Η προωθούμενη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «ανάπλαση» της ΔΕΘ είναι αντίθετη στους στόχους όλων των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς για τη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλεπόταν η διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, μια μεγάλη ενότητα μητροπολιτικών λειτουργιών και πρασίνου, που περιλαμβάνει: το πάρκο της ΧΑΝΘ, τον χώρο της ΔΕΘ, το Γ΄ Σώμα Στρατού, το ιστορικό κτηριακό απόθεμα του ΑΠΘ και τα Βυζαντινά τείχη καθώς και τα Μουσεία και το Δημαρχιακό Μέγαρο. Θα αποκαθίστατο έτσι η συνέχεια του παραλιακού μετώπου με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.
Αν και η φερόμενη ως «ανάπλαση» της ΔΕΘ υπόσχεται τη διατήρηση και ανάπτυξη των εκθεσιακών χώρων και την ταυτόχρονη κατασκευή ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, δυστυχώς είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αντίθετα η σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» θυσιάζει στον βωμό του real estate το πλάνο δεκαετιών για Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου και επικεντρώνεται στην αποκλειστικά εμπορική χρήση των κτιρίων δαπανώντας μάλιστα τεράστια ποσά για την ανοικοδόμηση νέων χώρων αντί την επανάχρηση των υφιστάμενων και την κατασκευή πρασίνου.
Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός χρηματοδότησης της εξαγγελθείσας “ανάπλασης” μέσω της ΣΔΙΤ με κρατική εγγύηση κέρδους για τον ιδιώτη, βάζει τον φορολογούμενο να πληρώσει για μία επένδυση που δεν θα προσφέρει ούτε στην πόλη ούτε στους δημότες της, αλλά μόνο στους ιδιώτες επενδυτές.
Ως ΜέΡΑ25 προκρίνουμε τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της σύνδεσής της με την ευρύτερη περιοχή και την προσβάσιμότητά της από όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και από όλους τους επισκέπτες.
Επίσης, αφουγκραζόμενοι/ες την ανάγκη της πόλης για ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου και άθλησης επιθυμούμε στη θέση της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου διατηρώντας τους μουσειακούς χώρους και προσβλέποντας στην ανάδειξη της περιοχής ως κέντρο πολιτισμού και πρασίνου – ως χώρο ανοιχτό στην πόλη και τα κοινά.
Ως ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης τασσόμαστε υπέρ όλων των συμπολιτών μας, των κινήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης που αντιτίθενται στην “ανάπλαση” της ΔΕΘ και της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης
Τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος
και Δημόσιου Χώρου ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.