Αν οι πολίτες γνώριζαν πώς διαμορφώνονται οι τιμές της ενέργειας στη χώρα μας, θα είχαν ξεσηκωθεί

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Μαρ, 2022

Στις 8 Μαρτίου η Κομισιόν ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών που βλέπουν τις τιμές ρεύματος να εκτοξεύονται. Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ότι χρειάζεται έλεγχος των τιμών του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν για να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών στην ενέργεια θα υιοθετήσει πρακτικές όπως το πλαφόν στις τιμές.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να βάλει πλαφόν στις τιμές, παρουσιάζοντάς το μάλιστα και ως δική του ιδέα και έστειλε σχετική επιστολή 6 σημείων για να αιτηθεί κάτι που ήδη είχε προκρίνει η Κομισιόν! Το αποκορύφωμα όμως της επικοινωνίας και του ψέματος της Μητσοτάκης Α.Ε. ήρθε το απόγευμα όταν το Μαξίμου διέρρεε με θράσος ότι ο Πρωθυπουργός προκάλεσε κιόλας συζήτηση στην ΕΕ με την πρόταση του, μια πρόταση που πριν την κατέθεσε η Κομισιόν!

Το έχουμε πει πολλές φορές και δεν θα βαρεθούμε να το λέμε: Οι τιμές είναι αυξημένες λόγω διεθνούς συγκυρίας, ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ στη στρατόσφαιρα ΤΕΧΝΗΤΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

Επαναλαμβάνουμε: άσχετα με το ενεργειακό μείγμα – είτε υδροηλεκτρικά, είτε αιολικά, είτε λιγνιτικά, είτε φυσικό αέριο – όλα τιμολογούνται στη βάση της τελευταίας – της λεγόμενης οριακής, εισροής πρώτης ύλης που απαιτείται για την παραγωγή μιας ακόμα κιλοβατώρας!

Για να το πούμε πιο απλά, η τιμολόγηση δεν γίνεται βάσει μέσου κόστους, δηλαδή το στάθμισμα των τιμών και ποσοτήτων από τις εναλλακτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή Χ ποσότητας ρεύματος, αλλά βάσει οριακού κόστους, δηλαδή με βάση την τιμή της τελευταίας – και πιο ακριβής – εισροής πρώτης ύλης.

Άρα, όσοι λιγνίτες και να μπουν στην παραγωγή, η τιμή του ρεύματος δε θα πέσει γιατί δεν τιμολογούμαστε βάσει μέσου κόστους παραγωγής, αλλά με την οριακή τιμή τιμολόγησης, δηλαδή την ακριβότερη. (και ένα κυβικό αερίου να μπει στην παραγωγή, ΑΥΤΟ καθορίζει την τιμή)

Είναι σκοπίμως τόσο σύνθετο, ακριβώς για να γίνεται η ρεμούλα, το μεγάλο φαγοπότι, στα μουλωχτά. Αυτό νομοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αυτό συνεχίζουν οι της Μητσοτάκης Α.Ε. σήμερα: τα νοικοκυριά να στενάζουν, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, οι τρεις μεγάλοι παραγωγοί, βλ. Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος και Λάτσης, να θησαυρίζουν στις πλάτες όλων μας!

Αν οι πολίτες γνώριζαν αυτή την διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών από ένα ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας – καφενείο, μεταξύ 3 ολιγαρχών συν της ιδιωτικοποιημένης πια ΔΕΗ, θα είχαν ξεσηκωθεί.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΡΑ! ΧΘΕΣ!

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο