Φ. Μπακαδήμα: 5ο μνημόνιο – Άρση και του τελευταίου ψήγματος προστασίας και επίσπευση δικών υπερχρεωμένων πολιτών

Αναδημοσιεύσεις
09 Νοέ, 2020

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα την επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010 που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη 5/11 στην Ολομέλεια της Βουλής ήρθε ως επιστέγασμα και φυσική συνέχεια του πτωχευτικού νόμου που συζητήθηκε και ψηφίσθηκε πριν λίγες μέρες, έπειτα από τη διακοπή της πρότασης δυσπιστίας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

της Φωτεινής Μπακαδήμα, βουλευτή Β’ Πειραιά και Γραμματέα της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Αν θυμηθεί κάποιος την αλληλουχία γεγονότων από το 2015 έως και σήμερα, εύκολα θα προσέξει πως η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων δεν είναι κάτι καινούριο. Το 3ο Μνημόνιο που κυρώθηκε με τον Ν. 4336/2015 έδωσε σάρκα και οστά στη δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους πιστωτές που ζητούσαν την ολοκλήρωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων υποθέσεων υπερχρέωσης.

Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και αίθουσες που θα επέτρεπαν την παράλληλη εκδίκαση υποθέσεων, η υποστελέχωση των Περιφερειακών Ειρηνοδικείων, τόσο σε επίπεδο Δικαστών όσο και σε επίπεδο γραμματέων, με μοναδική εξαίρεση το Ειρηνοδικείο Αθηνών, αλλά και τα ήδη βεβαρημένα πινάκια οδήγησαν το όλο εγχείρημα σε αποτυχία γι’ αυτό και το 2019 συστάθηκε η Ομάδα Εργασίας που θα αναλάμβανε να εναρμονίσει τη διάρκεια της δίκης και την αποτελεσματικότητα της έννομης προστασίας με το άρθρο 6. παρ. 1 της ΕΣΔΑ, Ομάδα που εκπόνησε και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Αν δούμε έστω και ακροθιγώς τον νέο Νόμο θα δούμε πως επιβαρύνει, παρά βελτιώνει την κατάσταση.

Καταρχήν, μετακυλίεται από τα Ειρηνοδικεία στους δανειολήπτες και τους δικηγόρους τους, ενώ τόσο οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά ασφυκτικές, αλλά και τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίζονται ανά περίπτωση αρκετά και ίσως δυσεύρετα, γεγονός που δείχνει πως αρκετοί συμπολίτες μας δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία.

Δυστυχώς, σε μια χώρα με έντονο το πρόβλημα της υπερχρέωσης που έχει ενταθεί και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο το πτωχευτικό δίκαιο όσο και η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη αντανακλούν πλήρως την πρόθεση της ΝΔ να συνεχίσει το δρόμο των Μνημονίων, συνεχίζοντας όχι μόνο αγόγγυστα, αλλά με περισσό ζήλο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές που φτωχοποιούν τους Έλληνες πολίτες και συντηρούν το καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας για τη χώρα μας.

Μοναδικός τρόπος αντίδρασης παραμένει η παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου που πλανάται ήδη πάνω από την Ελλάδα.

Η κρίση του 2010 βρήκε την κοινωνία μας απροετοίμαστη. Αιφνιδιάστηκαν οι πολίτες και υπέκυψαν στην ενορχηστρωμένη επίθεση της τρόικας και τα όργανα βασανισμού της, τα τέσσερα συναπτά μνημόνια.

Το 2020 γνωρίζουμε πια και η άγνοια δεν συγχωρείται.

Το ΜέΡΑ25 ως σαρξ εκ της σαρκός του αυθεντικά πανευρωπαϊκού, διεθνιστικού προοδευτικού κινήματος DiEM25 καλεί σε συστράτευση όλων των δημοκρατών που αναγνωρίζουν πως μόνο μια Πολιτική Επανάσταση μπορεί να φέρει την αλλαγή που επιτάσσει και θρέφει η ιστορική συγκυρία.

Πίσω από τις πολωτικές φωνές για τον εργατικό Βορρά που ενισχύει τον χαλαρό Νότο επισημαίνουμε τον άκρατο αντι‐ευρωπαϊσμό όσων ταυτίζουν την Ευρώπη με την Ανίερη Συμμαχία που την καταστρέφει. Το ΜέΡΑ25 δεν θα αποδεχθεί πολιτικές που καταδικάζουν τους Έλληνες προς όφελος δήθεν ευρωπαϊκών συμφερόντων γι’ αυτό και καταψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων δεν είναι ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας, όπως θέλουν να δηλώνουν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, είναι δέσμευση που ο ΣΥΡΙΖΑ της επέβαλε με το τρίτο μνημόνιο και δέχθηκε η ΝΔ.

Αυτή, εξάλλου, είναι και μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ΜέΡΑ25 και των υπολοίπων κομμάτων.

Τα κόμματα του μνημονιακού τόξου θεωρούν ως δέσμευση πολιτικές που φτωχοποιούν τους Έλληνες πολίτες, ενώ εμείς αναγνωρίζουμε ως δέσμευση την προάσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας και ειδικά των ασθενέστερων εξ αυτών.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontranews

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο