Άρθρο της Φ. Μπακαδήμα στο «ΠΑΡΟΝ»: Πτωχευτικό ΝΔ – το 1ο Νομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου

Αναδημοσιεύσεις
02 Νοέ, 2020

Μετά τη διακοπή, λόγω της επικοινωνιακής πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26/10 η συζήτηση και η ψήφιση, με  ψήφους της ΝΔ, του πτωχευτικού νομοσχεδίου.

Η μέρα ψήφισης του ισοπεδωτικού και καταστροφικού αυτού πολυνομοσχεδίου είναι σίγουρο πως θα περάσει στην ιστορία ως τη μέρα ψήφισης του πρώτου πολυνομοσχεδίου του 5ου μνημονίου, που θα είναι το σκληρότερο και το χειρότερο όλων και θα έρθει να φτωχοποιήσει και να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τους ήδη ταλαιπωρημένους από 10 χρόνια κρίσης, 4 μνημόνια και μια πανδημία με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, πολίτες της χώρας μας, ειδικά τους ασθενέστερους εξ αυτών.

Δυστυχώς, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει ήδη γίνει το 2019 ενώ νόμοι του 2015 ήδη είχαν αρχίσει να λειαίνουν το δρόμο γι’ αυτό που θεσμοθετήθηκε με το πτωχευτικό της ΝΔ, με τους ηλεκτρονικούς και fast track πλειστηριασμούς να έχουν ξεκινήσει από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ανατρέξουμε σε στοιχεία εκείνης της εποχής θα δούμε πως το 2017 οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 64%, σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ, με την αύξηση στις καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων να  σημειώνουν αύξηση 97,6% ενώ και για τα επόμενα έτη τα στοιχεία είναι εξίσου αποκαρδιωτικά.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο μπήκαν οι βάσεις για τον “Ηρακλή” που, επίσης, ολοκλήρωσε η ΝΔ με τις συστημικές τράπεζες να έχουν ήδη ζητήσει τα κεφάλαια που τελικά θα δοθούν στα ίδια αρπακτικά funds που θα επιδοθούν στην αγορά των κόκκινων δανείων και των περιουσιών των πολιτών μας που θα οδηγηθούν σε πτώχευση.

Δυστυχώς, το νεοψηφισθέν νομοσχέδιο θέτει το πλαίσιο για μεταφορά ιδιωτικών περιουσιών των πολλών στα αρπαχτικά, απαλλοτριώνοντας πλήρως την περιουσία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και πιο αδύναμων, εκποιώντας, αυτόματα, τη λαϊκή πρώτη κατοικία και τα μαγαζιά των μικρομεσαίων, παρακάμπτοντας κάθε επίφαση της όποιας υποτιθέμενης προστασίας.

Χωρίς καμία υπερβολή, πρόκειται για έναν πραγματικό οδοστρωτήρα αφανισμού της περιουσίας των πολλών, με ταυτόχρονη παροχή πληθώρας προνομίων και δώρων στους πιστωτές τους.

Σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η κρίση έχει διογκώσει το φαινόμενο της υπερχρέωσης και έχει “κοκκινίσει” μεγάλο αριθμό δανείων, αντί να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, βλέπουμε μια κατ’ όνομα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε, σεβόμενη τις ιδεολογικές καταβολές της, να αναγνωρίζει ως θεμελιώδες και να προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, να νομοθετεί αποκλειστικά προς όφελος των τραπεζών και των funds κι όχι υπέρ των πολιτών.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη πως ένας ευάλωτος οφειλέτης μπορεί είτε μετά την ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας του, λόγω πτώχευσης, είτε με αίτηση ρευστοποίησης της κύριας κατοικίας του να μισθώσει την κύρια κατοικία του για 12 χρόνια, πληρώνοντας ενοίκιο που θα ορίσει ένας ιδιωτικός φορέας. Εάν, τώρα, ο οφειλέτης τηρήσει συνεπώς την καταβολή του μισθώματος και δεν καταστεί υπερήμερος, μετά τα 12 χρόνια θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητό του, χωρίς βέβαια να αφαιρούνται από το κεφάλαιο τα μισθώματα που έχει ήδη καταβάλει αυτά τα 12 χρόνια ενώ, αν θελήσει να το επαναγοράσει νωρίτερα, οφείλει να καταβάλει στο fund τα μισθώματα όλων των ετών.

Η ΝΔ κατάφερε το 1ο χτύπημα του 5ου μνημονίου με το πτωχευτικό που ψήφισε, επιστρέφοντας στην τοξικοταξική κατάταξη πιστωτών του 3ου μνημονίου, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια  λεηλασίας των ιδιωτικών περιουσιών που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε συνονθύλευμα μικρότερων φυλακών -ιδιωτικού- χρέους που θα συντηρήσουν το συνολικό καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο