Αγώνας Δρόμου της Κυβέρνησης μέχρι την προκήρυξη των εκλογών με μόνο θύμα τη Δημοκρατία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιούν, 2019


Αγώνα δρόμου εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων και έγερσης νομικών ζητημάτων από Συνταγματολόγους έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ώσπου να αιτηθεί από τον ΠτΔ την ερχόμενη Δευτέρα να κηρυχθούν οι εκλογές που έχουν απλώς διαγγελθεί με επίσημο διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά την ήττα στις ευρωεκλογές.

Στόχος, να συζητηθεί και να ψηφισθεί από τη Βουλή η, ασυνήθιστα γεμάτη με κομβικής σημασίας νομοσχέδια και τροπολογίες, ατζέντα της στην εκπνοή της θητείας της, καθώς η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ψηφισθούν, μεταξύ άλλων, αυτές τις μέρες: η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020, δύο διεθνείς συμβάσεις κι ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου καθώς και η κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Από τις διεθνείς συμβάσεις, εν μέσω αψιμαχιών μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών και Υφυπουργών της Κυβέρνησης λόγω της ξαφνικής άρνησης  της Κυβέρνησης να αποδεχθεί τροπολογίες από τους ίδιους τους βουλευτές της, κυρώθηκε, με ένταξη στο κείμενο του Νόμου μόνο των υπουργικών τροπολογιών, η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν (για την προστασία του περιβάλλοντος) και το Πρωτοκόλλο της Ναγκόγια (σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα).

Κατά επίσημη ομολογία της, η σημερινή αναδίπλωση της Κυβέρνησης, που μέχρι εχθές δήλωνε αποφασισμένη να συμπεριλάβει και τις τροπολογίες των βουλευτών της, σχετίζεται με τις καταγγελίες για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός ενός (του Ποταμιού με την Αντιγόνη Λυμπεράκη). Και αυτό γιατί όσον αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού τη νύχτα των Ευρωεκλογών για την πρόωρη διενέργεια εκλογών, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης ναι μεν διεμύνησε ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου για να ζητήσει εκλογές για σοβαρό εθνικό λόγο, αλλά από την άλλη επέμεινε ότι η Βουλή θα νομοθετεί κανονικά μέχρι τη συνάντηση ΠτΔ-Τσίπρα. Ο δε Υπουργός Εσωτερικών Α.Χαρίτσης επανέλαβε σήμερα την πίστη του ότι ο Πρωθυπουργός κίνειται “στο πλαίσιο της συνταγματικης τάξης και νομιμότητας”. Άρα, για την κυβέρνηση δεν φαινεται να τίθεται θέμα για το αν η κυβερνητικη πλειοψηφία νομοθετεί στο μεσοδιάστημα της επίσημης κήρυξης των εκλογών κινούμενη στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας.

Παρολαυτά, η κυβέρνηση σε ένα σχεδόν άδειο από βουλευτές πλην των  δικών της Κοινοβούλιο προέτρεψε τους βουλευτές της που διαμαρτυρήθηκαν να καταθέσουν μέσω Υπουργών τις τροπολογίες τους, για την “προστασία της κυβέρνησης και της Βουλής από την “κακοπροαίρετη κριτική” των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος”.

Προκειται άραγε για εισαγωγή καινοφανούς νομικής διάκρισης ανάμεσα στη δημοκρατική νομιμοποίηση των Υπουργών της Κυβέρνησης να περάσουν τα νομοσχέδια τους με τις τροπολογίες τους όσο βρίσκονται στα πράγματα, που η Κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι την έχουν, ενώ οι βουλευτές που τους δίνουν εξαρχής τη δυνατότητα αυτή, δια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατά την ιδια την κυβέρνηση δεν νομιμοποιούνται πλέον δημοκρατικά μετά τη συντριπτική ήττα των Ευρωεκλογών;

Ή μήπως αποτελεί η αναδίπλωση αυτή έμμεση παραδοχή του ρόλου της Κυβέρνησης στον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας,καθώς μέχρι τη τελευταία στιγμή στην εξουσία καλύπτουν δια της νομοθέτησης ανειλημμένες υποχρεώσεις και προσπαθούν να κάνουν damage control στο αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ παράλληλα διατρανώνουν ότι “γενναία” προκήρυξαν εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία είναι η μόνη χαμένη.

Ευτυχές γεγονός τουλάχιστον σήμερα, μετά την “κάθαρση” στο Ίδρυμα της Βουλής με την παραίτησή από αυτό της Α.Α., θυγατέρας της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής και της Μ.Λ.Σ., θυγατέρας της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε και η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης, μετά από διεθνή κατακραυγή, σε μία εκ των προβληματικών διατάξεων του Σχεδίου Νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο νέος ΠΚ που αντικαθιστά τον μετεμφυλιακο του 1951, κυρώθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι σε άδεια αίθουσα, με μια νομοτεχνική βελτίωση στη διατύπωση του 336ΠΚ. Είχε προηγηθεί και νομική αντιπαράθεση εκτός από πολιτική. Λόγου χάρη η Ένωση Εισαγγελέων με ανακοίνωση της ζήτησε αλλαγές και κατήγγειλε ότι οι βελτιωτικές προτάσεις της, που προέκυψαν μετά από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της διαβούλευσης, δεν εισακούστηκαν. Τελικά οι μόνες καταγγελίες που εισακούστηκαν είναι αυτές στις οποίες είχε προβεί η Διεθνής Αμνηστία για την αρχικώς προτεινόμενη, από την κυβέρνηση, τροποποίηση στο άρθρο του βιασμού, απο την οποία είχαν αποστασιοποιηθεί δημοσίως ακόμη και νομικοί φίλα προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της κατάθεσης τροπολογιών που αναμένουμε ακόμη μέχρι τις Εθνικές Εκλογές συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά το Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος, έχει κατατεθεί η κύρωση των συμβάσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το υπουργείο Υγείας ώστε να αποδεχθεί το ελληνικό Δημόσιο δωρεά που αφορά την ενίσχυση εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, εξοπλισμό και συντήρηση.

Τομέας Εσωτερικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο