Αντώνης Στεργιώτης, μέλος Πολιτικού Σχεδιασμού ΜέΡΑ25: Η ελληνογαλλική συμφωνία έχει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος και κανένα γεωπολιτικό όφελος για τη χώρα μας

Συνεντεύξεις - videos
07 Οκτ, 2021

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία δεν έχει μόνο ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, αλλά εξυπηρετεί και αποκλειστικά τα γεωπολιτικά σχέδια του Παρισιού, χωρίς το παραμικρό όφελος για την ελληνική πλευρά, όπως εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς το μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25, Αντώνης Στεργιώτης:

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι απόρροια της συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, στο πλαίσιο της αμερικάνικης προσπάθειας για περιθωριοποίηση της Κίνας στη ζώνη του Ειρηνικού. Το κόστος της AUΚUS το πλήρωσε η Γαλλία, όχι μόνο από την άποψη ότι έχασε ένα πολύ σημαντικό συμβόλαιο, αλλά και γιατί δέχτηκε ένα ουσιαστικό πλήγμα η εικόνα ιμπεριαλιστικής δύναμης, έστω και μεσαίου μεγέθους, που θέλει να προσδώσει στη χώρα του ο Μακρόν.

Έτσι λοιπόν, προς κατευνασμό του Παρισιού, ενώ ήταν να αποκτήσουμε φρεγάτες από τις ΗΠΑ, τελικά θα τις πάρουμε από τη Γαλλία. Την άμεση συσχέτιση την αντιλαμβανόμαστε και από την πρώτη αντίδραση που υπήρξε όταν ανακοινώθηκε η ελληνογαλλική συμφωνία και προερχόταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο την ευλόγησε. Παράλληλα, οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας δεν παρέλειψαν τους όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ.

Το κόστος για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν αναγγελθεί (φρεγάτες, ραφάλ, κλπ) φτάνουν και ίσως ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Και βέβαια το ποσό αυτό έρχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο το εξωφρενικό χρέος της Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι δανειζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε τα στρατηγικά συμφέροντα άλλων.

Μην ξεχνάμε ότι όταν μπήκαμε στα μνημόνια το χρέος ήταν περίπου στο 120% του ΑΕΠ, ενώ τώρα, μετά από δέκα χρόνια θυσιών εκ μέρους του ελληνικού λαού, το χρέος είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ!

Όσον αφορά στο κατά πόσο ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας αυτή η συμφωνία, θα πρέπει να δούμε αρχικά τη μεγάλη εικόνα: οι Αμερικάνοι αποσύρονται σταδιακά από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να εστιάσουν περισσότερο στον Ειρηνικό, στην κατεύθυνση ανάσχεσης της Κίνας. Αυτή η πολιτική ξεκίνησε επί Ομπάμα, ενισχύθηκε ιδιαίτερα επί Τραμπ και συνεχίζεται τώρα επί Μπάιντεν. Τη θέση των ΗΠΑ λοιπόν στη Μεσόγειο επιδιώκει να πάρει η Γαλλία. Γι αυτό το λόγο έρχεται και σε τριβές με την Τουρκία, η οποία έχει τις δικές της βλέψεις στην περιοχή. Από αυτήν την άποψη, η ελληνογαλλική συμμαχία συμφέρει ιδιαίτερα τη Γαλλία, αφού μέσω της Ελλάδας θα μπορούσε να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Γαλλία διευκρίνισε ότι η συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής δεν αφορά υφαλοκρηπίδα, αλλά επίθεση εντός του εδάφους της χώρας.

Τελικά, το μοναδικό πράγμα που είναι σαφές σχετικά με στρατιωτική συνδρομή είναι η αναφορά στο Σαχέλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί εκεί η Γαλλία. Πρόκειται καθαρά για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγουν εκεί οι Γάλλοι για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους. Και βάσει της συμφωνίας, σε αυτόν τον πόλεμο θα κληθούμε να συνδράμουμε κι εμείς.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο