Αυτοψία του ΜέΡΑ25 στην Ακρόπολη: Συμμαζέψτε τα αίσχη σας και αδειάστε μας τη γωνιά!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Απρ, 2021

Την Κυριακή 25 Απριλίου με πρωτοβουλία του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 συνοδεία των βουλευτών του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη και Κρίτωνα Αρσένη στο χώρο της Ακρόπολης, ομάδα εκπροσώπων του Τομέα Πολιτισμού παρακολούθησε την εξαιρετικά διαφωτιστική ξενάγηση των Δρ Τάσου Τανούλα, αρχιτέκτονα αναστηλωτή των Προπυλαίων και Στάθη Γκότση, Γενικού Γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Το ζήτημα της πλατφόρμας οπλισμένου σκυροδέματος στην Ακρόπολη έχει απασχολήσει σοβαρά τον Τομέα Πολιτισμού σε συναντήσεις και συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και έχει τονιστεί επανειλημμένως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 με επίκαιρες ερωτήσεις. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ακολούθησε άμεσα την πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για καταστρεπτικές αυθαίρετες παρεμβάσεις στο μνημείο, όπως παρατίθεται παρακάτω αυτούσια:

Θέμα: «Καταστρεπτικές για αρχαία μνημεία εργασίες στην Ακρόπολη Αθηνών»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη των Αθηνών, σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό, φαίνεται να έλαβαν χώρα καταστρεπτικές για αρχαία μνημεία εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, σε άγνωστο χρόνο, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2020- σύμφωνα με τις διαπιστώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων-, κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σημείο εξόδου του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς, 10 μέτρα βορειοδυτικά του Ερεχθείου για την υποθεμελίωση της γέφυρας που οδηγεί από το ασανσέρ προς τον αρχαιολογικό χώρο, το συνεργείο ενέργησε με κομπρεσέρ, επί αρχαίου τοίχου. Φωτογραφικά τεκμήρια αποδεικνύουν καταστροφή μνημείων, και συγκεκριμένα την αποκοπή τουλάχιστον δύο αρχαίων πωρόλιθων που αποτελούν τμήμα αρχαίου τοιχίου.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι η εντολή να αφαιρεθούν οι αρχαίοι λιθόπλινθοι, δεν εγκρίθηκε από κανένα αρμόδιο όργανο, αλλά δόθηκε γραπτώς από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, το θέμα θα έπρεπε να εισαχθεί στο Συμβούλιο, κι αν δε βρισκόταν εναλλακτική λύση, η απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, δεν εμφανίζεται ούτε στη Διαύγεια σχετική απόφαση, ύστερα από Γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για την αποκοπή/καταστροφή αρχαίων μνημείων, όπως απαιτεί η αρχαιολογική νομοθεσία (άρ. 10, 50 ν. 3028/2002) για τα αρχαία μνημεία.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να καταθέσει στη δημοσιότητα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα της έγκρισης για την αποκοπή των αρχαίων πωρόλιθων της Ακρόπολης των Αθηνών, κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής για τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς (εισηγήσεις, γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις);

2. Είναι επιλογή της κυβέρνησης η «ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή», που επιτρέπει σε έναν Υπουργό να λαμβάνει αποφάσεις μόνος του, παρακάμπτοντας Συμβούλια και Γενικές Διευθύνσεις που ο ίδιος έχει θεσμοθετήσει με τους νόμους του «επιτελικού κράτους»; Είναι οι Υπουργοί της κυβέρνησης υπεράνω του νόμου;

Η κατάργηση του Δικαίου και το ξήλωμα κάθε ιερότητας στη σχέση που έχουν χτίσει οι άνθρωποι με το περιβάλλον, το χώρο, τα μνημεία, τις συνήθειες και τη βαθύτερη υπόστασή τους από την Μητσοτάκης Α.Ε. βρίσκει τη συμβολική της επιβολή στο μπετόν της Ακρόπολης, που ως θέαμα κόβει την ανάσα με το μέγεθος της εμμονής της Λίνας Μενδώνη και του Ιδρύματος Ωνάση να θεμελιώσουν στο χρόνο με το έργο τους το φαραωνικό τους παραλήρημα. Έως και 47 πόντοι μπετόν, κατά τόπους, έχουν θάψει τον ιερό βράχο της Ακρόπολης κάτω από έργα απόλυτα καταστροφικά και μη αναστρέψιμα. Με τρόπο εξόφθαλμα ακαλαίσθητο και βαθιά αγράμματο, καθιστώντας την Ακρόπολη τουριστική ατραξιόν και κερασάκι στην τούρτα, η Λίνα Μενδώνη και οι συνεργοί της αντιμετωπίζουν τον ιερό βράχο και οτιδήποτε περιβάλλει την Ακρόπολη ως δυσάρεστο εμπόδιο. Όχι ως μέρος και θεμέλιιο του Μνημείου όπου στέκει ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ανθρωπότητας, αλλά ως έπαθλο για τον βιαστικό επισκέπτη που θα πιστοποιεί τη δυνατότητά του να δέσει στο λιμάνι της Cosco και με fast track διαδικασίες να βρεθεί στο πιο μεγαλειώδες φόντο για την αναμνηστική φωτογραφία που θα αποστομώσει φίλους και γνωστούς!

Και δεν ορρωδεί προ ουδενός η Υπουργός ΥΠΠΟ και οι συνεργοί της! Πίσω από κλειστές θύρες και με πράξεις παράνομες και ανόσιες χρησιμοποιώντας ανήθικα ως πρόσχημα τις ανάγκες των ανάπηρων συνανθρώπων μας ετοιμάζει περίπλοκες κατασκευές, που θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο και για πάντα το πρόσωπο του Παγκόσμιου Μνημείου, δίνοντάς του την υπόσταση μίας αρχαιολογικής Ντίσνεϊλαντ.

Ως μέλη του Τομέα Πολιτισμού και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25 βρεθήκαμε στην Ακρόπολη αυτή την Κυριακή για να υπογραμμίσουμε ότι η βούληση των ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται την πατρίδα και τους συνανθρώπους τους είναι να βρίσκονται πάντα παρόντες και να αναλαμβάνουν δράση κάθε φορά που οι ολιγάρχες και τα όργανά τους ποδοπατούν το νόμο και την Ιστορία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο