Επίσκεψη Θεοχαράκη – Πετράκου στην ΕΑΒ

Δραστηριότητα
06 Ιούν, 2024

Κλιμάκιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά αποτελούμενο από τους υποψηφίους ευρωβουλευτες Νίκο Θεοχαράκη και Θανάση Πετράκο και τους συντρόφους Γιάννη Αποστολά, Αρη Αντωνόπουλο και Μιχάλη Γωνιωτάκη επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι, συναντήθηκε με το Σωματείο των εργαζομένων και μίλησε στους εργαζομένους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, τους .

Ο Νίκος Θεοχαράκης και ο Θανάσης Πετράκος κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν στις εκλογές την ενωτική πρωτοβουλία και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στα προβλήματα τους τα κυριότερα των οποίων είναι:

1. Η απαξίωση της ΕΑΒ και η από την “πίσω πόρτα” ιδιωτικοποίησή της μέσα από αδιαφανείς, υπεργολαβιες,

2. Οι ντροπιαστικά, χαμηλοί μισθοί και

3. Η ομηρια των εκατοντάδων συμβασιούχων για πάνω από 9 χρόνια.

Οι δυο υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεσμεύθηκαν ότι σε 15 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές εάν το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά είναι στην Ευρωβουλή θα επισκεφθούν πάλι την ΕΑΒ για να συναποφασίσουν με το Σωματείο και τους εργαζόμενους την προώθηση των αιτημάτων τους .

Η ομιλία του Θανάση Πετράκου:

Η ΕΑΒ είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Δεν πρόκειται να σας κουράσω με αναλύσεις που αφορούν τις δυνατότητες , τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που έχουν καταγράψει τα αμυντικά συστήματα

Τα ξέρετε καλύτερα από μένα.

Η όποια στρατηγική για μια χώρα που θέλει να ασκεί περήφανη, αποτελεσματική ανεξάρτητη , πολυδιάστατη , φιλειρηνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στο δόγμα που υπηρετεί και επιλέγει . Το δόγμα της χώρας μας που το υπηρετουν με θρησκευτική ευλάβεια , η ΝΔ, και τα τρία μετά ΠΑΣΟΚ ( ΠΑΣΟΚ, Συριζα και Νέα Αριστερά) είναι εκείνο το δόγμα που συγκρούστηκε σκληρά το 2015 με την ηρωική στάση του ελληνικού λαού με το μεγάλο ΟΧΙ στην συνέχιση και αύξηση της φτώχεια και της υποθήκευσης της χρεοκοπημένης Ελλάδας έως το 2060!

Αυτό, το ΟΧΙ βρήκε απέναντι του την ομοψυχία των κομμάτων ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν από κοινού στην Βουλή τότε το 3ο μνημόνιο και το ΝΑΙ στο δόγμα : Ανήκομεν στη ΔΥΣΗ!

Ανέφερα αυτά για να κάνω σε εσάς την κρίσιμη ερώτηση που δεν επιδιώκει να ανιχνεύσει τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές σας . Έχει σχέση το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας με την Αμυντική της βιομηχανία ?

Συμφωνείται ότι υπηρετούμε αυτό το δόγμα? και τι λέτε κερδίζουμε η χάνουμε από αυτό …?

Αυτό το ερώτημα το απαντάτε και ταυτόχρονα βγάζετε τα αναγκαία συμπεράσματα ,που είναι μοναδικό συλλογικό και προσωπικό βιωματικό στοιχείο βασισμένο στην εμπειρία σας, την εργασιακή προσφορά αλλά και των αγώνων σας, εάν η ΕΑΒ μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό , νικηφόρο ρόλο για τη χώρα μας αλλά και στις διεθνείς της συνεργασίες ….

Τελικά με αυτή τη πολιτική του αγκιστρωμένου ψαριού στους Αμερικάνους, και την ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμη και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Καλαμάτας και την παράδοση του στους Ισραηλινούς και την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ είμαστε ισότιμοι εταίροι στις διεθνής συνεργασίες μας ή απλά είμαστε φτωχοί κατασκευαστές, ελεγκτές , μικροσυμπαραγωγοί ως μικροί εταίροι ( junior partners το λένε οι Αγγλοσαξονες) όπου άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς ?

Αγαπητοι φίλοι ,.Η παγκοσμιοποίηση της τεχνολογικής εξέλιξης, αφήνει στην σημερινή συγκυρία λίγες χώρες να επιλέγουν το μάξιμουμ στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους …

Ας πάρουμε ένα πολύ κοντινό παράδειγμα . Η Τουρκία του Ερντογάν , χώρα αυταρχική, που καταπιέζει τους εργαζόμενους , τις γυναίκες, τη νεολαία, τις μειονότητες της ,χώρα αναθεωρητική που δεν αναγνωρίζει σύνορα και διεθνείς συνθήκες ..και πολλά αλλά . Μια χώρα όμως που έχει καταστεί στην πρώτη δεκάδα εξέλιξης και ανάπτυξης στην πολεμική της , αμυντική βιομηχανία …μια χώρα που ο αυταρχικός ηγέτης της που υπηρετεί νέο οθωμανικά όνειρα ..επιβάλει αυτόνομη , ανεξάρτητη πολιτική συνεργασιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν λέει ότι ανήκει στη Δύση …

Θα μου επιτρέψετε επίσης να ρωτήσω αν κάποιες σκέψεις που θα πω τώρα αν είναι πρωτοτυπίες …όνειρα ,φαντασιώσεις ή είναι οργανωτικές δυνατότητες?

Εκτός από αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαμε πχ να κατασκευάζουμε φθηνά, ποιοτικά drones που μεταφέρουν τα φάρμακα, τον τύπο , και ότι άλλο σχετίζεται με βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας στην νησιωτική η Ελλάδα και γενικότερα στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας ? Θα μπορούσαμε επίσης να γίνουμε πρότυπος χώρα στην κατασκευή και εξαγωγή τέτοιων προϊόντων ..σε μια σειρά από χώρες που έχουν παροιμίες γεωγραφικές και δημογραφικές πραγματικότητες ? Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, χώρες του Ειρηνικού …της Αφρικής , Λατ. Αμερικής ..κλπ.

Το Πολυτεχνείο μας, το επιστημονικό μας δυναμικό πορεία να είναι εταίροι σε αυτή προσπάθεια ? Αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα στα πολλά που έχουμε στο νου μας….

Δεν λέω να την μιμηθούμε στον αυταρχισμό και στην επεκτατική της επικίνδυνη πολιτική του Ερντογάν αλλά ας βγάλουμε συμπεράσματα ότι ο ευρωατλαντισμός θέλει προβλέψιμους, πρόθυμους, YESMEN και οι κυβερνώντες μας παίρνουν χρυσό μετάλλιο σε αυτή τη στάση.

Εμείς βέβαια η Ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, πληρώνουμε ακριβά την ανυπακοή μας, διότι εμείς, ονοματίζουμε τους ολιγάρχες , τους υπαλλήλους των Βρυξελλών και Ουάσιγκτον και αποκαλύπτουμε τα αιώνια μνημόνια ,και τις δεσμεύσεις και συνέπειες τους,. Μιλάμε καθαρά, για τα καρτέλ της ενέργειας, των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Αποστρεφόμαστε, το ακίνδυνο λάιφσταϊλ , τις κοκορομαχίες των πόθεν εσχες …και καταγγέλλουμε ότι ασχολούνται με αυτά αντί να ασχοληθούν με τους ντροπιαστικός μισθούς των εργαζομένων στην ΕΑΒ και τους ντροπιαστικούς μισθούς ωρομισθίων, των συμβασιούχων, των ταχυμεταφορέων η με, τους υποψήφιους μετανάστες γιατρούς μας, μηχανικούς, επιστήμονες ακόμα και των παιδιών τις βιοπάλης σε κάθε γωνιά του πλανήτη ..

Γιαυτο σας καλούμε στις 9 Ιουνίου όποιος-α θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης και αντίστασης στις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, πρέπει να στείλει στην Ευρωβουλή, ανυπότακτους και ανυπάκουους ευρωβουλευτές . Να ψηφίσει «Ενωτική πρωτοβουλία , ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά». Γιατί την εκπροσώπηση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την θέλουμε όχι για να έχουμε θέσεις και αξιώματα αλλά για να ασκήσουμε ανυπότακτη μαχητική αριστερή αντιπολίτευση, να είμαστε η φωνή των αγώνων και της αντίστασης των λαϊκών στρωμάτων και της πατρίδας μας .

Γιατί εμείς και εγγυόμαστε συνέπεια λόγων και έργων και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή όλων αυτών των νεοφιλελεύθερων αντιδημοκρατικών και φιλοπόλεμων πολιτικών και είμαστε η δύναμη που δεν φοβάται τη σύγκρουση με το Διευθυντήριο της Ε.Ε. και την κυβέρνηση για να ανατραπούν οι πολιτικές τους και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και των λαϊκών στρωμάτων και της πατρίδας μας .

Γιατί τέλος πρέπει να δοθεί ισχυρή απάντηση αντίστασης σε όλο το αντιδραστικό σύστημα της Ε.Ε. το οποίο θέλησε να στείλει μήνυμα ότι εμάς δεν θέλει να εκπροσωπηθούμε στην ευρωβουλή επειδή είμαστε ανυπάκουοι και ανυπότακτοι. Αυτό το μήνυμα έστειλε η Γερμανική κυβέρνηση με την πρωτοφανή αντιδημοκρατική της απόφαση να απαγορευτεί στον Γιάνη Βαρουφάκη η είσοδος και κάθε πολιτική δραστηριότητα του στη Γερμανία επειδή αγωνίζεται για το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού αλλά και γιατί είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς και ο μόνος στην Ελλάδα που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη και όχι κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
Καλούμε λοιπόν το λαό να απαντήσει σε αυτή τη πρόκληση με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου μας .Γατί όταν οι κυρίαρχοι κάνουν τα πάντα να μας αποκλείσουν, οι πολίτες πρέπει να μας ενισχύσουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο