Επιστροφή στην «κανονικότητα» της καταστολής

Αναδημοσιεύσεις
14 Μάι, 2020

Το δόγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από τις πρώτες μέρες, φάνηκε πως θα είναι το «νόμος, τάξη και καταστολή». Από την αρχή, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου επικεφαλής τέθηκε ο επιχειρησιακός Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με Υφυπουργό τον πρώην Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριο Οικονόμου, ξεκίνησε να υφαίνει τον οδικό της χάρτη με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, μια νεοφιλελεύθερη ιδιότυπη κανονικότητα με έντονες νότες αυταρχισμού.

Οδικός χάρτης που περιελάμβανε αρκετά διακριτά σημεία-παραδείγματα άσκησης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Αν διατρέξουμε αυτούς τους 9 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, θα μετρήσουμε αδειάσματα καταλήψεων όπου είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες, συγκρούσεις με φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ και σε άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, προπηλακισμοί και bullying σε βάρος συμπολιτών μας, εικονικοί βιασμοί και χρήση βίας, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ΜΑΤατζήδων προς νέες κοπέλες, έφοδοι σε νυχτερινά κέντρα, καταγγελίες για περιστατικά βασανισμού και ξυλοδαρμούς πολιτών λόγω συμμετοχής τους σε πορείες, προσαγωγές και bullying εναντίον πολιτών που απλώς κολλούσαν αφίσες, συγκρούσεις ΜΑΤ με κατοίκους νησιών του Αιγαίου, με αυτά να είναι ορισμένα από τα κρούσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κάπου το Φεβρουάριο, με την έλευση του κορονοϊό στη χώρα μας, και κυρίως, λόγω των υγειονομικών μέτρων που περιορισμού της διασποράς που ελήφθησαν, τα περιστατικά μειώθηκαν. Ωστόσο, η 4η Μαΐου, ημέρα έναρξης εφαρμογής του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα, ήταν ημέρα επιστροφής και στην καταστολή, με επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στη νυχτερινή καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, εναντίον μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του κ Χατζηδάκη.

Τελευταίο παράδειγμα, οι εικόνες ντροπής που είδαμε να λαμβάνουν χώρα τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, με συμπολίτες μας να πέφτουν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από όργανα που έχουν ορκιστεί να προφυλάσσουν το κοινωνικό σύνολο και προσαγωγές, κυρίως, κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ήταν όλοι τραυματισμένοι και έφεραν μώλωπες, όταν έφτασαν στο Α.Τ Κυψέλης. Η ΝΔ, τελώντας σε πανικό, προσπάθησε να καλύψει τους πιστούς υπηρέτες του δόγματός της “Νόμος και Τάξη”, εξυφαίνοντας σενάρια περί προβοκάτσιας και προσπάθειας αναίτιας στοχοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια μεταφοράς και παραμονής των προσαχθέντων στο αστυνομικό τμήμα, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας, ενώ είναι πολλοί οι κάτοικοι που υπέστησαν ανελέητο κυνηγητό μόνο και μόνο γιατί έκαναν το “λάθος” να βγουν από το σπίτι τους για να δουν τι συνέβαινε, όταν άκουσαν τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που έπεφταν ήδη βροχή στην πλατεία.

Αν δούμε το σκεπτικό πίσω από την επαναφορά στην ιδιότυπη κανονικότητα της καταστολής και της βίας, θα διακρίνουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσει προληπτικά, με στόχο να καταστείλει και να καταπνίξει σιωπηρά κάθε μορφή αντίδρασης απέναντι σ’ αυτό που έρχεται, στη σκληρότερη φτωχοποίηση και τη λιτότητα του χειρότερου όλων 5ου μνημονίου. Δυστυχώς, η ΝΔ, έχοντας επιλέξει για ακόμη μια φορά να καταθέσει τα όπλα της, παραδομένη ουσιαστικά στις βουλήσεις του ισχυρού πυρήνα της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της 9ης Απριλίου γνωρίζει πως έβαλε την ταφόπλακα στην ήδη αναιμική οικονομία της χώρας μας, που όχι μόνο δεν πρόλαβε να ανακάμψει από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων των μνημονίων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ, αλλά τώρα θα χτυπηθεί ακόμη χειρότερα από τη νέα επερχόμενη κρίση, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι χειρότερη από αυτή του 2008 που έφτασε σε εμάς το 2010 και οδήγησε στο 1ο μνημόνιο.

Συνεχίζοντας την πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ τής κληροδότησε, η ΝΔ βάζει το δικό της λιθαράκι στην πολιτική τυφλής υπακοής στα κελεύσματα του ιερατείου των Βρυξελλών, καθώς και της εγχώριας ολιγαρχίας, φτωχοποιώντας, αλλά και διχάζοντας τους Έλληνες με τη συντήρηση του δίπολου νομοταγείς-μη νομοταγείς πολίτες, άριστοι-μπαχαλάκηδες, όμως, κρίνοντας από τα δείγματα της έως τώρα ασκούμενης πολιτικής, είναι τόσο ασαφή πλέον τα όρια διαχωρισμού που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως είμαστε εν δυνάμει μπαχαλάκηδες στα μάτια της κυβέρνησης. Άλλωστε, μπορεί όλοι να βρεθούμε τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο, με την παρουσίαση οποιουδήποτε συνόλου προσπαθήσει να αντιδράσει να είναι κοινή, καθώς θα είμαστε «οι ανεύθυνοι που δεν ακολουθούν το νόμο». Η σύνδεση υπακοής και άκριτης αποδοχής των πολιτικών του 5ου μνημονίου που έρχεται με γοργό βηματισμό είναι μια σύνδεση την οποία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, πρέπει να βρει απέναντι στη λαίλαπα λιτότητας που έρχεται ένα άρρηκτο μέτωπο πολιτών που θα αντισταθούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση και ερημοποίηση της χώρας μας, ένα μέτωπο αντίστασης που θα προκύψει από την παλλαϊκή συστράτευση με το ΜέΡΑ25. Γιατί η ελπίδα που άρχισε να ξαναγεννιέται είναι κάτι που δεν μπορεί καμία μνημονιακή πολιτική να μειώσει και κανένα προαπαιτούμενο ή μετά-απαιτούμενο των συμφωνιών των κομμάτων του μνημονιακού τόξου να περικόψει.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας ΚΟ του ΜέΡΑ25

Πηγή: thepressproject.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο