Κ. Λαπαβίτσας στο TPP: Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει οικονομικά ακόμα και στον πυρήνα της

Συνεντεύξεις - videos
06 Ιούν, 2024

Ο Κώστας Λαπαβίτσας ξεκίνησε αναλύοντας το γιατί η ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτυχημένη, αφού στις δυο τελευταίες δεκαετίες ο ίδιος ο οικονομικός πυρήνας της βρίσκεται σε παρακμή και αδυνατεί να ανταγωνιστεί τις ανερχόμενες δυνάμεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμα και η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας πρόκειται να καταρρεύσει χωρίς κρατική ενίσχυση, καθώς έχει μείνει εκτός του τεχνολογικού αγώνα στον οποίο πρωτοστατεί η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ανέλυσε το αναπτυξιακό αδιέξοδο της Ελλάδας μετά τα Μνημόνια, με την πολιτική επιλογή για τον τοξικό συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών μισθών. Λύση σε αυτό το αδιέξοδο ανέφερε πως δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τη ρήξη με το υπάρχον κατεστημένο της ΕΕ ώστε να προκύψει μια εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση υπέρ των πολλών, κατόπιν ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις.

Για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία απάντησε πως μόνη ουσιαστική λύση θα είναι οι άμεσες αυξήσεις των μισθών και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για την ανάκαμψη της αγοράς, και η ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ολιγοπωλίων που σήμερα λειτουργούν ανεξέλεγκτα με επιλογή της κυβέρνησης.

Τέλος, μίλησε για το κρίσιμο εγχείρημα της ενωτικής μας πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, για τις προκλήσεις της αριστεράς στο παρελθόν και σήμερα, και το επίδικο των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο