Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη: «Θέλουμε και μπορούμε να ρίξουμε τις μάσκες!»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
20 Μάι, 2024

Σε μια ενθουσιώδη πολιτική συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες  της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά περιέγραψαν τους βασικούς στόχους του συνδυασμού παίρνοντας θέση για τα μεγάλα ζητήματα των ευρωπαϊκών λαών σε μια συγκυρία που το οικοδόμημα της ΕΕ καταρρέει και μετατρέπεται σε πολεμική ένωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι υποψήφιοι/ες: Γιάνης Βαρουφάκης, Βασιλική Αθανασοπούλου,  Πάτυ Βαρδάμη και Κλέωνας Γρηγοριάδης.

Μεταξύ άλλων ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε: 

Γιατί σου ζητάμε την ψήφο σου; Γιατί να μας στείλεις με την ψήφο σου σε μια ψευτο-Βουλή στις Βρυξέλλες που τελικό στόχο έχει να  νομιμοποιεί τις ανομίες τους και την λεηλασία σου;

Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή αν μας στείλεις στην ευρωβουλή, δεσμευόμαστε να σε εφοδιάζουμε με εσωτερική πληροφόρηση, με τη δύναμη του να γνωρίζεις όλα όσα εκείνοι θα κάνουν στο όνομά σου εναντίον σου. Δεύτερον, επειδή γνωρίζεις ότι εμείς, στην ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ΚΑΙ θέλουμε ΚΑΙ μπορούμε να ρίξουμε τις μάσκες τους εκεί μέσα, στην Ευρωβουλή. Ότι αν μας στείλεις εκεί, μαζί με τα ΜέΡΑ25 Γερμανίας και Ιταλίας, με την Clare Daly και τον Mick Wallace από την Ιρλανδία, θα ξεσκεπάζουμε τα ψέματά τους. Θα σε προστατεύουμε ξεμπροστιάζοντάς τους.

Γνωρίζεις ότι θα παίρνουμε τις θέσεις που σε συμφέρουν, που σε εκφράζουν και που τους ενοχλούν.

Από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών:

 

Βασιλική Αθανασοπούλου:

Η ασυδοσία και η συγκάλυψη είναι συνώνυμα αυτής της κυβέρνησης: από τα Τέμπη και τους νεκρούς νέους ανθρώπους, μέχρι τις υποκλοπές και την διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων πολιτών εν όψει των ευρωεκλογών! Δεσμεύουν τα νοσοκομεία για VIP, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και η κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν υγεία. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που προσπαθεί να εγκλωβίσει τις ζωές μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αντιπολίτευση. Και μπορεί να υπάρξει, με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

 

Αλεξάνδρα Κορωναίου: 

Ο κόσμος δεν είναι αδιάφορος για όσα συμβαίνουν γύρω του. Οι άνθρωποι είναι βαθύτατα απογοητευμένοι, είναι αποξενωμένοι, έχουν χάσει την πίστη τους πως τα πράγματα μπορούν να είναι αλλιώς. Εμείς καλούμαστε να δώσουμε ξανά τη μάχη για να αλλάξει αυτό, και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με μεγάλη συνέπεια.

Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτή η βαθιά απογοήτευση των ανθρώπων που τους κρατά καθηλωμένους, και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με μεγάλη συνέπεια. Γιατί η επιθυμία να θέλει κανείς να ζει και να αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο δεν μπορεί να κλονιστεί.

Πώς γίνεται να παραμένουμε καθηλωμένοι μπροστά στις τηλεοράσεις; Εγώ δεν βλέπω τον κόσμο να αδιαφορεί. Εγώ στα μάτια των ανθρώπων βλέπω μια πολύ μεγάλη θλίψη, μια μεγάλη παραίτηση μια αίσθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Και γι’ αυτό έχει ευθύνη όλη η αριστερά. Γιατί αφήσαμε να κλονιστεί η επιθυμία να θέλει κανείς να ζει για να αλλάζει τον κόσμο. Αλλά εμείς καλούμαστε να δώσουμε ξανά μια μάχη. Μια μάχη που τη δίνουμε με μεγάλη συνέπεια.

Αν δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση, δεν υπάρχει αναπνοή!

Απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς εμείς έχουμε ένα άλλο όνειρο για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς βία, αίμα και καστροφή. Θέλουμε μια ιστορία του 21ου αιώνα που θα είναι ελπιδοφόρα και δημιουργική.


Κλέων Γρηγοριάδης

Στην ΕΕ παίζεται ένα άθλιο θέατρο εις βάρος των λαών της Ευρώπης. Στο ΜέΡΑ25 καταφέραμε για μια 4ετία να εκπροσωπήσουμε τη φωνή των ανθρώπων στη Βουλή. Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ακόμα πιο επιτακτικά απαραίτητο να κάνουμε το ίδιο.

Το κατεστημένο αφού κατάφερε να αποκλείσει εμάς και άλλες αριστερές αντισυστημικής δήθεν αντισυστημικής ψήφους, ενώ είναι ιστορικά δεδομένο ότι η ακροδεξιά πάντα στο τέλος δουλεύει για το κεφάλαιο. Για αυτό

Αν αμφιβάλλετε πως το ΜέΡΑ25 μπορεί να γίνει ενοχλητικό και στο Ευρωκοινοβούλιο, ρωτήστε τους κ. Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Ξενόκωστα, Προκοπίου κλπ, που έφτασαν μέχρι να μας κάνουν και μήνυση.


Πάτυ Βαρδάμη

Το προσωπικό είναι πολιτικό και εγώ λοιπόν θέλω να σας πω δυο λόγια προσωπικά. Είδα την αλβανική μετανάστευση να μετατρέπεται στην ραχοκοκαλιά της εργατιάς αυτής της χώρας. Έχουν περάσει 4 δεκαετείες και ακόμα στερούμαστε βασικά δικαιώματα. Θα ξεκινήσω με τις γυναίκες μετανάστριες. Τι γίνεται με τις χιλιάδες γυναίκες που εργάστηκαν για χρόνια χωρίς ασφάλεια, αναγκασμένες να εξαρτόνται οικονομικά από τους άντρες τους. Αυτή είναι μία από τις όψεις της έμφυλης ανισότητας της μετανάστευσης.

Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ήταν προαπαιτούμενος νόμος από τα μνημόνια, ένας ρατσιστικός νόμος, ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που απέκλεισε τους μετανάστες και τις μετανάστριες από τη σύνταξη. Ψηφίστηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αριστερά και προοδευτικότητα δεν ταιριάζουν με το ρατσισμό. Για αυτό καλό είναι να ξέρουμε και ν αναγνωρίζουμε τι είναι τι.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των μεταναστών-ριών είναι ένας αγώνας που εξαρτάται από την μαζικοποίηση των δυνάμεών μας, της ενότητάς μας. Αύριο στην Καλαμάτα εκδικάζεται η υπόθεση των συλληφθέντων του ναυαγίου της Πύλου και είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα δυνατό όχι στη συγκάλυψη αυτού του κρατικού εγκλήματος. Η στιγμή της μάχης είναι τώρα!

Οι εκατοντάδες γυναίκες μετανάστριες εργάστηκαν για δεκαετίες πάνω από το ωράριο και χωρίς ένσημα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς συντάξεις, εξαρτώμενες από συζύγους και οικογένεια. Αυτή είναι μια όψη της έμφυλης ανισότητας στο μεταναστευτικό, με ευθύνη και του νόμου Κατρούγκαλου.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο