Συμπαράταξη για ΕΙΡΗΝΗ – ΡΕΥΜΑ – ΣΤΕΓΗ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιούλ, 2024

Η ενωτική αντίληψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 για τη Μεγάλη Αντιδεξιά Παράταξη

Στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το διήμερο 27-28 Ιουνίου διαπιστώθηκε η κοινή αντίληψη ότι το ΜέΡΑ25 είναι η μόνη παράταξη που δεν αλληλοσπαράσσεται. Που βγήκε ενωμένη από τις ευρωεκλογές. Κι αυτό επειδή, αν και το ποσοστό παρέμεινε στο περσινό χαμηλό του Ιουνίου 2023, αυτό το 2,5% είναι διαφορετικό από το περσινό. Βασίστηκε αποκλειστικά σε αριστερό, κινηματικό, δικαιωματικό κόσμο που μας προέκρινε ως:

– την αυθεντικά ενωτική πρωτοβουλία

– τον μοναδικό πόλο που παλεύει με αξιώσεις για την ενότητα όσων αντιστέκονται στη λογική της υποταγμένης κοινωνίας (που θα εκφράσει η συνομοσπονδία των τριών ΠΑΣΟΚ για την οποία κόπτεται το μιντιακό σύστημα)

– το αριστερό κόμμα που διεκδίκησε με αξιώσεις την οικολογία, την οποία δεν άφησε παρακαταθήκη στην σύμπραξη «Κόσμου», φιλο-ΝΑΤΟικού Βολτ και Πράσινων εξαρτημένων από  τους Γερμανούς φαιο-πράσινους.

Ως προς τα επόμενα βήματα της ενωτικής πρωτοβουλίας του ΜέΡΑ25, η ΚΕ προχωρά σε νέο κάλεσμα ενότητας στη βάση του τρίπτυχου ΕΙΡΗΝΗ – ΡΕΥΜΑ – ΣΤΕΓΗ.

• Γιατί Ειρήνη; Επειδή η νέα υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική διατυμπανίζει τον διαμελισμό της Ρωσίας και τον ατέρμονο πόλεμο – για να μην αναφερθούμε στην συνεχιζόμενη συνενοχή στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων.

• Γιατί Ρεύμα; Επειδή η παράλογη ιδέα της «αγοράς ενέργειας», αντί για ορθολογικό δημόσιο δίκτυο, είναι θεμέλια λίθος της λεηλασίας Ανθρώπων και Φύσης

• Γιατί Στέγη; Επειδή η αγορά κόκκινων δανείων, αντί για σοβαρό Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας και δημόσια διαχείριση του χρέους, αποτελειώνει την κοινωνία.

Όσον αφορά τα οργανωτικά, η ΚΕ του ΜέΡΑ25, πέραν των πολλών διορθωτικών κινήσεων στο εσωτερικό του κόμματος, πήρε δύο αποφάσεις:

1. Δημιουργία μόνιμου Ενωτικού Συντονιστικού Οργάνου όλων των δυνάμεων και των ανένταχτων που κατέβηκαν μαζί στις ευρωεκλογές – με σκοπό κοινές δράσεις και διεύρυνση σε δυνάμεις και ανένταχτους που θα ανταποκριθούν στο μέλλον στο ενωτικό μας κάλεσμα.

2. Σύγκλιση Φθινοπωρινής Συνδιάσκεψης μελών του ΜέΡΑ25 για ενδελεχή και πλήρη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των οργανωτικών μας προσπαθειών.

Τέλος η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνεται να εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ενωση:

ΨΗΦΙΣΜΑ

– Καταδικάζουμε την ανάθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στην επικίνδυνη Κάγια Κάλλας
– Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δεύτερη θητεία της πολεμοχαρούς Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την Εσθονή πρωθυπουργό κα Κάγια Κάλλας για την θέση της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας – ουσιαστικά, για την θέση «υπουργού» εξωτερικών της ΕΕ. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως, με αυτή του την πρόταση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετετράπη σε πρωτόγνωρη απειλή για την Διεθνή Ειρήνη και τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η κα Κάλλας πρόκρινε ως ένα «καθόλου κακό αποτέλεσμα» μια ήττα της Ρωσίας να οδηγήσει στον διαμελισμό της Ρωσίας σε μίνι κράτη-έθνη. Απαιτεί σημαντική δόση παράνοιας ώστε πρωθυπουργός χώρας-μέλους της ΕΕ να σηματοδοτεί στην ηγεσία γειτονικής χώρας με έξι χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, την Ρωσία, πως στόχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ο διαμελισμός της.

Τι όμως σηματοδοτεί ο διορισμός αυτής της κυρίας στην θέση της ντε φάκτο «υπουργού» εξωτερικών της ΕΕ; Με την επιλογή αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σηματοδότησε πως η ΕΕ είναι πλέον ΝΑΤΟϊκότερη της Ουάσιγκτον και αποφασισμένη να εντείνει τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας φτάνοντάς τον στα όρια της πυρηνικής σύγκρουσης.

Σε συνδυασμό με την προτεινόμενη δεύτερη θητεία της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρου της Κομισιόν (μιας αποτυχημένης πολιτικού που τόλμησε, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση, να σταθεί μπροστά στα τανκς του Ισραηλινού στρατού αποθεώνοντάς τα λίγο πριν εισβάλουν στη Γάζα και δολοφονήσουν δεκάδες χιλιάδες άμαχους), η ΕΕ διατρανώνει την ολοκλήρωση της μετατροπής της από πρότζεκτ ειρήνης (όπως αυτοδιαφημιζόταν) σε επικίνδυνη Πολεμική Ένωση.

Το ΜέΡΑ25, σε συνεργασία με το DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή, καλούμε σε συστράτευση κάθε πολιτική δύναμη που δεν θέλει πόλεμο ώστε να ανατρέψουμε τα πολεμικά σχέδια των θεσμών της ΕΕ, με πρώτο βήμα την ανατροπή των υποψηφιοτήτων Κάλλας – Φον ντερ Λάιεν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο