο μνημόνιο, μεταμνημόνιο. Εξάλλου, βλέπουμε πως ακόμη και τώρα αδυνατεί να κάνει αντιπολίτευση, καταφεύγοντας σε επικοινωνιακές μόνο αντιδράσεις μιας και η ΝΔ υλοποιεί πολλά νομοθετήματα για τα οποία εκείνος είχε θέσει τις βάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, ο μόνος τρόπος συμπόρευσης είναι στη βάση κοινού προγράμματος προστασίας της πλειοψηφίας, και της απαραίτητης για αυτό ρήξης με την ολιγαρχία, το οποίο το ΜέΡΑ25 πρότεινε την 8η Μαΐου 2020, απευθύνοντας κάλεσμα για παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου μνημονίου που υφαίνεται σιγά σιγά η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απαντήσει ποτέ στο κάλεσμά μας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του να απέχει από κάθε σύγκρουση με την τρόικα, χωρίς την οποία κάθε προοδευτική διακυβέρνηση θα παραμείνει ψευδεπίγραφη.

Θα ήθελα το σχόλιο σας για την προσπάθεια που γίνεται στην Ελληνική κοινωνία με το κίνημα “MeToo” να βρίσκεται εν τη γενέσει του στην χώρα μας. Ποιοί οι κίνδυνοι; Ποια στάση πρέπει να κρατήσουν τα ΜΜΕ και η Πολιτεία;

Βλέπουμε μετά τη γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου να σπάει η σιωπή και να βρίσκουν το θάρρος γυναίκες και άντρες που έχουν πέσει θύματα βιασμού, κακοποιητικών και σεξιστικών συμπεριφορών καθώς και εργασιακού εκφοβισμού να μιλήσουν για ό,τι έχουν υποστεί.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών ώστε να μην νιώσει κανένας μόνος ή μόνη καθώς, μιλώντας, φέρνουν στο φως βιώματα που είχαν επιχειρήσει να θάψουν στη λήθη του υποσυνείδητου τους.

Προσωπικά νιώθω τεράστιο θαυμασμό καθώς, παρά την ψυχική και σωματική συχνά ταλαιπωρία, βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν για το κάθε περιστατικό, γνωστοποιώντας το. Θεωρώ, επίσης, πως όταν άτομα που προέρχονται από πιο προβεβλημένους χώρους όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός καταφέρνουν να μιλήσουν, σπάζοντας το πλέγμα και την αλυσίδα της σιωπής, τότε μπορούν να γίνουν παράδειγμα ώστε και άνθρωποι άλλων χώρων να βρουν το θάρρος να καταγγείλουν συμπεριφορές τέτοιου είδους.

Η Πολιτεία θα πρέπει, αφενός, να διερευνά σε βάθος τα περιστατικά και αφετέρου να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αυστηροποιηθούν οι σχετικές ποινές.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε θύμα που βγαίνει δημόσια και μιλά για την κακοποίηση που έχει υποστεί, υπάρχει μεγάλος αριθμός άλλων τα οποία δεν θα τολμήσουν ποτέ να γνωστοποιήσουν τι τους συνέβη από φόβο, για το λόγο αυτό η στήριξη θα πρέπει να είναι ευρεία και δεδομένη. Κανένας και καμία δεν προκάλεσε και δεν επιζήτησε τον βιασμό ή την κακοποίηση, κανένας θύτης και καμία θύτρια δεν δικαιολογούνται.

Πηγή: thesocialist.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο