Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Απλό φιάσκο ή συστηματική μεθόδευση;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Νοέ, 2020

Την πρώτη ημέρα εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανακοίνωση του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης που προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περιορισμένα (πρακτικά να μη χρησιμοποιούν) το διαδίκτυο από τις 9 μέχρι τις 6 είναι προβληματική και απαράδεκτη, και δηλώνει την προσπάθεια να εξανεμιστεί η ευθύνη της κυβέρνησης διαμοιραζόμενη σε ατομικό επίπεδο, όπως συστηματικά γίνεται τον τελευταίο καιρό.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση γνώριζε από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς πως θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σημερινή αποτυχία. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε για άλλη μια φορά να καταρρέει με πάταγο το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της ιδιωτικομανίας που αναμασά η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό τόξο.

Σε επίπεδο υποδομών, η ΟΤΕ-Deutche Telekom και οι υπόλοιποι πάροχοι, αποδεικνύεται ότι δεν επένδυσαν καθόλου στην ανάπτυξη, αναβάθμιση και συντήρηση του δικτύου. Το μόνο που έκαναν ήταν να κερδοσκοπούν ασύστολα χρησιμοποιώντας υποδομές που τους δόθηκαν φτιαγμένες με τον κόπο των πολιτών και των εργαζομένων.

Σε επίπεδο λογισμικού, η κυβέρνηση επέλεξε το κλειστό λογισμικό ενός ιδιωτικού κολοσσού όπως η CISCO, εν αντιθέσει με την ανάπτυξη ενός ανοιχτού λογισμικού, όπως πρότεινε το ΜέΡΑ25, αλλά και εκπαιδευτικοί φορείς (Πανεπιστήμια, ΕEΛΛΑΚ κ.α.) και όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα σε επίπεδο ασφάλειας, απόδοσης και υποστήριξης, καθιστούν συντριπτική τη σύγκριση κατά των επιλογών της κυβέρνησης, οι οποίες για άλλη μια φορά εμφορούνται από τις γνωστές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της.

Τέλος, ακόμα και σε αυτό το προβληματικό δίκτυο δεν κατάφεραν να συνδεθούν, έστω και με προβλήματα, χιλιάδες μαθητές εξαιτίας του ταξικού χάσματος που ρηγματώνει την Παιδεία. Πολλά παιδιά δεν διαθέτουν υπολογιστή ή σύνδεση ίντερνετ, καθώς προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Μάλιστα, αντί να σταθεί στο πλευρό τους, το Υπουργείο εκδίδει οδηγία οι μαθητές αυτοί να παίρνουν απουσία!

Από την προηγούμενη φάση της πανδημίας, το ΜέΡΑ25 είχε ζητήσει να επιδοτηθούν όλοι οι μαθητές ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες τους, αλλά η κυβέρνηση, όπως και τότε έτσι και τώρα, αρνείται πεισματικά να εξασφαλίσει το δικαίωμα της πρόσβασης στην δωρεάν Παιδεία σε όλους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προωθεί μονίμως και άκριτα τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολοσσών των ολιγαρχών, είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Παιδεία και την πρόσβαση των πολιτών σε ψηφιακές υπηρεσίες απαραίτητες σε όλες και όλους.

Τομέας Παιδείας
Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο