Δεν ήταν η κακιά στιγμή, είναι οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα, Δευτέρα 24/7, ώρα 19:30

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Ιούλ, 2023

Βρισκόμαστε εν μέσω ίσως του πιο θερμού και παρατεταμένου καύσωνα που έχει περάσει η χώρα, και ηχούν στα αυτιά μας ως φάρσα οι δηλώσεις των αρμόδιων νέων Υπουργών τις προηγούμενες ημέρες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για κάθε ενδεχόμενο.

Αττική, Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Λάρισα, Νάξος, Ρόδος είναι μερικές μόνο από τις εστίες φωτιάς που προέκυψαν το τελευταίο δεκαήμερο, για τις οποίες η Κυβέρνηση δηλώνει πως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει το μικρότερο κακό.

Όμως, με τη συστηματική αποψίλωση της Πολιτικής Προστασίας, της δασοπροστασίας και της πυροπροστασίας, η κατάσταση βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα, αφού οι πληροφορίες στο σώμα της Πυροσβεστικής, μιλούν για περισσότερες από 3 χιλιάδες κενές θέσεις.

Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει ως μοναδικό μέτρο πρόληψης για τις πυρκαγιές την εκκένωση οικισμών και περιοχών. Για άλλη μια φορά αφήνει πίσω της να καούν ολόκληρα δάση, τεράστιες εκτάσεις παρθένων πράσινων βουνών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η ύψιστη προτεραιότητα, όμως πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν κάνουμε στην ουσία τίποτα για να την αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα τα ολοένα και εντονότερα καιρικά φαινόμενα συναντούν έναν κρατικό μηχανισμό ανίκανο και απρόθυμο να παρέμβει ώστε να αποτρέψει τον αντίκτυπο τους. Μια απροθυμία και ανικανότητα που αποτελεί πολιτική επιλογή, που αναπαράγει τις υπάρχουσες κοινωνικές και ταξικές ανισότητες.

Για τις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές, δεν φταίει μόνο η κακιά στιγμή, ο καύσωνας ή οι άνεμοι. Υπάρχουν διαχρονικές, κυβερνητικές, εγκληματικές πολιτικές ευθύνες.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 19:30, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Συντάγματος (τηρώντας προσεκτικά τις συστάσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες).

Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα:

  • Στήριξη των πυρόπληκτων
  • Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, της Δασοπροστασίας και της Πυροπροστασίας
  • Ουσιαστική αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης
  • Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε δόμηση και κάθε δραστηριότητα (βλ. εγκατάσταση ανεμογεννητριών) στις καμένες περιοχές
  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι πληγείσες περιοχές

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο