Το ΜέΡΑ25 για το πανεπιστημιακό άσυλο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούλ, 2019

Η συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων συνήθως θεωρείται προσόν. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου η μόνη σαφής υπόσχεση ήταν για ακραίο αυταρχισμό, είναι ομολογουμένως ανησυχητική η σπουδή με την οποία η νέα κυβέρνηση ξεδιπλώνει πολιτικές που το ’50 θα θεωρούνταν υπερσυντηρητικές. Αρχής γενομένης απ’ το «Α», όπως Άσυλο.

Η ΝΔ μιλά ξεκάθαρα για κατάργηση του ασύλου. Επιστρατεύοντας τις χειρότερες παραδόσεις της «Ομάδας Αλήθειας», δομεί την επιχειρηματολογία της σε δύο ψευδή αφηγήματα: ότι πλέον η Δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη από πανεπιστημιακό άσυλο και πως, αυτή τη στιγμή, η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις.

Ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε το δεύτερο. Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Σε μια εποχή ακραίας συντηρητικοποίησης, οι προοδευτικές ιδέες και ο προοδευτικός λόγος περιθωριοποιείται εντέχνως και με ένταση. Το άσυλο ιδεών, διδασκαλίας και έρευνας επιβάλλεται να διατηρηθεί και ενισχυθεί, και ο πανεπιστημιακός χώρος να παραμείνει απόλυτα ανοιχτός στις ιδεολογικές ζυμώσεις.

Το δεύτερο σκέλος του αφηγήματος είναι εξίσου ψευδές. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να παρέμβει όταν διατελούνται κακουργηματικές πράξεις – εμπόριο ναρκωτικών, κατασκευή εκρηκτικών υλών, βιασμοί, φόνοι – χωρίς την άδεια της Συγκλήτου. Ξεκάθαρα η ΝΔ χρησιμοποιεί το φόβο και την παραπληροφόρηση για να επιτύχει την κατάργηση του ασύλου, ώστε να δύναται σε μεταγενέστερο χρόνο να εφαρμόσει τις αγοραίες της πολιτικές στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ωμή βία κατά των διαφωνούντων φοιτητών και νεολαίων.

Το ΜέΡΑ25 τάσσεται πλήρως υπέρ της διατήρησης του ασύλου ιδεών, διδασκαλίας και έρευνας, προτείνοντας την περιφρούρησή του από υπαλλήλους του πανεπιστημίου, συμφωνώντας με το υπάρχον καθεστώς για τις κακουργηματικές πράξεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο