Χρήμα… pass για τους εργολάβους μετά την καταστροφή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Σεπ, 2023

Επικοινωνιακά τεχνάσματα και νέο χρήμα για την ΤΕΡΝΑ: Αυτά τα δύο κομίζει ο πρωθυπουργός από τις επαφές του στις Βρυξέλλες. ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν το κυρίως μέρος του πακέτου των 2,25 δισ ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, γεγονός που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε νέες αναθέσεις, σε νέο πακτωλό χρήματος προς τους μεγαλο-εργολάβους, όπως η ΤΕΡΝΑ – η οποία δεν έχει παραδώσει ακόμα τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές του «Ιανού».

Για τους πληγέντες, αόριστες αναφορές για επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο «μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας». Τίποτα δηλαδή για τους πληγέντες, καθώς η ζημιά στην αγροτική παραγωγή εκτιμάται κοντά στα 2 δισ ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τις κατεστραμμένες οικίες, η ζημιά αυξάνεται δραματικά. Που είναι το σχέδιο αποκατάστασης της παραγωγικής βάσης και ανασυγκρότησης; Τι θα απογίνει η αγροτιά; Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μόνο η ΤΕΡΝΑ καθώς φαίνεται…

Με αυτά τα τεχνάσματα θα προσπαθήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την καταστροφή ο Κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας εαυτόν ως δήθεν μεσσία, ενώ το μόνο που ουσιαστικά εξασφάλισε είναι νέα πακέτα για τους μεγαλο-εργολάβους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει την πρόληψη, επιλέγοντας να κάνει την καταστροφή ευκαιρία για την ολιγαρχία, εν προκειμένω για τις μεγάλες κατασκευαστικές. Το ΜέΡΑ25 από το 2019 θέτει επιτακτικά το ζήτημα της πραγματικής προστασίας της κοινωνίας από την κλιματική καταστροφή, με δημόσια έργα πρόληψης και θωράκισης των υποδομών ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο