Διαδικτυακή συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς

Συνεντεύξεις - videos
30 Νοέ, 2020

Ο Πρόεδρος της ΚΟ και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης πραγματοποίησε σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κ.κ. Μπεμπένη και Αμπάτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Διευθυντής της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Αλέξης Σμυρλής και ο Συντονιστής του Τομέα Οικονομίας Γιάννης Λεβεντίδης.

Το ζήτημα που τέθηκε από τη μεριά του Συλλόγου ήταν τα εργασιακά στην τράπεζα Πειραιώς και οι πρακτικές που εφαρμόζει η διοίκηση για να μειώσει το προσωπικό, είτε μέσω αμφιλεγόμενων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, είτε μέσω της οδού της επινοικίασης από θυγατρικές της εταιρείες, χωρίς να εκλείπουν ακόμα και απολύσεις. Σημείωσαν τις αθέμιτες πρακτικές της διοίκησης κατά τον περσινό τους μεγάλο αγώνα για τους 1200 συναδέλφους τους που μεταφέρθηκαν στην θυγατρικής της Πειραιώς Intrum, εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων για την τράπεζα, καταλήγοντας πως δυστυχώς δεν έτυχαν προστασία από την Πολιτεία και δη το υπουργείο Εργασίας, το οποίο λειτούργησε περισσότερο ως μεσάζοντας της τράπεζας παρά επιτελώντας τον θεσμικό του ρόλο.

Από τη μεριά του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αναφορά στη μεγάλη εικόνα, στο γεγονός πως οι τραπεζίτες πλέον στην Ελλάδα δεν κερδίζουν από τις τραπεζικές υπηρεσίες, τις χορηγήσεις δανείων δηλαδή, αλλά από την διαχείριση των κόκκινων δανείων και ουσιαστικά, των εμπράγματων εγγυήσεων που συνδέονται με αυτά. Σε αυτές τις συνθήκες, το πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις τράπεζες γενικά και την Πειραιώς ειδικά, είναι το λεγόμενο asset striping, η εκποίηση/αποψίλωση της Τράπεζας και των υπηρεσιών της, διαδικασία στην οποία οι εργαζόμενοι είναι από τα πρώτα θύματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε, κατόπιν ερώτησης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, και την επερχόμενη «κρατικοποίηση» της Πειραιώς, τονίζοντας πως είναι κρατικοποίηση μόνο από την σκοπιά του ποιος επωμίζεται τα κόστη, και καθόλου από τη μεριά της ανάληψης διοίκησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το ΤΧΣ άλλωστε, που θα καταστεί ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, ελέγχεται από την Τρόικα».

Οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους αναφορικά με τα ζητήματα που έθεσε ο Σύλλογος, τόσο κοινοβουλετικά όσο και σε επίπεδο επικοινωνιακής τους ανάδειξης, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΤΠΕ, αφού ευχαρίστησαν για τη συνάντηση, απηύθηναν πρόσκληση στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για παρέμβαση σε διαδικτυακή τους εκδήλωση αναφορικά με το θέμα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο