Εκδήλωση του mέta για τον Ιάννη Ξενάκη: «Ο ήχος που γεννήθηκε από μια έκρηξη της Ιστορίας»

Δραστηριότητα
12 Δεκ, 2022

Mουσικές διασταυρώσεις επί σκηνής

Κυριακή 18 Δεκέμβρη, ώρα 20.00 | Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα “Άρης Γαρουφαλής”

Είσοδος: 5 ευρώ | Προπώληση: ticketservices.gr

Καθώς το “Έτος Ξενάκη” οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, τo mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του πολυδιάστατου συνθέτη, αρχιτέκτονα και στοχαστή, κατά τον μήνα που υπήρξε ο πιο καθοριστικός της προσωπικής του διαδρομής: τον Δεκέμβρη της “Μάχης της Αθήνας”.

Ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001), πρωτοστάτησε, ως γνωστόν, σε μία καλλιτεχνική επανάσταση, γεφυρώνοντας τη μουσική με τα μαθηματικά, τους πειραματισμούς του 20ού αιώνα με την αρχαιοελληνική σκέψη. Συμμετείχε, όμως ως νέος (και αυτό δεν θα πρέπει να αποσιωπάται) και σε ένα λαϊκό αντιστασιακό κίνημα με επαναστατικά χαρακτηριστικά, που η συντριβή του διαμόρφωσε τη δύσμορφη φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τα “Δεκεμβριανά” υπήρξαν για τον Ξενάκη του “Λόχου Μπάιρον” η στιγμή του βαρύτατου τραυματισμού του στα Εξάρχεια, ο προάγγελος του κατοπινού αναγκαστικού εκπατρισμού του με μια θανατική καταδίκη στην πλάτη και συνολικά η ιστορική καμπή της διάψευσης των προσδοκιών της πρωτοπόρας γενιάς του.

Για το mέta, που προγραμματικά διασταυρώνει τη γλώσσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας με αυτήν του πολιτικοθεωρητικού επιχειρήματος, η ολόπλευρη προσέγγιση της ζωής και του έργου του Ιάννη Ξενάκη αποτελεί ευκαιρία να στοχαστούμε εκ νέου τα σημεία συνάντησης της τέχνης με την τεχνολογία, της διανοητικότητας με την αισθητική απόλαυση, της μουσικής τόλμης με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό, της “πρωτοπορίας” και της “λαϊκότητας”, έξω από εργαστηριακές ή μουσειακές περιχαρακώσεις.

Με την πεποίθηση ότι ο Ξενάκης μπορεί να “συνομιλήσει” με σύγχρονα ρεύματα, που ξεκινούν από την πειραματική μουσική και φθάνουν μέχρι τη ραπ, επιχειρούμε μια πρωτότυπη “συνάντηση επί σκηνής”, στην εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, στην άιθουσα “Άρης Γαρουφαλής” Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19), με την συμμετοχή των Παύλου Αντωνιάδη, Ορέστη ΚαραμανλήΓεωργίας Σπυροπούλου και MC Yinka, σε επιμέλεια Μάκη Σολωμού.

Πρόγραμμα

Πρώτο μέρος:

Τα Δεκεμβριανά και ο τραυματισμός του Ξενάκη”. Προβολές και αφηγήσεις με τους Ορέστη Καραμανλή και Μάκη Σολωμό.

Διαδραστικό μουσικό δρώμενο του Ορέστη Καραμανλή βασισμένο στο πρόγραμμα GENDYN του Ιάννη Ξενάκη.

Δεύτερο μέρος:

Ευρυάλη (1973) του Ιάννη Ξενάκη. Στο πιάνο ο Παύλος Αντωνιάδης

Ευρυάλη με αυξημένες εικόνες (προβολή).

Eror (the pianist), απόσπασμα, από την Γεωργία Σπυροπούλου

Ένας χώρος εντελώς φανταστικός από τον MC Yinca

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο