Έ. Μουγκαράκη στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κακοποίηση της Ακρόπολης γίνεται με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό

Συνεντεύξεις - videos
07 Απρ, 2021

Δεν τους αρκεί η βάναυση κακοποίηση ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θέλουν επιπλέον να αφήσουν ανεξίτηλη και την υπογραφή τους για αυτή τη βέβηλη συμπεριφορά!

Για τη συγκεκριμένη ύβρι, αλλά και για τις νομικές διαστάσεις του πολιτιστικού εγκλήματος που διαπράττεται στην Ακρόπολη μίλησε στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” η δικηγόρος Έφη Μουγκαράκη:

Μετά από ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η υπουργός Πολιτισμού έδωσε επιτέλους στη δημοσιότητα τη σύμβαση δωρεάς για το φωτισμό της Ακρόπολης και τη δημιουργία ανελκυστήρα πλαγιάς για ΑΜΕΑ. Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 28 Φεβρουαρίου 2020 και διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι στην ουσία πρόκειται για ένα ιδιωτικό συμφωνητικό!

Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είχε κυρωθεί από τη Βουλή και να είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, δεν έχει συνταχθεί βάσει του ισχύοντος νόμου και, κατά συνέπεια, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Άρα, τίθενται υπό αμφισβήτηση όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Ακρόπολη βάσει αυτής της σύμβασης, διότι φαίνεται ότι δεν έχουν νόμιμο έρεισμα.

Βλέποντας το θέμα συνολικά, υπάρχουν πράξεις ελεγχόμενες και από τη διοικητική δικαιοσύνη και από την ποινική. Υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφές αρχαιοτήτων και ο νόμος παρέχει ποινική προστασία στα πολιτιστικά αγαθά, όμως υπάρχουν και άλλες διαστάσεις: αυτή η σύμβαση περιέχει οικονομική συναλλαγή, απαλλαγή από ΦΠΑ για εταιρείες και γενικότερα πράξεις που έχουν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τις οποιεσδήποτε ζημιές στο Βράχο.

Για το θέμα της τοποθέτησης μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματα του χορηγού και της υπουργού, πέρα από την ηθική διάσταση του θέματος για ένα μνημείο όπου δεν υπάρχει καν αναφορά στον Περικλή ή τον Φειδία, η δικηγόρος ανέδειξε και μια νομική πτυχή: σύμφωνα με τη σύμβαση, το Ίδρυμα Ωνάση δεν είναι χορηγός, αλλά δωρητής, και για τους δωρητές απαγορεύεται οποιοδήποτε αντιστάθμισμα ή προβολή.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Μουγκαράκη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο