Εκουαδόρ: Αγκάθια στο δρόμο για την αλλαγή

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
04 Μαρ, 2021

Μόνο ξεκάθαρο δεν μοιάζει το τοπίο ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ στις 11 Απριλίου. Μπορεί η κάλπη να κατέγραψε τη θριαμβευτική επικράτηση της Ένωσης για την Ελπίδα (UNES) στον πρώτο γύρο, όμως η μάχη για τη δεύτερη θέση εξελίχθηκε σε θρίλερ, που μάλιστα περιελάμβανε και επαναμέτρηση ψήφων σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Τελικά, με διαφορά μόλις μερικών δεκάδων χιλιάδων ψήφων, στον επόμενο γύρο θα βρεθεί ο πρώην τραπεζίτης, Γκιγιέρμο Λάσσο, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Δημιουργώντας Ευκαιρίες (CREO).

Όμως ο βρώμικος πόλεμος για την αποδόμηση του επικεφαλής της UNES, Αντρές Αράους, συνεχίζεται ακάθεκτος, ενόψει της νέας προσφυγής στις κάλπες. Στο τελευταίο του επεισόδιο μάλιστα επεκτάθηκε και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα από τη γειτονική Κολομβία έκαναν λόγο για χρηματοδότηση της προοδευτικής συμμαχίας του Αράους από την αντάρτικη οργάνωση ELN, τα οποία ενέπλεκαν επιπλέον και την Προοδευτική Διεθνή (ΠΔ), ως πηγή της χρηματοδότησης.

Και για να δοθεί και η απαραίτητη επικοινωνιακή υποστήριξη σε αυτούς τους ισχυρισμούς, είχαμε και την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα της Κολομβίας στην Εκουατοριανή συνάδελφό του στο Κίτο.

Βέβαια, με ανακοίνωσή της η ΠΔ διέψευσε άμεσα τα ανυπόστατα δημοσιεύματα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνωμοσιολογικές θεωρίες που εκπορεύονται από διάφορα αντιδραστικά κέντρα.

Δυστυχώς όμως το Εκουαδόρ έχει μια μακρά αρνητική παράδοση σε θεσμικά πραξικοπήματα. Δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ραφαέλ Κορρέα, βάσει στημένων κατηγοριών διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Γι αυτό το λόγο άλλωστε δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Αράους στις εκλογές. Και όχι μόνο αυτό: επ’ απειλή αποκλεισμού από τις εκλογές, η UNES δεν μπορούσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο φωτογραφίες ή βίντεο όπου εμφανιζόταν η φιγούρα του Κορρέα.

Εντωμεταξύ, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει και άλλη μία τουλάχιστον περίεργη εξέλιξη που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους οπαδούς του Αράους. Με πρόφαση την επαναμέτρηση των ψήφων, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) αποφάσισε να αποσύρει προς επανεξέταση το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, με άγνωστο το είδος των παρεμβάσεων που σκοπεύεται να πραγματοποιηθούν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του. Από την πρώτη στιγμή, η UNES έχει καταγγείλει ότι πρόκειται για μεθόδευση που, στην καλύτερη περίπτωση, αποσκοπεί στην αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών με σκοπό να μεταθέσει σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον τη διεξαγωγή τους. Παράλληλα, η προοδευτική συμμαχία καλεί σε εγρήγορση τους πολίτες του Εκουαδόρ, ώστε με τη στάση τους να καταστήσουν ανέφικτο οποιοδήποτε σενάριο δημοκρατικής εκτροπής.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η διεθνής κοινότητα δεν δικαιούται να παραμένει αδρανής. Το ΜέΡΑ25, ως ενεργό μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με σκοπό να διασφαλιστεί μια απρόσκοπτη εκλογική διαδικασία και δεν θα διστάσει να καταγγείλει οποιαδήποτε παρατυπία τυχόν παρουσιαστεί στο δρόμο για την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Μπάμπης Κοκόσης, Δημοσιογράφος/Υποστηρικτής Τομέα ΜΜΕ Μέρα25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο