«Είναι μέρος της στρατηγικής τους να με φιμώσουν». Η Whistleblower Maria Efimova φοβάται για την ασφάλειά της μετά από απειλές και νέες διώξεις

Συνεντεύξεις - videos
21 Νοέ, 2020

Το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 θα πιέσουν για να χορηγηθεί άσυλο στη Μαρία Εφίμοβα, τη whistleblower που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Μάλτα.

Toυ Luis Martin*

Πάνω που νόμιζε ότι η καταδίωξή της είχε σταματήσει, ο εφιάλτης επέστρεψε για τη Μαρία Εφίμοβα, τη Ρωσσίδα whistleblower που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη των στενών σχέσεων μεταξύ του πολιτικού κατεστημένου της Μάλτας και του οργανωμένου εγκλήματος. Την Περασμένη Δευτέρα 16 Noεμβρίου, ο σύζυγος της Εφίμοβα συνελλήφθη στην Κρήτη μετά από αίτημα των Κυπριακών αρχών.

Η Εφίμοβα είναι πρώην εργαζόμενη της Τράπεζας Pilatus , την οποία διερευνούσε δημοσιογραφικά η ρεπόρτερ Daphne Caruana Galizia. H έρευνά της έφερε στο φώς ένα πολυπλόκαμο δίκτυο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Μάλτα στο οποίο ήταν εμπλεκόμενοι υψηλά ιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Joseph Muscat. Η Caruana Galizia, μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε το 2017, όταν το αυτοκίνητο εξερράγη λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι της.

Αρχικά η Εφίμοβα λειτουργούσε σαν ανώνυμη πηγή της , αλλά όταν η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε, έφυγε απ’ τη χώρα με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα, και αφού ο σύζυγός της Παντελής Βαρνάβας αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, η Εφίμοβα επικοινώνησε με το Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. «Στο σημείο που βρισκόμαστε, η δημοσιοποίηση της ιστορίας, το να έρθουν όλα στο φώς, είναι η μόνη μου ελπίδα για να πρστατεύσω εμένα και την οικογένεια μου. Σαν ασφαλιστική δικλείδα, στο ενδεχόμενο να μας συμβεί κάτι», είπε η Εφίμοβα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε σοβαρούς φόβους για την ασφάλεια της Εφίμοβα. «Μια πηγή που αποκάλυψε διαφθορά και ξέπλυμα χρηματος που εμπλέκει τον Πρώην Πρωθυπουργό της Μάλτας είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο της Μάλτας, της Κύπρου, κι ενός αδίστακτου εταιρικού κατεστημένου που είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να την κάνει να σιωπήσει. Θα αγωνιστούμε για την προστασία της, όπως κάνουμε και με άλλους αγωνιστές της διαφάνειας και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας, όπως ο Julian Assange” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Στοχοποιώντας το σύζυγό μου με επινοημένες κατηγορίες, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε μένα» είπε η Εφίμοβα. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο που το ζεύγος ζούσε στην Κύπρο το 2013. Ο Βαρνάβας, διευκρινίζει η Εφίμοβα, δε δούλευε καν στην εταιρεία την οποία κατηγορείται ότι έκλεψε.

Η Εφίμοβα έχει κερδίσει ήδη μια μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Μάλτας όταν ζήτησαν την έκδοσή της το 2018 και τo αίτημα απορρίφθηκε από Ελληνικό Δικαστήριο.

Μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Εφίμοβα έλαβε απειλητικά μηνύματα στο Facebook. Ένα απ’ αυτά έλεγε «Γύρνα στη Μάλτα αλλιώς θα σε βρούμε όπου και να σαι. Έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ, παλιοψεύτρα!»

Κατέθεσε το γεγονός στην αστυνομία και έκανε report στο Facebook την απειλή. Το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης δεν απάντησε καν.
Εν πολλοίς χάρη στην έρευνα της Caruana Galizia και την καίρια συνεισφορά της Efimova σ΄αυτήν, η άδεια λειτουργίας της Pilatus ανακλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2018.

Η Renata Ávila, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25 και νομική σύμβουλος του Julian Assange καταδικάζει την περιπέτεια της Εφίμοβα σαν άλλη μια υπόθεση επίθεσης σε whistleblowers: « Επείγει να μπει σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους whistleblowers. H αποτυχία των θεσμών μας να προστατεύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα απειλών και διαφθοράς, δε μπορεί να συνεχιστεί. Η υπόθεση της Εφίμοβα είναι άλλη μια δοκιμασία για την Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για να φερθούμε σαν κοινότητα, να δράσουμε υπερεθνικά, και να αποδείξουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και του δικαιώματός τους να ζούν χωρίς το φόβο της δίωξης και των αντιποίνων. Η Μαρία και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ισχυροποιούν τη Δημοκρατία στην Ευρώπη”.

Η Εφίμοβα δηλωνει ότι έχει στην κατοχή της αδημοσίευτες πληροφορίες και αποδεικτικά που σχετίζονται με την έρευνα της Caruana Galizia για τις παράνομες δοσοληψίες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμέυτηκε ότι το ΜέΡΑ25, ο Ελληνικός εκλογικός βραχίονας του DiEM25, θα καταθέσει αίτημα στην Ελληνική Βουλή για τη χορήγηση ασύλου στη Μαρία Εφίμοβα, και θα ξεκινήσει και νομοθετική πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Η Εφίμοβα φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ο κίνδυνος για αυτή και την οικογένειά της θα αυξηθεί.Πρόσφατα ενημερώθηκε για καινούργια δίωξη που θα της ασκηθεί για ψευδορκία στη Μάλτα. Οι απανωτές διώξεις τη σπρώχνουν σε οικονομική ασφυξία. «Τα νομικά κόστη συσσωρεύονται, και πολύ σύντομα θα καταστραφούμε οικονομικά» δηλώνει. «Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής τους για να με φιμώσουν».

*O Luis Martín is είναι Συντονιστής Επικοινωνίας και Πολιτικής Στρατηγικής του DiEM25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο