Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά:
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, μέσα στο σκοτάδι της ναζιστικής Κατοχής, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, τιμούμε τις γυναίκες και τους άνδρες που οργανώθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας από τον φασισμό και τον ναζισμό.
Το ΕΑΜ υπήρξε το μεγαλύτερο λαϊκό κίνημα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οργάνωσε την αλληλεγγύη και την επιβίωση, κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και συνέδεσε την απελευθέρωση της χώρας με το αίτημα για λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Παραμένει όμως εγκλωβισμένη σε ένα καθεστώς οικονομικής αποικίας, με τη δημόσια περιουσία, τα εργασιακά δικαιώματα και βασικά εργαλεία οικονομικής πολιτικής υποθηκευμένα, ενώ η ντόπια και ξένη ολιγαρχία περιορίζει τη δυνατότητα του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του.
Η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ θυμίζει ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι αδιαχώριστη από τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση.
Ως ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά κρατάμε αυτή την παρακαταθήκη ως έναν από τους πιο πολύτιμους οδηγούς για τη δράση μας.
85 χρόνια μετά, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την ολιγαρχία, για επανάκτηση της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

