Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή: Έδωσε εντολή το υπουργείο στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους φοιτητές στο ΑΠΘ;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μάι, 2022

Ερώτηση κάτέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το εάν έδωσε εντολή το υπουργείο στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους φοιτητές στο ΑΠΘ.

Θέμα:  Έκρηξη αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ και δολοφονική επίθεση σε φοιτητή

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 η αστυνομία πυροβολεί με χειροβομβίδα κρότου λάμψης και με ευθεία βολή στο κεφάλι, – όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό και βίντεο – έναν 21χρονο φοιτητή εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο φοιτητής κείτεται στο έδαφος αιμόφυρτος με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγη ώρα ένα ασθενοφόρο τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Στο Ιπποκράτειο ένστολοι αστυνομικοί τον ακολουθούν μέχρι μέσα στα επείγοντα. Το αρχικό ανακοινωθέν του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως αργότερα αποδείχθηκε, βγήκε ‘εσπευσμένα’.

Μετά τη δολοφονική απόπειρα των ΜΑΤ κατά των φοιτητών και φοιτητριών στο ΑΠΘ, φοιτητικοί Σύλλογοι και οργανώσεις προχωρούν σε μαζικότατες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο 21χρονος φοιτητής δήλωσε «Είναι πολιτική επιλογή να σημαδέψεις παιδί με κρότου λάμψης από το ένα μέτρο και να του την ρίξεις στο κεφάλι» και προσθέτει «φοβήθηκα ότι θα πεθάνω». Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε «με τις βαριοπούλες ή με τη βιβλιοθήκη» κουρελιάζοντας το Διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα στέλνοντας το μήνυμα στην αστυνομική αυθαιρεσία ότι μπορεί να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπήσουν φοιτητές και φοιτήτριες στην πορεία της 26ης Μαΐου στο πρόσωπο, με κρότου λάμψης από ένα μέτρο απόσταση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο