Χθες στέρησαν τον άρτο από τους εργαζόμενους, σήμερα στη Βουλή ενισχύσουν τα «θεάματα»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιούν, 2021

Το αθλητικό νομοσχέδιο του κ. Αυγενάκη θεσμοθετεί την μεταφορά των ευθυνών ελέγχου και εποπτείας του αμαρτωλού χώρου του επαγγελματικού αθλητισμού από την Πολιτεία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ)!

Η συγκεκριμένη επιτροπή συγκροτήθηκε προ εικοσαετίας ως υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και κυλίστηκε στην πλήρη ανυποληψία όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέποντας την αυθαιρεσία των παρασιτικών ολιγαρχών που νέμονται το χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού: Σαββίδης, Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος και εν γένει των όλων “πρωταγωνιστών”, νυν και τέως, της «παράγκας» που αποτελεί εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός ευρύτερα.

Επειδή ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα και όχι άδικα, πως αποτελεί υποχείριο συμφερόντων, και εργαλειοποιεί την ΕΕΑ κατά βούληση, προσποιείται με το παρόν νομοσχέδιο, πως κάνει την ΕΕΑ ανεξάρτητη από τον ίδιο, και γενικά από κάθε είδους πιέσεις, προβλέποντας δήθεν λειτουργική ανεξαρτησία και απουσία ελέγχων νομιμότητας και σκοπιμότητας από την Κυβέρνηση.

Στα 7 μέλη της ΕΕΑ και τους ισάριθμους αναπληρωτές τους εξασφαλίζεται δήθεν πλήρης προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία και επιπλέον ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν ευθύνονται έναντι τρίτων για πράξεις η παραλείψεις τους. Έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, τα μέλη της ΕΕΑ ευθύνονται μόνο για πράξεις ή παραλείψεις τους που τελέστηκαν με δόλο ή βαριά αμέλεια. Βλέπουμε και εδώ να επεκτείνεται η παραχώρηση του ακαταδίωκτου σε μια ακόμη δημόσια αρχή, μετά το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, τα στελέχη Τραπεζών, κλπ – μια πρακτική που εφάρμοσε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το αστείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η ΕΕΑ παραμένει υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και δεν μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ όπως προέβλεπε ο 4603/2019.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού με τη ρύθμιση αυτή επωφελείται διπλά: αφενός διατηρεί τον έλεγχο της Επιτροπής, από την στιγμή που διορίζει τα μέλη της και η ΕΕΑ παραμένει μια υπηρεσία της ΓΓΑ, αφετέρου, θα μπορεί εφεξής να αποποιείται κάθε ευθύνης για τις όποιες αποφάσεις της. Τέτοια σχέση λοιπόν με την πραγματικότητα έχει για άλλη μια φορά ο φερόμενος σκοπός ενός σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη με τις ρυθμίσεις που ουσιαστικά προωθεί. Ελπίζουμε ο κ. Μπογδάνος να έχει κρατήσει “κάβα” μερικά εκατοστάευρα από την ψήφιση του αντεργατικού εκτρώματος, γιατί φαίνεται πως αφού χθες πήραν τον άρτο από το τραπέζι του εργαζόμενου, σήμερα προωθούν την δήθεν ανεξαρτητοποίηση των θεαμάτων γι’ αυτόν!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο