Για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας 2024

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μάι, 2024

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο. Ο εν λόγω νόμος έχει αρκετά κενά, καθώς δεν προβλέπει και δεν καλύπτει τα τρανς άτομα.

Ακόμη και σήμερα πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα φοβούνται ακόμη και για την ίδια τους η ζωή. Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθηκε ο νέος “rainbow χάρτης” της Ευρώπη από την οργάνωση ILGA-Europe. Ο συγκεκριμένος χάρτης δείχνει το σημείο που βρίσκεται η κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όπως τα εγκλήματα μίσους, η αναγνώριση των τρανς και ίντερσεξ ατόμων κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη η Ελλάδα έχει ανέβει μόνο μια θέση στον φετινό χάρτη αι βρίσκεται στην 7η θέση, με βαθμολογία 70.77% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο που ήταν στο 57%.

Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ φοβίας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σαν χώρα θα πρέπει ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα που θα εξασφαλίζουν τόσο την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΑΟΤΚΙ+ ατόμων σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και άτομα που είμαστε κοντά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα, δηλώνουμε την στήριξη και την συμπαράσταση μας στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που ακόμη και σήμερα φοβούνται για την ίδια τους την ζωή και απαιτούμε:

  • Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα τρανς άτομα χωρίς προϋποθέσεις.
  • Πλήρη αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις.
  • Εξάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.
  • Συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και εμπλουτισμός με βασική ύλη από τη Θεωρία των Φύλων, ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία. Να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως η Συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.
  • Εφαρμογή της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας (μη σεξιστική, συμπεριληπτική κ.ά.) στον δημόσιο τομέα.

Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο