Νίκος Θεοχαράκης: Μας κοροϊδεύουν με τον ΦΠΑ, μπορεί άμεσα να μειωθεί!

Συνεντεύξεις - videos
06 Ιούν, 2024

Ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, μιλά για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ και το υποτιθέμενο «πλήγμα» που θα επιφέρει στην Οικονομία, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αρχικά αναφέρει ότι ο τρόπος που υπολογίζεται η επίπτωση είναι λανθασμένος, τονίζοντας ότι όσο πιο χαμηλά είναι ο φόρος, τόσο περισσότερο θα κινείται η αγορά καθώς θα αυξηθεί ο τζίρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη.

Επίσης υπογραμμίζει το γεγονός ότι το πόσο θα αυξομειωθούν οι αγορές από μια μείωση ή αύξηση ενός φόρου, δεν μπορεί ποτέ να υπολογιστεί καθαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια μείωση του ΦΠΑ πάντα θα τονώνει την οικονομία. Παράλληλα αποδομεί το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε μείωση του φόρου δεν θα περάσει στον καταναλωτή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια τέτοια παραδοχή αποτελεί ομολογία ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγαθά, τονίζει ότι υπάρχει ένα δημοσιευμένο κείμενο ερευνητικού κέντρου της Ε.Ε., τα αποτελέσματα του οποίου έδειξαν ότι οι τιμές στην χώρα μειώθηκαν 5%, εν αντιθέσει  με την Γερμανία, όπου δεν υπήρξε μείωση, και οι τιμές αυξήθηκαν. Ωστόσο επειδή κανείς δεν ερευνά τι ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, περνά εύκολα η «προπαγάνδα» ότι τελικά δεν είχε αποτέλεσμα.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική ότι η λιτότητα ενισχύει τα οικονομικά, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα το δεχόταν εύκολα η τρόικα και η ΝΔ προτιμά να εισπράττει τους εύκολους φόρους.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 04.06.2024 –  www.pisoselides.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο