Απεργία, η πρώτη πράξη αντίστασής μας σε αυτό που έρχεται

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Σεπ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Το ΜέΡΑ25 αυτονόητα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία και στις κινητοποιήσεις της, μαζί με ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα. Δεν πρόκειται για «μία ακόμη απεργία»: όλες οι πληροφορίες που διακινεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της διαβούλευσης σχετικά με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που έρχεται περιγράφουν μια αντεργατική ονείρωξη άνευ προηγουμένου, μια συστηματική απόπειρα εξάλειψης κάθε δυνητικής αντίστασης στη μέγιστη δυνατή αυθαιρεσία — και αυτό διδάσκει πολλά σε όσους νομίζουν πως βρισκόμαστε στην εποχή «μετά τα Μνημόνια».

Η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας είναι καθολική: εισάγονται περαιτέρω προσκόμματα ώστε να θεωρηθούν άκυρες οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ηλεκτρονική ψηφοφορία δήθεν ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους» (την ώρα που η ίδια κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει την απλή αναλογική) αλλά με μόνο σκοπό την παρακώλυση των διαδικασιών, νομοθετείται το φακέλωμα των συνδικαλιστών με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καταργούνται στην πράξη οι κλαδικές συμβάσεις — οι κατεδαφιστικές αλλαγές δεν έχουν τελειωμό. Αφελής στόχος, η θεά Ανάπτυξη με κάθε (ανθρωπο)θυσία, με την ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από μια δεκαετία κρίσης και μνημονίων — όπου κανείς θα φανταζόταν ότι δεν έχει μείνει πλέον κάτι για να κατεδαφιστεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει άλλη γνώμη. Στα χρόνια του Μνημονίου είδαμε πολλές κυβερνήσεις να φέρνουν στη Βουλή με… delivery τις προσταγές, επιθυμίες και φαντασιώσεις των ολιγαρχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ως προς τα εργασιακά δικαιώματα και την περιστολή τους — καμμία όμως κυβέρνηση δεν το έπραξε με τόσο μπρίο και ενθουσιασμό όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη από τις πρώτες τροπολογίες της και τώρα με το νομοσχέδιο που έρχεται.

Η Απεργία οφείλει να είναι μόνο η αρχή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο