Χαιρετισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Μάι, 2022

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι της ΝΔ,

Χαιρετίζω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τις εργασίες του Συνεδρίου σας και σας εύχομαι έναν εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο.

Κι αυτό για μας ξέρετε δεν είναι μια τυπική έκφραση που μας επιβάλλει κάποιος νοούμενος πολιτικός πολιτισμός.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι το Συνέδριο ενός κόμματος πρέπει να είναι η απόδειξη της δημοκρατίας στην πράξη.

Αυτό σκοπεύουμε άλλωστε κι εμείς να κάνουμε στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου μας για την Στρατηγική, το Όραμα και το Καταστατικό του ΜέΡΑ25, που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα, στις 12 με 15 Μάϊου στην Αθήνα, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της ανάλυσης και των θέσεων μας.

Ταυτόχρονα όμως, θα ήθελα να χαιρετίσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας μνημονεύοντας και τους ίδιους τους δικούς σας συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, που με λύπη μάθαμε ότι αποκλείσατε από τις διαδικασίες σας.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εκεί έξω.

Μιας κοινωνίας που συνεχίζει να βιώνει την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση και που βρίσκεται σε απελπισία ακόμα και για το πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μην απατάσθε ότι οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα λύσουν το πρόβλημα.

Μακάρι να το έλυναν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η Κυβέρνηση σας δυστυχώς δεν κάνει το μόνο πράγμα που θα προστάτευε πραγματικά, άμεσα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος -ξέρω πως αγωνιάτε γι’ αυτό- τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να καταργήσει δηλαδή αυτό το αίσχος του ψευτο-Χρηματιστηρίου της Ενέργειας που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως όχι μόνο διατηρείτε σε ισχύ αυτή την δήθεν αγορά-καφενείο, αλλά πανηγυρίζετε κιόλας που ξεπουλήσατε και τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Είναι βέβαια γνωστές αυτές οι ιδεοληψίες σας και η πεποίθηση σας, με την οποία εμείς φυσικά διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως, ότι δήθεν οι ιδιώτες τα κάνουν όλα καλύτερα -ένας μύθος που καταρρίφθηκε άλλωστε με τον πιο τραγικό τρόπο και μέσα στην πανδημία- όμως να σας θυμίσω πως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνος που δημιούργησε ουσιαστικά μια δημόσια ΔΕΗ.

Αυτή που δεν είχε χάσει το «Δ» της, αυτό που εσείς σήμερα με χαρά διώξατε για να μοιράζουν ανενόχλητοι μπόνους οι εκλεκτοί σας κι αυτό που επίσης τώρα δήθεν ψάχνει να βρει ο κ. Τσίπρας για να το επαναφέρει, χωρίς όμως κι αυτός να την επανακρατικοποιήσει, όπως μας είπε.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Μας λέτε καθημερινά ότι μέσα από τις πολιτικές σας αποφάσεις -στις οποίες ως επί το πλείστον διαφωνούμε φυσικά- εφαρμόζετε το πρόγραμμα σας.

Αλήθεια σε ποιο πρόγραμμα ακριβώς λέγατε πως οι πολίτες θα φτάσουν στο σημείο να πληρώνουν πολλαπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος; Και μην μας πείτε για τους εξωγενείς παράγοντες, διότι το 56% της ενέργειας στη χώρα μας δεν προέρχεται από το πράγματι εξαιρετικά ανατιμημένο φυσικό αέριο. Ούτε να κρυφτείτε πίσω από τις προχθεσινές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

Σας το ξαναείπα άλλωστε, μην απατάσθε.

Σε ποιο πρόγραμμα ακόμα λέγατε πως θα φιμώσετε τα μέσα -και πόσο φιλελεύθερο και προοδευτικό είναι αυτό κ. Μητσοτάκη;-, θα επιβάλετε 10ώρη-7ήμερη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, θα απαγορεύσετε το δικαίωμα στην απεργία και στη διαμαρτυρία, θα στείλετε χιλιάδες παιδιά από τα δημόσια πανεπιστήμια στα ιδιωτικά κολλέγια, θα ενισχύσετε εν μέσω πανδημίας τους ιδιώτες κλινικάρχες αντί για το ΕΣΥ, θα γεμίσετε τέλος τα πανεπιστήμια μας με ΜΑΤ και καθημερινή ακραία καταστολή;

Σε κανένα.

Και επειδή σας άκουσα χθες κ. Πρωθυπουργέ να μιλάτε για «πρόοδο», είναι αυτά πρόοδος;

Παράλληλα, ένα πράγμα που είχατε στο πρόγραμμα σας όσον αφορά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το α’ εξάμηνο του 2015, δεν τολμήσατε ποτέ να το φέρατε στη Βουλή. Μη τυχόν και ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων και της χρεοκοπίας, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά πως άλλοι θα βγαίναν από κει υπόλογοι και κατηγορούμενοι για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και η οικονομία και το 15′ και πολύ πιο πριν. Μια κατάσταση που όσο κι αν προσποιείστε σήμερα μαζί με τα άλλα μνημονιακά κόμματα την δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα, δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Κλείνοντας,

Επειδή κ. Μητσοτάκη συχνά αναφέρεστε στους νέους και μας είπατε κιόλας τελευταία πως οι νέοι πλέον δήθεν δεν διαχωρίζουν μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, να σας ενημερώσω πως οι νέες και οι νέοι «μια χαρά» βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με ανύπαρκτα ωράρια, με μισθούς της πείνας, με δικαιώματα κουτσουρεμένα και υπό αμφισβήτηση.

Γι’ αυτό άλλωστε και η νεολαία είναι πρωτοπόρα στους αγώνες και στα κινήματα διεκδίκησης για ολόκληρο το περιεχόμενο της ζωής, των ονείρων και του μέλλοντος της.

Γιατί η γενιά μου κ. Μητσοτάκη δεν συμβιβάζεται με τον εφιάλτη, που και η Κυβέρνηση σας σήμερα και οι προκάτοχοι σας πριν, μας έβαλαν να ζήσουμε, αλλά παλεύει καθημερινά όπως έλεγε κι ο Ελύτης, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Οι πολιτικές μας διαφωνίες και διαφορές είναι γνωστές, εκπεφρασμένες και αβυσσαλέες.

Παρόλα αυτά σας ευχόμαστε ειλικρινά, καλή και παραγωγική συνέχεια στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο