Δήλωση της Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα για τη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Δεκ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Υπό την πίεση της γεωπολιτικής έντασης, που βρίσκει την Ελλάδα εκτεθειμένη και χωρίς ουσιαστικά ερείσματα, συνεδρίασε σήμερα μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών το Εθνικό Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο υπουργός μας εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για την εξελισσόμενη κατάσταση και, κατόπιν, ακολούθησε συζήτηση σε καλό, συναινετικό κλίμα – χωρίς όμως να υπάρξει συναίνεση ως προς τα αίτια της δύσκολης συγκυρίας και τις απαιτούμενες δράσεις.

Η θέση του ΜέΡΑ25, την οποία μετέφερα στο Συμβούλιο, ξεκινά με την διαπίστωση πως, από τη μία μεριά, η πτώχευση του κράτους (την οποία η τρόικα επιμηκύνει στο διηνεκές με το 4ο Μνημόνιο) και, από την άλλη, η συμφωνία εξορύξεων στην Αν. Μεσόγειο με το Ισραήλ και το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου, συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση της Ελλάδας, στην ενδυνάμωση του Τουρκικού καθεστώτος, και στην υπονόμευση της ειρήνης στο Αιγαίο και γενικότερα στην Μέση Ανατολή.

Για να μπορέσουμε να προασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία πρώτα πρέπει να ανακτήσουμε τη λαϊκή κυριαρχία επί των κρατικών μας θεσμών, να απομακρυνθούμε από την πολιτική του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ τόσο προς την τρόικα όσο και προς τον Πρόεδρο Τραμπ, να τερματίσουμε το καθεστώς Χρεοδουλοπαροικίας και, παράλληλα, να θέσουμε τέλος στην διακρατική συμφωνία εξορύξεων που αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια της ειρήνης στην περιοχή και της οικολογικής ισορροπίας στην Αν. Μεσόγειο.

Για να αποκτήσουμε πραγματικά ερείσματα (σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις δίχως ουσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κόντρα σ΄ ένα στρατηγικά επικυρίαρχο Τουρκικό καθεστώς) έχουμε υποχρέωση να απευθυνθούμε στους ανά την Ευρώπη, Τουρκία και Μέση Ανατολή προοδευτικούς δημοκράτες, και βέβαια στους νέους που μάχονται για την κατάργηση των εξορύξεων και της οικολογικής καταστροφής, αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας να αναδεικνύουμε στην πράξη τις αξίες της Συνεργασίας, της Ειρήνης και του Δικαίου.
Στόχος μας πρέπει να είναι η ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στις κλιμακούμενες απειλές και γνώμονάς μας η αλληλεγγύη των λαών, η οικολογική βιωσιμότητα και η κοινή ευημερία. Η Ελλάδα πρέπει να κλιμακώσει τις δικές της ενέργειες απέναντι στην προκλητικότητα των μεγάλων συμφερόντων που, άλλη μια φορά, ετοιμάζονται να συμβιβαστούν, ίσως και να συμπράξουν, με το Τουρκικό καθεστώς – ένα παραπαίον καθεστώς το οποίο καταδυναστεύει τους Τούρκους δημοκράτες συνοδοιπόρους μας και προκαλεί συνεχείς εντάσεις εναντίον της Ελλάδας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο