Ενα πραγματικά Διαβουλευτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Φεβ, 2024

Ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες πάνω στο καταστατικό, στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές, στη στρατηγική του κόμματος και στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. – Αρχίζουν οι ψηφοφορίες για τα νέα όργανα του κόμματος. 

Το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 πραγματοποιήθηκε με μία διαδικασία διαφορετική από τα κομματικά τετριμμένα. Η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου με την μεγάλη εκδήλωση στο Τριανόν και με κύριο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή απόψεων μέσω διαρκούς διαλόγου.

Το συνέδριο διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου, με ένα τριήμερο τοποθετήσεων. Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταμάτησε εκείνο το τριήμερο. Συνεχίστηκε με την κατάθεση των προτάσεων και ακολούθησαν διαβουλεύσεις και επεξεργασίες με τους/ις συνοδοιπόρους/ισσες που τις κατέθεσαν. Ετσι δόθηκε η δυνατότητα αναδιατυπώσεων, συγκλίσεων ή ακόμα και αναστοχασμού των προτάσεων και προέκυψαν κείμενα που συνθέτουν —όπου φυσικά προέκυψε η δυνατότητα— τοποθετήσεις των συνέδρων αποτυπώνοντας πραγματικά τα συμπεράσματα του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου.

Στις πάνω από 50 προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία, συμπεριλαμβάνονταν και:

– Η ενσωμάτωση της αρχής της εναλλαγής για τους αιρετούς Ευρωβουλευτές καθώς και η νέα διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων από καθολική εσωκομματική ψηφοφορία. Η πρόταση έλαβε 87,01%.

– Η περαιτέρω εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας με την συγκρότηση, κατά τα πρότυπα του διεθνικού κινήματος DiEM25, του Επικυρωτικού Συμβουλίου, ενός οργάνου κληρωτών, το οποίο καλείται να οργανώνει εσωτερικά δημοψηφίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα όλες οι σημαντικές αποφάσεις του ΜέΡΑ25 να έρχονται με την καθολική συμμετοχή των ενεργών μελών. Η πρόταση αυτή έλαβε 69,59%.

– Το μήνυμα ενότητας από τους συνέδρους του ΜέΡΑ25 προς όλο τον προοδευτικό χώρο, καθώς η πρόταση/εισήγηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς, και τον ρόλο του ΜέΡΑ25 σε αυτήν ως κεντρική ραχοκοκαλιά, έλαβε 82,02%.

– Τέλος, και στο πλαίσιο του διαλόγου για την Αριστερά, λαμβάνοντας 79,95%, εμπλουτίστηκαν, τα 10 Σημεία Διαλόγου με ακόμα 4 εξαιρετικά σημαντικά σημεία που αφορούν:
– τα έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα,
– τα δικαιώματα προσφύγων, προσφυγισσών και μεταναστ(ρι)ών,
– το βασικό εισόδημα ως πρώτο στάδιο εξασφάλισης του δικαιώματος στη στέγη και την τροφή και
– τη δική μας έννοια της ασφάλειας, που δεν είναι η βία και η καταστολή, αλλά η πραγματική πολιτική προστασία, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, τα ασφαλή δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Τώρα, οι σύνεδροι προχωρούν στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος και μετά από 3 μήνες διαβουλεύσεων και συνθέσεων, το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα έχει ολοκληρωθεί. Ενα πραγματικά διαβουλευτικό συνέδριο!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο