Φαίη Τζανετουλάκου: Θα είμαστε εκεί για να προτείνουμε και να προτάξουμε τις διεκδικήσεις μας

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
07 Ιούν, 2024
Η συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας, Φαίης Τζανετουλάκου, στο Ράδιο Ένα 102.5, όπως δημοσιεύτηκε στο magnesianews.gr:

Η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΜέΡΑ25 κ. Φαίη Τζανετουλάκου είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία για τον λόγο και τις δράσεις της για το περιβάλλον. Πρωτοστατεί σε κάθε κίνηση για την προστασία του αέρα, του νερού, των δέντρων. Αυτή τη φορά όμως αγωνίζεται για να διαφυλάξει το περιβάλλον αλλά και τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των Ελλήνων/δων και κατέρχεται ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η κ. Τζανετουλάκου χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές μια ιστορική στιγμή, που πρέπει όλοι οι πολίτες να την πάρουν στα σοβαρά:

«Όλες οι αποφάσεις γνωρίζουμε ότι παίρνονται στις Βρυξέλες. Το να θέλουμε να απέχουμε από το κέντρο λήψης αποφάσεων από το να παίρνονται οι αποφάσεις για μας χωρίς εμάς, είναι σχεδόν παράλογο. Πρέπει να ορθώσουμε λόγο όσοι είμαστε ενεργοί μέσα στα κινήματα, μέσα στον λαό γιατί έχουμε απογοητευτεί πάρα πολύ», επεσήμανε η ίδια συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στόχο να ξεθεμελιώσει όποια δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων έχουν μείνει όρθια μετά τη λαίλαπα των τριών μνημονίων.

Αναφορικά με τον στόχο της και στον στόχο του ΜέΡΑ25 η ίδια σχολίασε ότι θα είναι ένα «αγκάθι» στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς θα προτάξει τις διεκδικήσεις του λαού.

«Εμείς είμαστε μία ενωτική πρωτοβουλία, αποτελούμαστε από το ΜέΡΑ25, τη ΛΑΕ και πάρα πολλούς σημαντικούς ανένταχτους αριστερούς . Είναι το πρώτο ενωτικό Ευρωψηφοδέλτιο κι έχουμε σκοπό να πάμε στην Ευρωβουλή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι εάν πάμε, θα τα αλλάξουμε όλα. Θα είμαστε εκεί για να προτείνουμε κι να προτάξουμε τις διεκδικήσεις μας. Θέλουμε καθαρό περιβάλλον, να σταματήσει αυτή η ακρίβεια, έχουμε τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό της Ευρώπης», σημείωσε η ίδια κάνοντας λόγο ότι και για το θέμα της ανεργίας οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι πλασματικοί.

Η κ. Τζανετουλάκου αναφέρθηκε και στο θέμα του περιβάλλοντος λέγοντας ότι η ΕΕ δίνει γη και ύδωρ στις μεγάλες εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν, να λειτουργούν αποικιοκρατικά και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν φωνές να το ανατρέψουν.

«Βλέπουμε την ΑΓΕΤ έκανε καινούργια αίτηση για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων ώστε να έρχονται πάλι τα απορρίμματα δια θαλάσσης. Κάνει μία μακροσκελή εισήγηση ότι πρέπει να φέρνει τα σκουπίδια της επειδή θέλει να έχει ενέργεια η ίδια, θέλει να δηλητηριάζει τον λαό του Βόλου. Αυτό δεν θα γίνει. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι στο ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά είναι και ανατρεπτικοί και οικολογικοί γιατί «έχουμε πει ένα τεράστιο όχι στην καύση απορριμμάτων , ένα τεράστιο όχι σε όλες τις μορφές εξορύξεων, ένα τεράστιο όχι στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες. Έχουμε κόκκινες γραμμές. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί επαγγελματίες, είμαστε αγωνιστικοί άνθρωποι όλοι στο ψηφοδέλτιο και οι 42».

Σημείωσε σε ότι έχει σχέση με την αποχή, ότι είναι γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί, όμως εξηγώντας τους, όπως είπε η ίδια, ότι δεν υποστήριξαν ποτέ τα μνημόνια και πως ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε τα Υπουργεία γιατί κατάλαβε ότι το παιχνίδι είναι δοσμένο, καταλαβαίνουν.

«Προσπαθούμε να τους πείσουμε να ψηφίσουν λογικά όχι τα επτά ακροδεξιά κόμματα που κατεβαίνουν στην Ευρωβουλή από την Ελλάδα, το οποίο είναι συνταρακτικό όταν η Ελλάδα έχει μία τέτοια μακραίωνη ιστορία αντίστασης στους Γερμανούς και τότε και τώρα. Διότι έχουμε μία κυρία Φον Ντερ Λάιεν που ποιος τη έχει ψηφίσει; Ποιος πληρώνει τον μισθό της και αποφασίζει να εξοπλίζει τους Ισραηλινούς με τα δικά μας χρήματα; Έχουμε μία μιλιταριστική Ευρώπη που τρέχει πίσω από τον ποδόγυρο της Αμερικής. Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε; Αυτά θα λέμε, θα είμαστε ένα «αγκάθι» εκεί μέσα», τόνισε η κ. Τζανετουλάκου.

Υπογράμμισε πως τόσο η ίδια, όσο και όλοι στο ΜέΡΑ25 είναι φιλοευρωπαϊστές γιατί όλοι οι λαοί έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχουν τις ίδιες διεκδικήσεις.

«Εγώ προσωπικά δεν υπόσχομαι, κάνω. Είμαι άνθρωπος της πράξης, δεν πρόκειται να αφήσω ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση σε χλωρό κλαρί. Θέλουμε να μείνουν τα δέντρα στη θέση τους στην πόλη με το λιγότερο αστικό πράσινο, θέλουμε να γίνει μετεγκατάσταση αυτού του εργοστασίου επιτέλους για να μπορέσουμε να ανασάνει η πόλη, θέλουμε καθαρό αέρα για τα παιδιά μας κι εγώ το προσπαθώ από τότε που έχω έρθει στον Βόλο πριν 15 χρόνια», κατέληξε η ίδια δίνοντας την υπόσχεση ότι όλα αυτά θα συνεχίσει να τα πράττει και σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο