Επίσκεψη κλιμακίου του ΜέΡΑ25 στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Δραστηριότητα
05 Ιούν, 2024

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με τους υπ. Ευρωβουλευτές, Έρικ Έντμαν, Νίκο Θεοχαράκη, Φαίη Τζανετουλάκου και μέλη του κόμματος επισκέφτηκε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ένα από τα παλιότερα ταμεία της χώρας.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι που μας υποδέχθηκαν παραπονέθηκαν για πρωτοφανή υποστελέχωση ενώ την ίδια στιγμή τεράστιες αφίσες διαφημίζουν το 1555, μια υπηρεσία ενημέρωσης πολιτών που έχει δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες και που κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.000.000 € το μήνα!

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι μας διαβεβαίωσαν ότι οι ελάχιστοι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές τις εταιρείες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον πολίτη καθώς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν ούτε πρόσβαση ούτε και την απαραίτητη κατάρτιση. Αντί λοιπόν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για να εξυπηρετεί και να παρέχει τις υπηρεσίες του το Υπουργείο Εργασίας κατασπαταλά τεράστια ποσά (αναρωτιόμαστε πόσους εργαζόμενους απασχολούν αυτές οι εταιρείες) για την εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς αυτή να επιτυγχάνεται. Υπέρογκα ποσά δαπανήθηκαν και για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ταμείου (γύρω στα 4.500.000 €) που ανατέθηκε επίσης σε ιδιωτική εταιρεία.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης προσπαθεί η ηγεσία του ΜΤΠΥ να το λύσει με συμβασιούχους από την ΔΥΠΑ (σχήμα οξύμωρο για ένα Ταμείο που ασφαλίζει μονίμους υπαλλήλους) οι οποίοι μέχρι να εκπαιδευτούν και να αρχίσουν να αποδίδουν πρέπει να ξαναφύγουν γιατί λήγει η σύμβασή τους!

Μάλιστα, η υποστελέχωση γενικά του δημοσίου και η αντικατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων από εργολαβικές εταιρείες έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομική κατάσταση του Ταμείου καθώς οι εν ενεργεία μέτοχοι ουσιαστικά ‘πληρώνουν’ τους συνταξιούχους ενώ σε λίγο οι συνταξιούχοι θα τους υπερβαίνουν σε αριθμό.

Μας καταγγέλθηκε ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις στο προσωπικό εδώ και 13 χρόνια ενώ τα ίδια άτομα κατέχουν τις θέσεις ευθύνης με ανάθεση, καθώς φροντίζουν να είναι αρεστοί στις διοριζόμενες ηγεσίες της κάθε κυβέρνησης. Το ένα χέρι νίβει το άλλο, και όσοι από τους εργαζόμενους τόλμησαν να καταγγείλουν τις πράξεις της διοίκησης κατέληξαν με SLAP (πειθαρχικές διώξεις, μετακινήσεις, κλπ) ενώ αντίστοιχα σωρεία καταγγελιών των εργαζομένων για διακριτική μεταχείριση, για κακοδιοίκηση και για αδιαφάνεια μπήκαν στο συρτάρι, χωρίς καμιά επίπτωση.

Το κύριο μέλημα της Διοίκησης είναι να αλλάζει τον οργανισμό του Ταμείου κατά το δοκούν ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι προϊστάμενοι διεύθυνσης θα μείνουν στη θέση τους, αφού παρανόμως αποκλείονται κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά προσόντα από τις θέσεις αυτές, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η ίδρυση θέσεως και τέταρτης διεύθυνσης καθώς και γενικής διεύθυνσης σε μια υπηρεσία που απασχολεί σήμερα λιγότερους από 74 εργαζομένους.

Ενώ δηλαδή η υπηρεσία δεν φροντίζει για την αύξηση των πόρων του Ταμείου, όπως την επαναφορά του πόρου 3% στις δαπάνες του Δημοσίου που θα δώσει πραγματική ανάσα στην οικονομική κατάσταση του Ταμείου, οι ιθύνοντες φροντίζουν να εξασφαλίσουν υψηλά επιδόματα ευθύνης για τους εαυτούς τους, κάνοντας μάλιστα ένας από αυτούς αγωγή κατά του ΜΤΠΥ για να λάβει επίδομα ευθύνης Γενικού Διευθυντή, χωρίς αυτή η θέση να προβλέπεται από το υφιστάμενο οργανόγραμμα και χωρίς να έχει καν τα απαραίτητα προσόντα για μια τέτοια θέση. Θα τους σταματήσει ποτέ κάποιος;

Η κακοδιοίκηση και η συγκάλυψη αυτής στις δημόσιες υπηρεσίες σε συνδυασμό με την τακτική των SLAPP, προσβάλλουν βαθύτατα τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη και έχουν ως αποτέλεσμα την αποσάθρωση όλης της κοινωνίας.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο