Α. Αδαμοπούλου στη «Νέα Σελίδα»: «Η ΑΣΟΕΕ προάγγελος των αγοραίων πολιτικών στην παιδεία»

Αναδημοσιεύσεις
18 Νοέ, 2019

«Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν δείξει από νωρίς ένα πρόσωπο που δεν συνάδει με σχέδιο διατήρησης ή αποκατάστασης της τάξης, αλλά με ένα αυταρχικό μήνυμα μηδενικής ανοχής», σχολιάζει στη «Νέα Σελίδα» η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.

Ερωτηθείσα για τη στάση των αστυνομικών Αρχών απέναντι σε στελέχη του κόμματός της, τη χαρακτηρίζει «ενδεικτική της τρομοκράτησης και της βίαιης καταστολής των φωνών διαμαρτυρίας». Στον αντίποδα, το ΜέΡΑ25 προετοιμάζει «την κινηματική του πορεία μέσα στην κοινωνία» με ορίζοντα το πρώτο του συνέδριο, σημειώνει η κυρία Αδαμοπούλου και απαντά αναφορικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης ότι πρέπει «η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις προσφυγικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα».

Συνέντευξη στη Γεωργία Σαδανά
[email protected]

Στελέχη του ΜέΡΑ25 βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στις αρχές της εβδομάδας, κάνοντας λόγο για «ολιγαρχικό αυταρχισμό». Που εδράζεται αυτή σας η κριτική;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι τα στελέχη του ΜέΡΑ25 μετέβησαν στην ΑΣΟΕΕ με σκοπό να συμπαρασταθούν στην ομηρία των φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της σχολής με μονομερή απόφαση της Συγκλήτου, γεγονός που τους εμπόδιζε να προβούν στην προγραμματισμένη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αν τα στελέχη του ΜέΡΑ25 δεν είχαν μεταβεί στο σημείο της έντασης, ο απολογισμός βίας και καταστολής είναι άγνωστο πού θα είχε τερματίσει. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν δείξει από νωρίς ένα πρόσωπο που δεν συνάδει με σχέδιο διατήρησης ή αποκατάστασης της τάξης, αλλά με ένα αυταρχικό μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Προεκλογικά ήδη τονίζαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα προσανατολιζόταν στην εγκαθίδρυση της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, παραβιάζει το άσυλο ιδεών, έρευνας και διδασκαλίας. Το κυριότερο όμως: είναι ο πρόδρομος της ακύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της προώθησης των ιδιωτικών ολιγαρχικών συμφερόντων με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δημόσιου αγαθού της παιδείας. Είναι ο προάγγελος της επιβολής των αγοραίων πολιτικών της κυβέρνησης στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ωμή βία κατά των διαφωνούντων φοιτητών και νεολαιών.

Το δόγμα της μηδενικής ανοχής, του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως αυτό εκφράζεται σε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, προσχηματικά μόνο αποσκοπεί στην πάταξη φαινομένων βίας και ανομίας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακούς και παρακρατικούς. Στόχος δεν είναι η καταστολή της ανομίας, στόχος είναι η νομιμοποίηση της βίας της ολιγαρχίας και η συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών ώστε αυτά να καταστούν προνομιακό απόκτημα των λίγων.

Πώς σχολιάζετε τη σύλληψη του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ25 για τις κινητοποιήσεις στον Πειραιά; Θεωρείτε ότι «ενοχλεί» η κινηματική σας δράση;

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ25, Γιάννης Χαραλαμπάκης, και ομάδα πολιτών από τον Πειραιά συνελήφθησαν πλησίον του Μουσείου της Ακρόπολης επειδή κρατούσαν ένα μικρό πλακάτ και ένα πανό. Οι προσαχθέντες στο Τμήμα Ακροπόλεως είχαν ξεκινήσει από τον Πειραιά για να διαμαρτυρηθούν επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου αναφορικά με την επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Μια επέκταση με τεράστιες επιπτώσεις για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και γενικότερα για την κοινωνία και την οικονομία της πόλης του Πειραιά.

Προφανέστατα, πρόκειται για μια κυβερνητική απάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής απέναντι στην κινηματική δράση μας, είτε αφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα είτε σε ζητήματα που άπτονται της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Είναι μια ενέργεια ενδεικτική της τρομοκράτησης και της βίαιης καταστολής των φωνών διαμαρτυρίας, καθώς και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη σύλληψη του τομεάρχη Περιβάλλοντος διαπιστώνεται πολύ μεγάλη ανησυχία για τη διογκούμενη αντίδραση των Πειραιωτών στην προσπάθεια του ΟΛΠ και της Cosco και, βέβαια, της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνουν το λιμάνι του Πειραιά στην Πειραϊκή, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και υγείας των κατοίκων. Ωστόσο, η δράση μας δεν σταματά εδώ, θα επεκταθεί σε όλες τις κινηματικές διεκδικήσεις ενάντια στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, οι οποίοι υποβαθμίζουν τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, παραβιάζοντας κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα και συνταγματικές εγγυήσεις.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη του κόμματος προς το πρώτο σας συνέδριο. Σε ποιους πολίτες αφορά η διαδικασία αυτή;

Η φωνή του ΜέΡΑ25 πρέπει να διεισδύσει σε όλη την κοινωνία – σε κάθε γειτονιά, τόπο δουλειάς, κοινωνική δομή. Για να γίνει αυτό, για να γίνει πραγματικότητα η ιδεολογική ηγεμονία των αρχών και του προγράμματος του ΜέΡΑ25/DiEM25 μεταξύ προοδευτικών πολιτών που αναγνωρίζουν την κατάλυση της χρεοδουλοπαροικίας ως την κορυφαία προτεραιότητά τους και πρόσκεινται θετικά προς το τρίπτυχο του ευρωπαϊκού διεθνισμού, του οικονομικού ορθολογισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης, θέλει δουλειά πολλή!

Αμεσος στόχος μας είναι η ένταξη νέων μελών, η δημοκρατική οργάνωση των ομάδων ανά περιφέρεια, η ένταξη – οργάνωση των νέων που μας ψήφισαν και ήρθαν στις εκδηλώσεις μας και η διασύνδεση με τα κινήματα. Πώς θα γίνει αυτό;
Μέσα από μια κινηματική πορεία προς την κοινωνία που ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου με το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Σε αυτή την κινηματική πορεία προς την κοινωνία θέλουμε συνοδοιπόρο κάθε πολίτη που θέλει να συμπορευτεί μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη φυλακή του μνημονιακού χρέους που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η τωρινή. Στον αγώνα μας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης απευθυνόμαστε στον πολίτη που διεκδικεί το αυτονόητο: την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του και της ευημερίας του.

Παρακολουθούμε στελέχη της κυβέρνησης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις στη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού. Θεωρείτε ότι η εξέλιξή του θα οδηγήσει σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις;

Αναμφίβολα, η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της γειτνίασης με τη Μέση Ανατολή αποτελεί μαζί με την αφρικανική ήπειρο την κυριότερη πηγή προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών με κατεύθυνση την Ευρώπη. Εξαιτίας, ωστόσο, της εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία ως εργαλείου αύξησης των κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων προς την Ελλάδα, η Αγκυρα ακολουθεί μια πολιτική που, όχι μόνο ακυρώνει τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, αλλά δημιουργεί και νέα δεδομένα σε ανθρωπιστικό αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Μια ορθολογική διαχείριση του Προσφυγικού εκ μέρους της κυβέρνησης προϋποθέτει την άσκηση έντονων πολιτικών πιέσεων προς τις Βρυξέλλες και προς τα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων σε σχέση με την αμοιβαία τήρηση των Συνθηκών και του Κανονισμού απ’ όλα τα κράτη-μέλη και προς την κατεύθυνση υιοθέτησης μιας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

Σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση ώστε η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις προσφυγικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα και ώστε η εφαρμογή μιας ενιαίας και αλληλέγγυας ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση του ζητήματος να αποτελέσει ανάχωμα στις τουρκικές προκλήσεις και προθέσεις για αλλαγή των όρων του γεωστρατηγικού παιχνιδιού στην περιοχή με εργαλείο το προσφυγικό θέμα. Ετσι θεωρώ ότι θα αποφευχθούν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 128 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο