Εσωτερική υποτίμηση και Λιτότητα: ο σίγουρος δρόμος για την ερημοποίηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Ιούλ, 2019

Η μεγαλύτερη πληγή της 10ετούς πλέον κρίσης στη χώρα μας είναι η ερημοποίηση, η μαζική μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και συνθηκών που να τους επιτρέπουν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Η εσωτερική υποτίμηση, ο μεθοδολογικός πυρήνας του διαρκούς μνημονίου – που λαμβάνει διάφορα ονόματα μέσα στο χρόνο (μνημόνιο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, μεταμνημόνιο, ενισχυμένη επιτήρηση, επιτροπεία, κ.λπ.) αλλά παραμένει πάντα εδώ – δημιούργησε και εξακολουθεί να πυροδοτεί, τις συνθήκες που προκάλεσαν τη μεγάλη καθίζηση του εισοδήματος των Ελλήνων, τα πάμπολλα λουκέτα, την τεράστια ανεργία, τους μισθούς-χαρτζιλίκι και εν τέλει την εμπέδωση της πιο καταστροφικής συλλογικής αντίληψης για μια κοινωνία: τις χαμηλές προσδοκίες. 700.000 νέοι μας, κυρίως υψηλής μόρφωσης, έχουν οδηγηθεί από το 2010 στην αναγκαστική μετανάστευση, μη συμβιβαζόμενοι με ένα βιοτικό επίπεδο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η Λετονία

Το φαινόμενο δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τις χώρες τους στην περιφέρεια της ΕΕ μεταναστεύοντας στον πυρήνα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι σίγουρα η Λετονία. Η σκληρή, ταξική λιτότητα που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Ντομπρόφσκις μεταξύ 2009-14 εκτόξευσε την ανεργία, απορρύθμισε πλήρως την αγορά εργασίας, μετέφερε σχεδόν το σύνολο των φορολογικών βαρών στις πλάτες των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, μειώνοντας τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα, ιδιωτικοποίησε το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας, οδηγώντας νομοτελειακά τεράστια κομμάτια του πληθυσμού, νέους κατά κανόνα, στη μετανάστευση. Τα στοιχεία δείχνουν πως μόνο πέρσι, ο πληθυσμός της Λετονίας είχε τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με 7,5‰.

Η Ελλάδα

Το βασικό πολιτικό επίδικο για το ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς η διακοπή και η αντιστροφή της ερημοποίησης της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο στόχος των Επτά Τομών που καταθέτουμε: η ανατροπή της εσωτερικής υποτίμησης, η οριστική διευθέτηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ο άμεσος τερματισμός της καταστροφικής λιτότητας και η ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους ώστε να εξασφαλίζονται πραγματικά ίσες ευκαιρίες για όλους. Η προεκλογική ρητορεία αλλά και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης καθιστούν το έργο μας εξαιρετικά επίκαιρο: έχουμε να αντιπαλέψουμε στη Βουλή και στην κοινωνία μια κυβέρνηση που εμπνέεται από το Λετονικό μοντέλο, μια κυβέρνηση που φαίνεται πως δεν θα διστάσει να θυσιάσει ακόμα περισσότερους νέους μας στο βωμό της κερδοφορίας της εγχώριας ολιγαρχίας.

Αλέξης Σμυρλής, Υπεύθυνος Πολιτικού Προγράμματος ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο